נשיאת בית המשפט העליון אסתר חיות והשופטים הנדל ופוגלמן הורו הערב (חמישי) לממשלה לנמק תוך שלושה ימים מדוע לא יאויישו כלל תפקידי השרים ללא דיחוי. השופטים הוציאו צו על תנאי וקבעו כי תשובת המדינה תוגש עד יום ראשון ואחריה יתקיים דיון בעתירות. במקביל, בג"ץ דחה את העתירות הדורשות להוציא את נתניהו לנבצרות.
לעדכונים נוספים ושליחת הסיפורים שלכם - היכנסו לעמוד הפייסבוק של החדשות
בדיון המקדמי שהתקיים היום, הביעו השופטים תרעומת על "החלל השלטוני" שנוצר. השופטים היו מוטרדים בעיקר מהעובדה שטרם מונה שר משפטים ומההשלכות של היעדר המינוי. בין היתר, החל מהיום לא ניתן יותר לזמן אסירים ועצורים לבתי המשפט בשיחות וידאו, והם נדרשים להגיע פיזית לבתי המשפט למרות הסיכון הבריאותי.
היועץ המשפטי לממשלה אביחי מנדלבליט התריע מספר פעמים על השלכות היעדר מינוי שר המשפטים ושר אחרים. יחד עם זאת, מנדלבליט ביקש מהשופטים להמתין עם התערבותם בנושא עד סוף החודש, כדי לאפשר לראש הממשלה לממש את התחייבותו לכנס את הממשלה. במהלך הדיון היום, מסרה נציגת היועמ"ש כי לשכת ראש הממשלה התחייבה למצוא מתווה לבעית האסירים עד יום ראשון, או לכנס דיון בממשלה בנוגע למינוי שר משפטים.
השופט עוזי פוגלמן אמר במהלך הדיון: "ההודעה של היועמ"ש על ההשלכות של היעדר שר משפטים, היא מדירת שינה. אי אפשר להשאיר את זה פתוח. צריך לדאוג לישיבת ממשלה לאלתר". הנשיאה חיות הוסיפה: "91% מהעצורים הם לא מחוסנים. זה ברור לכם על איזה מצב אתם מדברים? כל יום הוא קריטי", והשופט הנדל ציין: "זה מסכן את הציבור".
כמו כן, בג"ץ אישר את הצטרפות לשכת עורכי הדין כידידת בית משפט להליך, והיא תדרוש בדיון ביום ראשון למנות בדחיפות שר משפטים. ראש הלשכה, עו"ד אבי חימי, בירך על ההחלטה ואמר כי "אחד מתפקידיה המרכזיים של לשכת עורכי הדין הוא לשמור ולפעול למען שלטון החוק, ולהיות שותפה מלאה בשמירה על תפקודה התקין של הדמוקרטיה בישראל".
התנועה לאיכות השלטון, שהגישה את העתירה, בירכה על החלטת בג"ץ: "דומה שעשינו היום צעד נוסף אל עבר התהום, כשבית המשפט העליון של מדינת ישראל נאלץ להתערב במינוי שרים בממשלה, רק משום שנאשם בפלילים החליט לקחת מדינה שלמה כבת ערובה על מנת שיוכל להימלט מאימת הדין. מדינת ישראל משותקת. הקבינט לא מתכנס, בריאות הציבור נפגעת, ניצולי שואה נרמסים, זכויות אדם ואזרח נפגעות - ועדיין, הממשלה והעומד בראשה מסרבים למלא חובתם ולמנות שרים".
עוד מסרו בתנועה לאיכות השלטון: "אנחנו מקווים מאוד שעד ליום ראשון הממשלה תתעשת, ובמידה ולא, בית המשפט העליון יאלץ פעם נוספת להכניס ידיו אל המדורה הבוערת ולהוציא בעבורה את תפוחי האדמה הלוהטים".
מנכ"ל העמותה לטוהר המידות, עו"ד עומר מקייס, בירך גם הוא על ההחלטה: "מצער שאנו נדרשים להתערבות של בית המשפט כדי למנות שרים בממשלת ישראל, ולעצור את הנזק העצום שנגרם לאזרחי ישראל מאי-מינוי שרים, בשלל תחומי החיים. אנו מקווים כי הממשלה תתכנס ותמנה שרים עוד לפני הדיון, וכי לא נידרש להוצאת צו מוחלט בידי בית המשפט. אין לאפשר מציאות שבה מחלוקות פוליטיות פוגעות באינטרס הציבור ומוליכות למשבר שלטוני חסר תקדים שהוגדר על ידי שופטי בג"ץ כ'מדיר שינה'".
מדינת ישראל מתנהלת ללא שר משפטים כבר 3 שבועות, מאז שפקע מינויו הזמני של בני גנץ לתפקיד כממלא המקום של אבי ניסנקורן. מינויו פקע באופן אוטומטי, בעקבות תקנת חוק יסוד הממשלה שקובעת כי תקופת כהונת ממלא מקום של שר שחדל לכהן לא תעלה על שלושה חודשים.
בג"ץ דחה את העתירות להוצאת נתניהו לנבצרות: "אין להתערב בעת הזו"
בתוך כך, בג"ץ דחה על הסף את העתירות שדרשו להוציא את ראש הממשלה נתניהו לנבצרות, בשל ההליך הפלילי נגדו. השופטים פוגלמן קרא ומינץ קבעו כי אין עילה להתערבות בית המשפט בעת הזו.
בהחלטת השופטים נכתב כי "קיים קושי בעצם המצב שבו ראש ממשלה נאשם בעבירות חמורות הנוגעות לטוהר המידות, הן בהיבט של יכולתו להקדיש את מלוא זמנו ומרצו לתפקידו והן בהיבט של פגיעה באמון הציבור." עם זאת, השופטים הוסיפו: "אף אם נניח כי נסיבות של ניהול הליך פלילי נגד ראש ממשלה עשויות להביא להחלטה על נבצרות תפקודית, לא קמה עילה להתערב בקביעת היועץ המשפטי לממשלה כי בשלב זה לא התבססה עילה שבגינה נבצר מהמשיב למלא את תפקידו".
התנועה לאיכות השלטון מסרה בתגובה לדחיית העתירה: "היועץ המשפטי לממשלה ובית המשפט העליון מוציאים לראש הממשלה הנאשם בפלילים כרטיס צהוב – 'לא תוכל עוד להפקיר את ניהול המדינה ולא תוכל עוד להשתלח בצורה חסרת אחריות כלפי רשויות אכיפת החוק מבלי שיהיו לכך תוצאות'. אנו מכבדים את הכרעת בית המשפט הנכבד ומקווים כי הדברים יופנמו וכי ראש הממשלה יחדל מלזרוע הרס במערכת אכיפת החוק והמשפט במדינת ישראל".