בזמן ששתי הצעות חוק להקמת ועדות חקירה לבדיקת אסון מירון תקועות בכנסת, תנועת "אומץ" הגישה היום (רביעי) עתירה לבג"ץ בדרישה להורות לממשלה להקים ועדת חקירה ממלכתית לאסון. העותרים ציינו ששתי הצעות החוק הקיימות להקמת ועדת חקירה על האסון לא עונות לדחיפות העניין ולהרכב הוועדה הנדרש.
לקריאת העתירה המלאה שהוגשה לבג"ץ - לחצו כאן
אסון מירון, סיקור N12:
• האם תוקם ועדת חקירה ממלכתית?
• המשפחות במכתב לנתניהו: דורשים רק ועדת חקירה ממלכתית
• הטרגדיה במירון: אלה 45 ההרוגים באסון ל"ג בעומר
העתירה, שהוגשה בידי עורכי הדין שייצגו את "אומץ" פרופ' מיכאל קורינאלדי, עו"ד יצחק מינא ועו"ד עמית עוז, מכוונת נגד ראש הממשלה נתניהו, שר המשפטים בני גנץ והיועץ המשפטי לממשלה אביחי מנדלבליט. העותרים ביקשו מבית המשפט להוציא צו על תנאי לשלושה שייתנו מענה מדוע לא הוחלט על הקמת ועדת החקירה. העותרים טענו שפנו לשלושה בעבר כמה פעמים בדרישה להקים ועדת חקירה ממלכתית כפי שקורה אחרי מלחמות ישראל ולאחר אסונות רבי נפגעים - אך לא נענו.
כך מסבירים העותרים מדוע דרושה הוועדה עכשיו
שתי הצעות החוק שעלו בממשלה בעניין הן של ח"כ יעקב אשר מיהדות התורה שהציע ועדת חקירה ציבורית שבראשה יעמוד ראש רשות מקומית, ושל סיעת יש עתיד שדרשה ועדת חקירה ממלכתית. שתיהן עדיין "תקועות" בשלבי חקיקה בכנסת. בעתירה נכתב כי שתי ההצעות אינן עולות בקנה אחד עם הרכב הוועדה הנדרש ועם דחיפות הקמת הוועדה.
"המעורבות של משרדי הממשלה השונים ובהם משרד הפנים, המשרד לביטחון הפנים ורשויות השלטון המקומי שבתחומן מצוי האתר - מחייבים הקמת ועדת חקירה ממלכתית בלתי תלויה בממשלה", נכתב. "הצעות החוק כאמור אינן עונות לא להרכב הנדרש ולא לדחיפות הנדרשת".
בעתירה, ציינה תנועת "אומץ", שבראשה עומד יו"ר התנועה פליצ'ה פלד, מדוע נדרשת אותה ועדה. "ועדת החקירה דרושה לשם הפקת לקחים לעתיד, וכן שתבחן את כלל ההיבטים שלא טופלו בהיערכות של קיום האירוע בל"ג בעומר השנה ותביא לתיקון הפגמים הדורשים טיפול מיידי ושורשי כדי למנוע הישנות של אסון מסוג זה", נכתב עוד בעתירה. "ראוי שיוטל על ועדת החקירה לבחון גם את הדרכים לפיצוי הנפגעים באסון".
העותרים הוסיפו: "ועדת החקירה הממלכתית דרושה גם כדי להמליץ על הדרכים ועל הגורמים הציבוריים שיהיו אחראיים בעתיד לניהול אתר הר מירון, בייחוד על רקע המשפטים שהתנהלו בפני בית המשפט העליון ב-15 השנים שעברו".
לפני כשבועיים הוועדה המסדרת אישרה את קידום הצעת החוק של סיעת יש עתיד להקמת ועדת חקירה ממלכתית לאסון מירון. יום למוחרת, הביטוח הלאומי הציע בכנסת לפצות את משפחות קורבנות מירון ב-100 אלף שקל לכל הרוג, וב-130 אלף שקל לכל הרוג במשפחה שבה נהרגו שניים באסון.