הוענקו פרסי ישראל לשנת תשפ"א: האירוע החותם את אירועי יום העצמאות ה-73, טקס הענקת פרסי ישראל תשפ"א, שודר הערב (חמישי) - זאת לאחר שהוקלט מראש בתחילת השבוע. שמונה זוכים בפרסים במגוון תחומים שונים זכו לקבלם בטקס שנערך במעמד נשיא המדינה, ראש הממשלה, יו"ר הכנסת, נשיאת בית המשפט העליון ושר החינוך. שני אנשים שנבחרו לזכות בפרסים בתחומם - לא קיבלו אותם לבסוף עקב סערות שהתחוללו סביבם. הטקס התקיים במרכז הקונגרסים בבנייני האומה.
לעדכונים נוספים ושליחת הסיפורים שלכם - היכנסו לעמוד הפייסבוק של החדשות
הזוכים בפרסי ישראל תשפ"א:
• פרופ' יאיר זקוביץ' - חקר המקרא
• פרופ' בן-עמי שילוני - חקר מדעי המזרח הרחוק
• פרופ' אריאלה לבנשטיין - חקר העבודה הסוציאלית והקרימינולוגיה
• פרופ' ניצה בן דב - חקר הספרות העברית והכללית
• פרופ' אלי קשת - חקר מדעי החיים
• נורית זרחי - ספרות ושירה עברית, יצירה ותרגום
• ד"ר יוסף צ'חנובר - מפעל חיים, תרומה מיוחדת לחברה ולמדינה
• מיכל בת אדם - שקיבלה את הפרס בתחום אמנות הקולנוע, בחרה למחות בטקס על כך שפרופ' עודד גולדרייך לא קיבל אותו בסופו של דבר: "אני מאוד שמחה לקבל את הפרס אבל אני מאוד עצובה שאנחנו ארבעה וארבע הערב, בגלל שחסר כאן זוכה אחד".
שר החינוך: "מי שסבור כי ניתן להיות חזקים לאורך זמן בעודנו מפולגים – חוזה בשגיונות שווא"
שר החינוך, יואב גלנט, נאם בטקס: "כלות פרס ישראל וחתניו, זה היום שבו מדינה שלמה מוקירה את הישגיכם יוצאי הדופן, מצדיעה לכם על כברת הדרך המרשימה שפסעתם - ומודה לכם על חיים עתירי עשייה", אמר, "חיים שהם מופת ליצירה, למחקר ולתרומה יוצאת דופן לחברה ולמדינה. וביום הזה, התרווחו בכיסא ושאפו אוויר מלוא-חזה. הביטו על הקהל הצופה בכם כאן ומרחוק, הבחינו במבטיהם האוהבים והנרגשים של בני המשפחה, היו גאים. כי אנחנו גאים בכם".
"יחד בנינו מדינה שהיא מעצמה של מדע, של אקדמיה, של רפואה ושל חדשנות, מדינה פורצת דרך אליה נישאות עיניים מקצוות תבל בניסיון לפצח את סוד יכולותיה ואת מקור כוחה ועוצמתה", הוסיף השר גלנט, "ישראל שלנו היא מדינה עתירת הישגים ויכולות, והיא חדורה בתחושה של ביטחון עצמי וגאווה לאומית לצד חוכמה וחוצפה ייחודית. ביום העצמאות הזה אנו זכאים וחייבים להביט בגאווה אל עבר פירות יצירתנו המשותפת ולהיות גאים, ואפילו שבעי רצון, ולו ליום אחד בשנה".
בנאומו קרא שר החינוך לאיחוי השסעים בחברה: "עתה, בשוך המגיפה, עת ריפוי נוספת היא לנו. ריפוי השסע שהלך ונפער בנו יותר ויותר, איחוי הפצע שעודנו שותת, איחוד השורות והעצמת המשותף על המפריד. במקום שיח מתלהם - הידברות מכבדת, במקום חידוד המפריד - העצמת המשותף, האחדות והשותפות הן צורך חיוני לקיום חברה ראויה ותנאי בסיסי ליכולתנו לעמוד אל מול איום חיצוני. מי שסבור כי ניתן להיות חזקים לאורך זמן כלפי חוץ בעודנו מפולגים וחצויים פנימה – חוזה בשגיונות שווא".
"כמה חשוב שנזכור כולנו: לא כל יריב הוא בוגד או אויב, לא כל מה שאינו טוב – הוא בהכרח רע, לא כל מי שאינו בעדנו - בהכרח רוצה ברעתנו", הדגיש השר. המשותף בינינו רב על המפריד. הרוח המאחדת והממלכתית המאפיינת מדי שנה את יום הזיכרון ואת יום העצמאות – הרוח הזו יכולה וראויה להישמר גם אחריהם".
"הענקת הפרס ביום זה ממחישה כי עצמאותה של מדינת ישראל, צמיחתה ושגשוגה נשענים על יתרונה האיכותי החשוב ביותר: האנשים", חידד. "האנשים אשר מוחם היצירתי כובש עוד פסגה ועוד יעד, האנשים אשר שאפתנותם וסקרנותם פורצות להם - ולכולנו - דרך בעולם כולו, האנשים אשר אהבתם למדינה ומחויבותם להצלחתה ניכרות כל כך ביום הזה, במעמד הזה. אני מבקש להודות לכם – כלות הפרס וחתני הפרס - על שנים ארוכות של תרומה ועשייה למדינה ולחברה".
הטקס השנה נערך לאחר שתי סערות שהתחוללו הנוגעות לשניים מהזוכים שנבחרו - אך לבסוף לא קיבלו את הפרס: אחד מהם הוא יו"ר ומייסד ארגון זק"א, יהודה משי-זהב, שהועלו נגדו טענות חמורות על ביצוע עבירות מין קשות בנשים, גברים וילדים. השני - פרופ' עודד גולדרייך, שהיה אמור לקבל את הפרס בתחום המתמטיקה ומדעי המחשב - אך עקב כך שתמך לכאורה בתנועת החרם על ישראל - השר גלנט ביקש לבחון האם הוא ראוי לפרס ובג"ץ תמך בעמדתו.