משבר הקורונה והסגרים שנלוו לו הציפו בעיה חמורה שקיימת בישראל כבר שנים. ברחבי המדינה חיים עשרות אלפי קשישים, חלקם בודדים, בדירות מתפוררות ורעועות, ללא כל אמצעים או יכולת לטפל בהן. למרבה המזל המשבר גם הביא לא מעט בעלי מקצוע, שנותרו מובטלים, להתנדב ולשפץ דירות של קשישים שידם אינה משגת.
לעדכונים נוספים ושליחת הסיפורים שלכם - היכנסו לעמוד הפייסבוק של החדשות
מיקי לדוגמה, הוא קשיש בן 70 שחי לבדו בדירה בראשון לציון, שבה הוא מצייר ומטפל בכמה חתולים. כשמגיעים לשם, קשה להכיל את הריח במקום, ואת התנאים הסניטריים שבהם הוא חי. "אני אוכל שום ופלפלים במהלך היום", סיפר מיקי.
למרות המצב הקשה, נראה שמיקי פשוט פיתח אדישות למצב הקשה של הדירה. לעזרתו נחלצו ניר פולדי והמתנדבים מעמותת "פועלים מהלב", שהגיעו לדירה. "אני רוצה להחליף פה הכול בבית", אמר ניר, שהגיע לדירה עם שותפתו חן בעקבות פנייה מהשכנים של מיקי. יש להם רק שבוע להשלים את השיפוץ, כדי שהדירה תהיה מוכנה לערב פסח.
המימון לעבודה מגיע מתרומות. "אנחנו מתחננים בפייסבוק שיתרמו לנו כסף", משתף ניר. "אנחנו עדיין מגייסים את הסכום לשיפוץ הזה".
הם עמדו במשימתם והדירה של מיקי נראית, לראשונה מזה זמן רב, כמו מקום נקי וראוי למגורים. מיקי התרגש והודה למתנדבים: " תודה לאל שיש בעולם אנשים כמוכם, מילים לא יביעו את זה".
עמותה נוספת שמסייעת לקשישים היא "סיירת השיפוצים", שאת חבריה פגשנו ברמת השרון, מחוץ לדירתה של אילנה רחמן, קשישה בת 75 שמצבה הרפואי הידרדר, וחיה מקצבת ביטוח לאומי. בדירה קירות מתקלפים, רטיבות בתקרה ואמבטיה לא נגישה.
"השנה הזאת הייתה רעה מאוד", סיפרה אילנה. "שלושה חודשים לא זזתי מהכורסה". המתנדבים שיפצו את הדירה וסיפרו על המוטיבציה לעשות זאת: "לראות את הפנים של אותו קשיש או קשישה עושה את הכול, זה הכי מדהים בעולם".
רותם ללוש, אחד המתנדבים של העמותה, חיזק את הדברים: "יש סיפוק בזה. אין לי איך לתאר את זה, באמת. האושר של האנשים זה מה ששווה את הכול".
אילנה קיבלה אמבטיה חדשה ומשופצת אחרי שהתקשתה מאוד להשתמש בה בשנים האחרונות. "אני מודה לבורא עולם ולפרויקט הזה, שיש מי שעוזר", אמרה בהתרגשות אילנה.
ליפז גורן יוחאי, מנהלת פרויקט ניידת השיפוצים של עמותת "לתת", מכירה היטב את התופעה הקשה של קשישים שחיים בדירות ישנות ועלובות. "אני רואה בתים שלא ראויים למגורי אדם, בטח ובטח לא לקשישים", אמרה. "אנחנו מגיעים לכ-500 דירות בשנה ועד היום שיפצנו כ-2,500 דירות".
התקציב של העמותה מגיעה כולו מתרומות. כך גם במקרים של עמותות נוספות: מחלקות הרווחה בעיריות אומנם מקבלות תקציב לשיפוץ בתים, אבל מדובר בתקציב זעום שרובו מופנה לחלוקת מזון. מה שנשאר לקשישים רבים הוא להישען על תרומות ועל טוב ליבם של אזרחים.
ליפז לקחה אותנו לדירתו של ניקולה באשדוד, וכבר במדרגות הרחנו את העובש. ניידת השיפוצים ניקתה הכול, צבעה מחדש והחזירה לניקולה את הדירה במצב מצוין ומכבד. "זו האחריות שלנו כחברה לדאוג שהתנאים של הקשישים יהיו טובים יותר, ושהם יזדקנו בכבוד", אמרה ליפז.
עם זאת, לא כל הקשישים מוכנים לקבל עזרה רווחה ומעמותות הסיוע. אחד מהם הוא ראובן בן ה-98 מחולון. בדירתו שוררים תנאים קשים: ג'וקים במקרר, עובש וקירות מתקלפים. "מה שחסר לי זה להיות צעיר כמו פעם", אמר בכאב. "חסר לי כסף לשלם לעירייה".
בילי רובין ויצמן, שראתה את הדירה בפוסט בפייסבוק, התנדבה לסייע בשיפוץ שלה, ותהתה: "האם ייתכן שבמדינת ישראל אנשים חיים במצב כזה? איפה הרווחה, איפה המדינה?". בזכותה ובזכות אנשים נוספים, ראובן יקבל עזרה ודירתו תעבור מהפך מוחלט, שיאפשר לו לחיות את שארית חייו בכבוד.
לתרומות: https://www.latet.org.il/shipuzim/