לא כך דמיינה בלה שקד מכפר סבא שיסתיימו 47 שנות נישואיה לבעלה יעקב – שמותו עומד בימים אלה במרכזה של תביעה נגד המוסד הגריאטרי "נוף חדרה" שבו התגורר. בערב הראשון במוסד, איבד יעקב את שיווי משקלו ונפל, מה שככל הנראה גרם לפגיעה קשה בראשו ולשבר ברגלו. אלא שאותו אירוע כלל לא דווח על ידי הצוות המטפל, ורק לאחר שאיבד את הכרתו – הוזעקו כוחות מד"א. לאחר אשפוז ממושך וסדרת ניתוחים וטיפולים, חלה הידרדרות במצבו והוא נפטר. "ניתן היה למנוע את מותו אלמלא רשלנות צוות בית האבות", הדגיש עו"ד דן זילברמן המייצג את אלמנתו.
לעדכונים נוספים ושליחת הסיפורים שלכם - היכנסו לעמוד הפייסבוק של החדשות
נפל ונפגע בראשו - המשפחה לא עודכנה
יעקב סבל ממחלת הדמנציה, שהלכה והתחזקה עם השנים, מה שהיווה את אחד הגורמים המרכזיים לפנייתה של בלה אשתו לעזרה – באמצעות טיפול במסגרת מחוץ לבית. בחודש מרץ, בתחילתה של מגפת הקורונה בישראל, הגיע יעקב למרכז הגריאטרי "נוף חדרה". "מאוד התרשמתי בהתחלה מהמקום הזה, ושיש צוות רפואי שמשגיח", ציינה בלה. "וגם ככה אמרתי לעצמי שזה עניין זמני עד שהקורונה תעבור".
אך דבר לא הכין אותה למה שעומד לקרות כבר בערב בראשון של יעקב במרכז הגריאטרי. התביעה שהוגשה בימים אלה לבית משפט השלום ברמלה נגד "נוף חדרה", מתארת את השתלשלות האירועים שהביאו בסופו של דבר לאשפוז של יעקב ולמותו חודשיים לאחר מכן.
מתיעוד ממצלמות האבטחה, נראה יעקב מסתובב בלובי המחלקה, שם ניגש לנסות וליישר תמונה שהייתה תלויה על אחד העמודים. בתביעה נטען כי ניתן לראות בסרטון שיעקב לא היה יציב בעמידתו באותו זמן ולא ידע מה לעשות עם התמונה – ובכך באופן פתאומי נראה מאבד את שיווי משקלו ונופל לאחור. עוד נטען כי כתוצאה מהנפילה, ככל הנראה נגרמה ליעקב פגיעה קשה בראשו ושבר ברגל ימין.
לצד כל זה, נדמה שהבעייתיות הגדולה בסיפור הזה מצויה בטיפול מצד המרכז הגריאטרי. לאחר שנפל, אחד האחים עזר ליעקב לקום – אך כל עניין הנפילה לא דווח לאף גורם נוסף במחלקה, ואפילו לא לבני המשפחה. על פי התביעה, בליל המקרה הבחינו האחים שטיפלו ביעקב כי הוא סובל מכאבים ברגל ימין, אך גם זה לא דווח. גם בבוקר, כשבזמן הארוחה איבד יעקב את הכרתו, חשבו לכאורה אנשי הצוות המטפל כי מדובר באירוע מוחי חולף. רק לאחר מכן – הוזמנה ניידת מד"א, שאנשיה לא עודכנו באותו שלב באשר לנפילה שאירעה יום קודם לכן.
"טיפלתי בו יום-יום, הוא פשוט דעך": כ-3 חודשים אחרי האירוע - יעקב נפטר
יעקב הובהל לבית החולים הלל יפה שבחדרה, ורק אז נמסרו הפרטים לאשתו בלה. שם, הוא עבר כמה ניתוחים לשחזור השבר ברגלו הימנית, ועבר בדיקות בשל החשד לדימום בראשו. "אחרי כל זה – הוא הפסיק לדבר", שחזרה בלה ונזכרה בחודשים הקשים. "הוא היה רק בן 75, היו יכולות להיות לנו עוד הרבה שנים איתו".
לאחר שמצבו הדרדר, יעקב הועבר לבית החולים "בילינסון" להמשך טיפול – ומשל למוסד סיעודי בשם "בית אור". אך לאחר שחלה הרעה נוספת, הוא הועבר לבית החולים מאיר בכפר סבא – שם לבסוף נפטר, כשלושה חודשים לאחר אותה נפילה.
"טיפלתי בו יום-יום וקיוויתי שהוא יחלים", סיפרה בלה בכאב. "אבל הוא לא רצה לחיות במצב הזה, הוא פשוט דעך". היא הוסיפה: "למה לא שמרו עליו? למה לא הודיעו לנו ברגע שזה קרה? אולי היינו מצליחים להציל אותו. הייתה שם רשלנות גדולה: הכנסתי את בעלי בחיים – ואחרי יום אחד בלבד במקום הזה הוא גמר את החיים שלו".
עו"ד דן זילברמן, מ"דן זילברמן ושות' משרד עורכי דין", שמייצג בתביעה את בלה אלמנתו של יעקב, אמר: "מותו של המנוח הוא אירוע מצער אותו ניתן היה למנוע אלמלא רשלנות צוות בית האבות. מחדלים רשלניים רבים מצד בית האבות כלפי המנוח הובילו לתוצאה הטראגית והמיותרת – שניתן היה למנוע".
"מעשיהם הותירו את אלמנתו בגיל לא מבוגר יחסית לחיות לבדה על כל המשתמע מכך", הוסיף עו"ד זילברמן, "והותירו את שלושת ילדיהם ותשעת נכדיהם (אשר האחרון נולד שלושה חודשים לאחר פטירתו) ללא אבא וסבא שהיה דמות דומיננטית בחייהם".
תגובת המרכז הגריאטרי "נוף חדרה": "אנו משתתפים בצערה של משפחת שקד ובצערה של גב' בלה שקד, אשתו של המנוח. מדובר בנפילה של דייר שהוגדר כתשוש נפש התהלך בכוחות עצמו וללא צורך בליווי, דבר שקורה. הטיפול שקיבל מר שקד מרגע הגעתו למחלקה היה מסור, מקצועי ובהתאם לנהלים. ברגע שהתברר לנו שמר שקד נדרש לטיפול דחוף, הוא מיד פונה לטיפול בבית החולים הילל יפה. המנוח נפטר במוסד סיעודי אחרי סדרת אשפוזים וטיפולים ארוכה ומסובכת בבתי חולים. אין ולא היה קשר בין הטיפול שלנו בו לבין פטירתו. הנושא נמצא בתהליך משפטי ותגובתנו המלאה והמפורטת תינתן בבית המשפט".
לפניות לכתבת: avivitm@ch2news.co.il