לקפה יש אין ספור מיתוסים. בכל זאת, משקה פופולרי, מסורת עתיקת יומין שבשביל רובנו הוא מנהג יום-יומי שלא לומר - שעתי. אבל האם כל מה שאנחנו חושבים על קפה באמת נכון? האם הוא באמת ממכר? האם הוא מרזה? האם תה בריא יותר מקפה? הפעם תגלו מה נכון ומה סתם מיתוס.
לעדכונים נוספים ושליחת הסיפורים שלכם - היכנסו לעמוד הפייסבוק של החדשות
שתיית קפה עלולה להזיק לילדים - נכון
"שתיית קפה לילדים באופן כללי היא לא מומלצת", מסביר מומחה ברפואת ילדים, ד"ר דב טשרנין מקופת חולים כללית במחוז שרון שומרון. "צריך לזכור שקפאין נמצא לא רק בכוס קפה, אפשר למצוא אותו גם במשקאות אנרגיה, בשוקולד, שוקו, ההמלצה נכון להיום היא לפי 3 מ"ג של קפאין לקילו ליום לילד. לצורך העניין, נער ששותה כוס נס קפה אחת ביום לא עובר באמת את הצריכה המותרת לקפאין". עם זאת, מבהיר ד"ר טשרנין כי הבעיה מתעוררת כשמוסיפים סוכר. "ברגע שאנחנו מתחילים להיחשף למקורות נוספים של קפאין בדרך, אז אנו עלולים לעבור את הצריכה היומית ופה מתחילה הבעיה של תזונה בקרב צעירים, כמו גם הפרעות שינה פוטנציאליות. הפרעות הן למעשה החמרה של מצב פסיכולוגי וחרדות שיכולות להחמיר את המצב".
קפה זה לא בריא - לא נכון
"זה ממש לא נכון להגיד שקפה הוא לא בריא", אומרת נועם רדליך, דיאטנית קלינית וספורט מהמרכז לרפואת ספורט בשערי צדק. "אם אנחנו צורכים קפה במינונים המקובלים הוא יכול לתרום לנו בזכות תכולת נוגדי החמצון שלו. כמו כן, קפה יכול לשפר את רמת העירנות שלנו לאורך היום, ולשפר ביצועים ספורטיביים שכן הוכח כי קפאין, במינונים מסוימים, ידוע כמגביר ומשפר ביצועים".
חליטת עלים בריאה יותר מתה תעשייתי - לא נכון
"זה לא נכון לומר שחליטות בריאות יותר או עדיפות על פני תיונים", מסבירה רדליך מהמרכז לרפואת ספורט בשערי צדק. "בתיונים שונים, ובמיוחד בתה ירוק, אנחנו יכולים למצוא כמות גבוהה של נוגד החמצון החזק EGCG. לעומת חליטות שלא יכילו את הסוג הזה של נוגד החמצון אבל כן נוכל למצוא בהן סוגים אחרים או סגולות בריאותיות שונות".
קפה מקפסולה בריא יותר מקפה בצנצנת – לא נכון
"קפה בקפסולה לא בריא יותר מקפה מגורען. מדד הבריאות אינו נכון להשוואה במקרה הזה. ההבדלים היחידים בין קפה בקפסולה לבין קפה אחר טמונים בטעם, בארומה, בטריות ובתכולת הקפאין", מבהירה הדיאטנית רדליך.
קפה שחור גורם לתחושת שובע - לא נכון
"קפה שחור לא מגביר תחושת שובע", אומרת הדיאטנית וממהרת להסביר את המיתוס ושברו. "קפה שחור אכן עשיר בסיבים תזונתיים אשר ידועים כתורמים לתחושת השובע אולם בפועל, כשאנחנו שותים את הקפה - הסיבים נשארים בתחתית הכוס ולכן אין שום עדויות לכך שהקפה יגביר לנו את תחושת השובע. מה שכן, אם אנחנו שותים קפה עשיר בחלב כמו למשל קפוצ'ינו, אז אפשר להתייחס לזה כמו למנת נשנוש קטנה ממש כמו לאכול גביע יוגורט", תיארה רדליך.
קפה משפר את יכולת הריכוז – נכון
"קפה בפירוש יכול לשפר את הריכוז", קובעת מנהלת המחלקה הנוירולוגית במרכז הרפואי מאיר ד"ר נירית לב. הוא מתחיל לעבוד תוך רבע שעה-חצי שעה משתיית הקפה ומשפיע לשעות בודדות. כמו כן, קפה יכול לשפר את הריכוז, כפי שנמצא בניסויים בבעלי חיים. בניסוי, נתנו למכרסמים קפה ואלו הצליחו לצאת מהמבוך מהר יותר".
שתיית קפה בערב מקשה עלינו להירדם – נכון
"יש בזה מן האמת כי קפה הוא חומר מעורר ולקפה לוקח מספר שעות להתפנות מהגוף", אומרת ד"ר לב. "כל אחד מאיתנו מפרק אותו בקצב קצת שונה, אבל ניתן לומר שהקפה שאנחנו שותים, נמצא עדיין ברמה גבוהה יחסית בגוף במשך 5-4 שעות. לאחר מכן, הוא יורד לרמה שהיא מחצית מהכמות הראשונית אצל רוב האנשים".
שתיית קפה היא דבר ממכר – נכון
"אז כן קפה הוא ממכר וגם דורש תהליך גמילה, כשמעוניינים להפסיק לצרוך אותו. עם זאת, מדובר בתסמיני גמילה יחסית קצרים שחולפים תוך מספר ימים בודדים ולכן מהבחינה הזאת הקפה שונה מחומרים אחרים שמתמכרים אליהם", אומרת ד"ר לב.
קפה מגביר את חילוף החומרים ומסייע להרזיה – באופן זניח
כדי לבדוק זאת, מדדנו את קצב חילוף החומרים של נבדקת כשהיא בצום, ולאחר שתיית כוס קפה מדדנו אותו שוב. "קצב חילוף החומרים של דנה, עמד על 1,614 קלוריות ביום. לאחר ששתתה קפה, הדבר העלה את קצב חילוף החומרים ב-6%, וכעת דנה שורפת 1,686 קלוריות ביום, שזה 71 קלוריות יותר", אומרת מנהלת המרכז לרפואת ספורט בשערי צדק, פרופ' נעמה קונסטנטיני.
"אני הייתי מעדיפה שאנשים לא יישתו עוד כוס קפה בשביל לשרוף 70 קלוריות, אלא יצעדו יותר או יבצעו איזשהו אימון כוח קטן. זה הרבה יותר בריא והרבה יותר נכון. מחקרים לטווח ארוך לא מוכיחים שצריכת קפה מוגברת גורמת לאנשים לרדת במשקל", הסבירה פרופ' קונסטנטיני.