התמונות מהלוויה ההמונית הבוקר (ראשון) בירושלים עוררו את זעמם של רבים בציבור, שכורעים תחת הנטל הכלכלי של הסגר וזועקים אל מול האכיפה הסלקטיבית בין המגזרים השונים. מובילי מחאת העצמאים וחברי קבוצת השולמנים טוענים – "ההיגיון עזב את הבית" וזועמים על המדינה שמחזיקה בעסקיהם הפרטיים כבני ערובה.
לעדכונים נוספים ושליחת הסיפורים שלכם - היכנסו לעמוד הפייסבוק של החדשות
"האכיפה היא סלקטיבית", קרא אבי חיימוב, בעלי "שניצל פוינט" וחבר בקבוצת השולמנים. "אני יכול להגיד שאוכפים ח"פ וע"מ (חברה פרטית ועסק מורשה), אבל תראו מה קורה בפזורה הבדואית, מה קורה בדרום תל אביב אצל הסודנים, מה קורה במטוסים לדובאי ומה קורה בתורים לסופרמרקטים. אין משילות ואין ניהול של הסגר, כי הסגר הוא לא סגר, וכשזה לא סגר אז כל אחד מתחיל לפרש את זה בכיוונים שלו. אין ספק שהממשלה צריכה לאכוף בצורה הוגנת והגיונית, אבל כמו שאנחנו רואים בשנה האחרונה – ההיגיון עזב את הבית, פשט את הרגל, ואלה התמונות. הציבור איבד את האמון".
חיימוב טען כי הסיבה שבגינה המדינה אוכפת בעלי עסקים היא שהמדינה מחזיקה בכוח כלכלי אל מולם, בעוד שעל הציבורים שלא נאכפים – היא מוותרת מראש. "לנו לעסקים יש מה להפסיד. אנחנו מושקעים במיליון שקל בעסק אז המדינה יודעת שאנחנו מפחדים. היא יודעת לבוא ולתת לנו את הקנס של ה-5,000 שקל, ושם אצל החרדים בירושלים – אין אנשים שיש להם השקעה של מיליון שקל, ובדרום ת"א כשיש חתונות של מסתננים, מאות אנשים בצוהריים בפארקים, אין להם שם אנשים שיש להם בני ערובה שמושקעים במיליון שקל. אז המדינה אומרת יאללה – בוא נכוון למצח של העצמאים כי מעצמאים אפשר לסחוט עוד קצת כסף. והאכיפה הסלקטיבית ממשיכה בזיגזג".
עו"ד רועי כהן, נשיא להב, לשכת ארגוני העצמאים בישראל ומספר 2 במפלגת תנופה בהובלת עפר שלח, הצטרף גם הוא לרוח דבריו של חיימוב ואמר: "שוב הממשלה מוכיחה אכיפה בררנית – וציבור העצמאים והעסקים הקטנים משלם את המחיר. הדעת לא סובלת מראות של אלפי חרדים בהלוויה כשאין משטרה ואין אכיפה, אבל כשבעל חנות רחוב שמנסה להתפרנס, להביא פת לחם הביתה ולשרוד, מקבל קנסות של אלפי שקלים – איפה הערבות ההדדית, איפה פיקוח נפש?".
"הסגר הזה, כמו כל ניהול משבר הקורונה, הוא כישלון מהדהד של ממשלת ישראל", תקף בחריפות שי ברמן, מנכ"ל איגוד המסעדות והברים. "מי שמשלם את המחיר של האכיפה הסלקטיבית ,הוא המגזר העסקי ככלל ותעשיית המסעדות בפרט. העסקים שלנו קורסים בגלל הסגרים, שנגועים בשיקולים פוליטיים ולכן אינם אפקטיביים".
אלירן ברדוגו, מראשי המאבק לפתיחת עולם התרבות והאירועים וממובילי ועד הפעולה, הצטרף גם הוא לקריאות העצמאיים ואמר: "המראות היום בירושלים בלתי נתפסים. במשך כשנה עולם התרבות והאירועים נסגר ועל אף הפגישה עם רה"מ בנושא פתיחתו, אין צפי מתי זה עתיד לקרות. בו בזמן, מתקיימים ברחבי הארץ אירועים ללא אכיפה וללא בקרה בריאותית אשר קיומם ידוע למשטרת ישראל והיא בוחרת שלא לאכוף אלפי אזרחים המתקהלים להלווית הרב שנפטר עקב נגיף הקורונה. מאות אלפי אנשים אשר מתקיימים מעולם התרבות והאירועים יושבים כעת בבית ומחכים לפתיחתו מחדש, איסור ההתקהלויות לא מאפשר את פתיחת האירועים והתרבות אך משטרת ישראל מאפשרת התקהלויות המוניות ללא בקרה ואכיפה. אני מגיע מבית דתי, ואני מכבד את הדת, אבל בדרך הזאת לא נגיע לפתיחת עולם התרבות והאירועים בקרוב".
יו"ר מפלגת תקווה חדשה, ח"כ גדעון סער, הצטרף גם הוא לביקורת הציבורית והגיב: "התמונות מירושלים מוכיחות שנתניהו ויתר על אכיפת החוק משיקולים פוליטיים. בממשלה בראשותי זה לא יקרה. יהיה חוק אחד לכולם והוא ייאכף".
אביגדור ליברמן שמרבה לבקר את החברה החרדית תקף: "עכשיו בירושלים: כך נראית אכיפה סלקטיבית. איפה ראש הממשלה? איפה השר לביטחון פנים?", כתב.
יו"ר כחול לבן ושר הביטחון בני גנץ הגיב לתמונות מלווית ההמונים בירושלים: "ככה נראית אכיפה לא שוויונית: מיליוני משפחות וילדים סגורים בבתיהם ומקפידים על הכללים בזמן שאלפי חרדים מצטופפים בלוויה, רובם גם בלי מסכות. לא נסכים להמשך פייק סגר לא אפקטיבי. או שסוגרים לכולם - או שפותחים לכולם. נגמרו ימי התחמנות".
מנכ"לית קרן רש"י, מיכל כהן, החברה בוועדה המייעצת לפרויקטור הקורונה, הגיבה גם היא: "המצב בלתי נסבל – מי ששומר על החוק נמצא בסגר ומי שמצפצף על החוק פטור ממנו. הלוויה המונית בירושלים, מסיבות והתקהלויות ברחבי הארץ. המצב הוא של איש הישר בעיניו יעשה ושל אכיפה סלקטיבית מאוד שגובלת במחדל של ממש. במצב הנוכחי המחיר הוא כפול – גם אין באמת סגר וגם מיליוני ישראלים משלמים את מחיריו ללא שום תועלת ממנו. הרוב המוחלט של הציבור שומר חוק ומנסה ליישם את ההנחיות - המיעוט מתפרע ונדמה שמקבלי ההחלטות כבר ויתרו והרימו ידיים".