אליעד משה, צעיר בן 25 חולה אפילפסיה הנמצא על הרצף האוטיסטי, הוצא מהבית לפנימייה בגיל צעיר ומאז חי במסגרות דיור שונות שלא בכולן היה לו טוב. באמצעות טיפול עם כלבים, הוא מצא כוחות ויכולות שהשפיעו על התנהלותו בתחומים רבים והקלו עליו, גם בתקופת הקורונה.
לעדכונים נוספים ושליחת הסיפורים שלכם - היכנסו לעמוד הפייסבוק של החדשות
כיום אליעד גר במסגרת דיור בוגרים לאוכלוסייה על הספקטרום של בית אקשטיין בכפר סבא ועובר תהליך של התפתחות העצמה וחיזוק האמונה והביטחון בעצמו - בעזרת הכלבים. פריצת הדרך בהתפתחות הגיעה במסגרת הנוכחית שבה הוא חי כבר 4 שנים, כשהתחיל לקחת חלק בפעילות מיוחדת "מישהו לחיות לצידו", מטעם עמותת צער בעלי חיים רמת גן והסביבה.
במסגרת התוכנית, משתתפים הדיירים של בית אקשטיין אחת לשבוע במפגש של כלבנות טיפולית. עם הזמן, המפגשים הללו גרמו לו לשינוי המשמעותי בחייו. בתחילת הטיפול, במשך כשנה וחצי, אליעד פחד מהכלבים וסירב להתקרב אליהם וחשש מאוד כשהם התקרבו אליו. באחת הפעילויות קיימה הקבוצה חגיגת יום הולדת לכלבים והכינו לכבודם עוגה - זה היה רגע מכונן עבורו שבו הוא התחיל להרגיש קרבה למדריכה ענת והבין שהקבוצה היא כמו משפחה בשבילו, ומרגע שהצליח לסמוך עליה, הוא מצא את האמון גם בכלבים והרגיש ביטחון וחוזק נפשי שלא היה לו לפני כן.
החוויה והעבודה עם הכלבים היא אחת מהפעילויות המשמעותיות שעוזרות בשיקום היכולת שלו לתת אמון באחרים וגורמת לו להרגיש אמיץ ומסוגל, לראשונה בחייו. הוא מצא באמצעות הטיפול יכולת לבטא את עצמו ולהתמודד עם פחדים נוספים ולאחרונה גם החל ללמוד לרכוב על אופניים. לאחר שהטיפולים הופסקו במהלך הסגר הראשון, הם חזרו לפעול ברציפות כך שהם מאפשרים למטופלים להתקדם גם בימים קשים אלה.
"פעם לא היה אפשר לראות אותי בכלל מתקרב לכלבים. הכלבים הביאו לי חברה, ממש חברו הטוב של האדם, ואי אפשר לומר שלא", סיפר אליעד. "החוג הזה הביא לי טעם לחיים, נהניתי מכל רגע. עברתי דרך וזה סיפורו של ילד פלא".
רז גונן, מנהל המסגרת של בית אקשטיין בכפר סבא ועובד סוציאלי במקצועו, סיפר על מהות הפרויקט: "התפיסה הבסיסית שלנו בבית אקשטיין, היא שכל אדם הינו בעל רצונות, שאיפות, העדפות ויכולות אינדיבידואליות. כחלק מתפיסה זו, לכל אדם בארגון נבנית תכנית תמיכה אישית, בהתאם לצרכיו ויכולותיו, במטרה לממש את אלו באופן המיטבי".
"אנו מאמינים כי הדרך הטובה ביותר לתמוך באנשים עם מוגבלות היא לשלבם בקהילה ובמשפחה, ומתוך כך לספק להם את התמיכה הרחבה ביותר ואת איכות החיים הטובה ביותר שלה הם ואנחנו שואפים", הוסיף גונן. "מישהו לחיות לצידו היא אחת הפעילויות שיש לנו במסגרת במטרה לשלב בצורה הטובה ביותר את אותם ערכים והיא מאפשרת לדיירים שלנו לפתח כישורים באמצעות כלבים, חיה שהיא חלק מחיינו בסביבה הטבעית".
אליעד הוא אחד מסיפורי ההצלחה הבולטים של התוכנית בשנים האחרונות והוא ממשיך גם בתקופת הקורונה. במטרה לשפר את איכות חייהם של אנשים עם מוגבלות, מערך הדיור של בית אקשטיין מעניקים תמיכות מתאימות לביצוע משימות היום-יום, ובמסגרת זו משתפים פעולה עם עמותת "צער בעלי חיים רמת גן והסביבה". זו מפעילה את התוכנית הטיפולית הארצית באמצעות כלבים "מישהו לחיות לצידו", לאוכלוסיות בעלות צרכים מיוחדים ונוער בסיכון. התוכנית קמה בעקבות היכרות העמותה עם עולם הכלבנות ופוטנציאל תרומתו הגדולה לבני אדם.
באמצעות הכרות עם עולמם של הכלבים, רכישת כלים לאילוף וניסיון מקצועי הלכה למעשה, מפתחים המשתתפים מודעות עצמית לעצמם ולזולת, דרכי תקשורת חלופית. הם מעצימים את התקשורת הבין אישית והקבוצתית, משפרים ליקויים מוטוריים, מעלים את הביטחון העצמי, לומדים אחריות ומגלים עצמאות.