רוב הישראלים נמצאים בימים אלה הרחק מחופי הים ועל כן ייתכן שלא התוודעו לאחד מזיהומי הזפת הקשים שהיו בארץ בשנים האחרונות. עשרות צוותים ומתנדבים מראש הנקרה ועד ניצנים פועלים גם בשעה זו על מנת לנקות את החופים ולצמצם עד כמה שניתן את הפגיעה בשמורות הטבע ובעלי החיים. במקביל, מוקדם יותר היום נלקחו דגימות מהלווייתן המצוי שנפלט בדרום הארץ במטרה להבין מה גרם למותו.
לעדכונים נוספים ושליחת הסיפורים שלכם - היכנסו לעמוד הפייסבוק של החדשות
כתבות נוספות על אסון הזפת בים:
- >> גמליאל: "זיהינו את האונייה שגרמה לזיהום הזפת"
- >> צו הפרסום הוסר: פרטי החקירה על זיהום הזפת בחופים
- >> אסון הזפת בים: ההשלכות לדליפת הזפת בחופי ישראל
- >> "יכולה להעיד על תקלה": המכלית החשודה באסון הזפת
אחרי הערכת המצב אמש שקיימה ביחד עם הגורמים הרלוונטיים, היום ערכה השרה להגנת הסביבה, גילה גמליאל, סיור חופים ביחד עם מנכ"ל המשרד להגנת הסביבה ומנכ"ל רשות הטבע והגנים כדי להבין את אומדן הנזק שקרה בעקבות זיהום הזפת שהתפשט לחופי ישראל מהדרום ועד הצפון. את הסיבה לזיהום הנרחב עדיין לא יודעים אולם ישנן הערכות כי מדובר על שמנים שרוקנו על ידי ספינות סחר בלב הים התיכון, שמנים שהגיעו לבסוף לחופי הארץ.
במסגרת הערכת המצב שהתקיימה אתמול אמרה השרה גמליאל: "אנחנו עדים בימים האחרונים לאירוע סביבתי חמור. כמויות רבות של זפת נשטפו בים ונסחפות אל החופים. מדובר בנזק לסביבה ולמערכת האקולוגית. מי שאחראי לאירוע הוא לא פחות מפושע וצריך לשלם את המחיר. בנוסף, נצטרך לטפל בבעלי החיים שניזוקו כתוצאה מהזיהום ולשקם אותם".
צב ים חום אותר הבוקר בחוף פלמחים כשהוא מכוסה כולו בזפת. בינתיים הוא עוד חי, אבל למשרד להגנת סביבה עוד אין מושג מאיפה הגיע כל כך הרבה זפת לים ולחופים.
— Almog Ben-zikri (@almogbenzikri) February 18, 2021
צילם: שלומי בן שימול רשות הטבע והגנים חוף פלמחים pic.twitter.com/TiD1nsXOno
המשרד להגנת הסביבה מתריע כי ב-24-48 השעות הקרובות עלולים להיפלט מהים גושי זפת נוספים ולנחות בחופים מנהריה ועד אשקלון. פשוט לא נתפס כמות הזיהום
— ilana curiel (@ilanacuriel) February 17, 2021
צילום: צלול pic.twitter.com/CBeDSbuiHh
בנוסף לאירוע הזפת, אמש אותרה בחופי שמורת ניצנים גוויה של לווייתן מצוי. הערכות הראשוניות דיברו על כך שהוא ככל הנראה הורעל בשל אירוע הזפת אך זה עדיין לא ברור באופן רשמי. ד"ר אביעד שיינין מתחנת מוריס קאן לחקר הים ועמותת דלפיס, הגיע מוקדם יותר היום ואסף דגימות מגווית הלוויתן במטרה להבין מה הסיבות שגרמו למותו, דגימות שייבחנו על ידי חוקרים באוניברסיטת חיפה.
תחילה חשבו פקחי רשות הטבע והגנים כי מדובר בגור של לווייתן מצוי אולם הבוקר נודע כי מדובר בפרט של זכר בוגר באורך 16.9 מטרים, משקלו מוערך בכ-25 טון. לוויתנים בוגרים מהמין הזה יכולים להגיע עד לאורך של 24 מטרים. הפרט הספציפי הזה הגיע לחוף ניצנים כשהוא במצב ריקבון מתקדם וההערכה היא שהוא מת כבר לפני כשבועיים ועל כן בשלב זה לא ניתן לקשר בוודאות את מותו לאירוע הזפת.