מפגש יוצא דופן בין ניצולת שואה לכ-200 תושבי מדינות המפרץ התקיים השבוע לקראת יום השואה הבין-לאומי. במסגרת המפגש הנדיר, נחשפו אזרחים מאיחוד האמירויות, בחריין, מרוקו, סעודיה ואפילו אחת מסוריה, לזוועות השואה שעברה ורד גרוסמן קריגל, ניצולת אושוויץ, מתאומי מנגלה.
לעדכונים נוספים ושליחת הסיפורים שלכם - היכנסו לעמוד הפייסבוק של החדשות
ניצולת השואה פתחה את מפגש ה"זיכרון בסלון" המקוון בברכת "שלום עליכם" בערבית לנוכחים, והוסיפה: "יש לי את הזכות ואת הכבוד לקחת חלק באירוע ההיסטורי הזה". בהמשך סיפרה בצער על הניסויים שעשה עליה מנגלה: "הייתי קוף, הייתי שפן ניסיונות בניסויים השטניים של ד"ר מנגלה".
"תודה לך ורה, את הגיבורה של האנושות, את הגיבורה של כולנו. אלה מילים שאני אפילו לא יכולה לדמיין", אמרה ענוד אל-היאשמי, סטרטאפיסטית מאיחוד האמירויות שהשתתפה במפגש. "הלב שלי שבור, כואב לי, אני מצטערת. זה מורכב מאוד, זה קשה מאוד".
המפגש בין ניצולת השואה עם אזרחי המפרציות הוא חלק ממיזם מיוחד בשם "שראכה" (שותפות), שנוסד משיתוף פעולה של ישראלים, אמירתים ובחריינים במטרה לאפשר את השיח הנדיר ולחשוף את זוועות השואה שכמעט ולא נשמעות במזרח התיכון. כשהמציאות במדינות הללו כמעט ולא מקיימת שיח לגבי השואה, חלק מהנוכחים נחשפו לסיפורים רק כשביקרו לראשונה ביד ושם ובישראל לפני כמה חודשים, עם החתימה על הסכמי אברהם.
"אנשים לא יודעים על כך, האזרח הממוצע לא יודע על כך, כל הסבל שחווה העם היהודי בדורות הקודמים, הם לא שמעו על זה", טענה ד"ר נג'את אל-סעיד, חוקרת וסופרת סעודית כשנשאלה אם בחור בסעודיה או באמירויות שמע על השואה. "אישה כמו ורה שמדברת על הסבל שחוותה - זה לא יכול היה לקרות לפני כן, זה דבר חדש לגמרי. זה מה שהסכם השלום הזה מאפשר לעומת הסכמים קודמים".
"במקרה הטוב, השואה היא הסיפור שלא סופר במזרח התיכון, ובמקרה הרע יש את אירן שמכחישה את השואה וטוענת שהיא מעולם לא קרתה", אמר עמית דרעי, חבר במיזם "שראכה", והוסיף: "אנחנו מאוד מאוד גאים ונרגשים לערוך את האירוע הזה".
"אנחנו נפיץ את הידע לגבי השואה, לעולם לא נאפשר אפליה מכל סוג שהוא, שנאה מכל סוג שהוא, אנטישמיות מכל סוג שהוא בעולם שלנו", אמר ד"ר מאג'ד אל-סראח, תושב איחוד האמירויות המשמש כמנהל שותף ב"שראכה". "אנחנו מבטיחים לכם על הבמה הזו, זה לעולם לא יחזור על עצמו". גם סומיה אל-מהירי, פעילה חברתית מאיחוד האמירויות קראה: "אנחנו נתפלל שזה לעולם לא יקרה שוב לעם היהודי או לכל קבוצה אתנית ברחבי העולם".