ילדי הקורונה: המועצה הלאומית לשלום הילד פרסמה הבוקר (ראשון) את דוח "נתונים ממשבר הקורונה 2020", הבוחן את השפעת משבר הקורונה על ילדי ישראל. הדוח בחן את מצב הילדים במגוון תחומים וביניהם: ילדים בסיכון ומצבי מצוקה, ילדים נפגעי עבירה, קטינים עוברי חוק, ביקורים בחדרי מיון ורווחה אישית של הילדים בישראל. כל אלו רוכזו למסמך אחד, המנסה להסביר מה השתנה בשנה האחרונה בחייהם של ילדינו.
לעדכונים נוספים ושליחת הסיפורים שלכם - היכנסו לעמוד הפייסבוק של החדשות
ילדים בסיכון ומצבי מצוקה
על פי הדוח, במהלך החודשים מרץ-אוקטובר 2020 הוכפל מספר הפניות למוקד 118 (מוקד הסיוע של משרד העבודה, הרווחה והשירותים החברתיים) בנושא חשד לאלימות כלפי ילדים ביחס לתקופה המקבילה ב-2019 (מ-609 ל-1,225). עוד עולה מהדוח כי בין החודשים ספטמבר-דצמבר טופלו 340 ילדים בסיכון אובדני על ידי פסיכולוגים חינוכיים המופעלים מטעם משרד החינוך, בהשוואה ל-240 ילדים בתקופה המקבילה בשנת 2019.
עם זאת, לפי הדוח ניתן לראות כי מספר הפניות למוקד 118 בקשר לחשד להזנחה ירד ב-21% (מ-302 ל-240), ומספר הפניות בקשר לחשד לפגיעה מינית ירד ב-38% (מ-92 ל-57). ייתכן שהירידה קשורה לכך שלנוכח הסגרים וההגבלות, ילדים היום פחות חשופים לאנשים מחוץ למשפחה, ובנוסף, מדובר בעבירות שקשות יותר לאיתור וזיהוי. נוסף על כך, בשנת 2020 חלה ירידה של כ-19% במספר הקטינים נפגעי אלימות במשפחה ופגיעה מינית שאותרו בקופות החולים ודווחו לרשויות הרווחה או למשטרה בהשוואה לשנת 2019.
ילדים נפגעי עבירה כולל היפגעות ברשת
בתקופת הקורונה הנסקרת (מרץ-אוגוסט 2020) המספר הכולל של תיקים שנפתחו בגין עבירות מין נגד קטינים נשאר יציב. בתוך כך, מספר התיקים שנפתחו בגין הטרדה מינית עלה ב-14% בעוד שמספר התיקים שנפתחו בגין עבירות מין בתוך המשפחה ירד ב-14%. ייתכן שהעלייה במספר התיקים בגין הטרדה מינית נובעת מהימצאות ממושכת ברשת.
ייתכן והירידה במספר התיקים שנפתחו בגין עבירות מין במשפחה נובעת מחשיפה פחותה לגורמי החינוך למשל, שהם גורם מאתר ומזהה מרכזי. נוסף על כך, חלה ירידה במספר התיקים שנפתחו בגין עבירות של התעללות בקטין (18%), הזנחת קטין או מושגח במשפחה (8%), הזנחת קטין או מושגח מחוץ למשפחה (26%).
קטינים עוברי חוק
בתקופת הקורונה הנסקרת (מרץ-אוגוסט 2020) חלה ירידה בסך התיקים שנפתחו לחשודים קטינים לעומת שנת 2019. לצד ירידה שחלה במרבית העבירות, מספר התיקים שנפתחו לחשודים קטינים בגין הטרדה מינית עלה בכ-26% לעומת התקופה המקבילה.
למידה מרחוק ואמצעי קצה
מקרב ההורים לתלמידים בשנת הלימודים תשפ"א, כ-7% דיווחו כי לא התקיימה בכיתת ילדיהם למידה מרחוק. שיעור ההורים לילדים בבתי ספר דוברי ערבית שדיווחו על כך הוא כמעט פי ארבעה מהשיעור המקביל בבתי ספר דוברי עברית (15% ו-4% בהתאמה).
עוד עולה כי על פי עיבוד של המועצה לשלום הילד לנתוני המדגם, כ-29.3% מכלל ההורים שנסקרו דיווחו כי ילדיהם לא השתתפו באופן סדיר בלמידה מרחוק, כלומר לא הגיעו למחצית או יותר מהשיעורים שהתקיימו בלמידה מרחוק בכיתותיהם, או שלא התקיימה בכיתותיהם למידה מרחוק כלל. בהשוואה לשיעור הדיווח של הורים בבתי ספר דוברי עברית שעמד על כ-22%, שיעור הדיווח של הורים בבתי ספר דוברי ערבית עמד על כ-41%.
הדוח הוגש לנשיא המדינה רובי ריבלין, שהתייחס לנתונים הקשים שעולים ממנו. "אסור לנו לחיות בשלום עם הידיעה שדור הילדים והילדות הזה יגדל בחברה שבה, באופן שקוף כל כך ומעוות כל כך, העובדה שילדה היא יהודייה או ערביה, שילד הוא חילוני, דתי או חרדי, היא זאת שתקבע את רמת ההשכלה שיזכו לה, ואת רמת החיים שיחיו בה", הדגיש. "אנחנו האזרחים חייבים לעשות הכול כדי להבהיר לנבחרי ונבחרות הציבור שלנו שאחרי הבחירות חובה עליהם להתגייס להבטחת הווה טוב לכולנו ועתיד טוב יותר לילדינו. כל ילדינו. שום דבר חוץ מזה איננו מקובל".