המון ויכוחים, מעט מעשים: בתיעודים רבים שפורסמו בעת האחרונה נראים עשרות חזירי בר משוטטים בחיפה, הופכים פחים ומשחיתים גינות בחיפוש אחר מזון. לעיתים רחוקות הם אף פוגעים בתושבים. דוח מבקר עיריית חיפה שפורסם אתמול (שלישי) הראה כי מספר תלונות התושבים בעניין זינק מ-1,301 בשנת 2017 ל-3,574 בשנת 2020.
בינתיים בעיריית חיפה ורשות הטבע והגנים עסוקים בעימות. "האחריות על חזירי הבר הייתה תמיד בידיים של רשות הטבע והגנים (רט"ג) והגיע הזמן שיתחילו לקחת אחריות", כתבה בפייסבוק ראש העיר. מנכ״ל רשות הטבע והגנים, שאול גולדשטיין, האשים את תושבי העיר המאכילים את חיות הבר והתעקש כי האחריות היא אצל ראש העיר: "אנו קוראים לראש העיר חיפה לקחת אחריות מולנו ולטפל ביחד במשבר".
ברט"ג ביקשו להעמיד לרשות העירייה פקח מטעמם, בעלות של 400 אלף שקלים מצד העירייה, שימפה את פעילות החזירים בעיר ויסייע בהצעת דרכי התמודדות עימם. בעיריית חיפה סירבו להצעה וטענו כי העירייה מעוניינת להעביר את החזירים לאזורים אחרים בארץ. הצעה אחרת של העירייה היא להקים מכלאת חזירים ביערות הכרמל, אלא שברשות הטבע והגנים מתנגדים להעברת החזירים.
דרכי הפעולה האפשריות
אחד הפתרונות שהומלצו על ידי רשות הטבע והגנים הוא חסימת המעברים לעיר מהוואדיות באמצעות גידור גינות ציבוריות, אבל עד סוף 2020 בעיריית חיפה דאגו לגידור של 3 גינות בלבד. כמו כן, המליצו ברשות הטבע והגנים לבצע אכיפה מוגברת נגד מאכילי חיות בר ולהגדיל את היקף הקנסות בנדון.
קיבוע פחים הוא כלי התמודדות נוסף שעיריית חיפה אכן עושה בהיקף נרחב בשנה האחרונה. כבר בדצמבר 2018 סוכם שיחל קיבוע פחים, אך פחות מ-100 קובעו עד נובמבר 2019. אמצעי נוסף הוא שינוי צמחייה, כמו עצי פרי, המושכת את חזירי הבר. בשיחה של האקולוגית העירונית עם מבקר העירייה, היא הבטיחה שלא תהיה שתילה חדשה של עצי פרי, עצי זית ופיקוסים באזורים לא מגודרים.
הצעה נוספת שהעלו ברשות הטבע והגנים היא לצייד כל חזיר בקולר GPS מיוחד. הקולר צפוי לאפשר לזהות לאן כל חזיר מגיע ומהיכן, ובכך לראות שלא מעבירים את הבעיה למקום אחר. בעיירית חיפה רוצים לשנע את החזירים למקום אחר. לטענת העירייה מדובר בדרישה שמבטלת למעשה את ההיתכנות של מבצע כזה, שכן כל קולר עולה כ-10,000 שקלים.
מרשות הטבע והגנים נמסר: "תופעת שוטטות חיות בר ביניהן חזירי בר בערים ויישובים, לרבות בחיפה, נובעת מחיפוש של חיות הבר אחר מזון זמין וקל להשגה שמקורו בפסולת של האדם. רשות הטבע והגנים אינה פועלת בשטח העירוני, שהוא באחריות העירייה, אך נוקטת במספר פעולות בנושא לרבות מתן הנחיות מקצועיות לרשויות. כך נעשה גם מול עיריית חיפה".
"כשראש עיר בוחר שלא לדלל את חזירי הבר במקומות שנדרש לטפל בהם, הוא נדרש לטפל במלוא החומרה במי שמייצר אינטראקציה עם חיית הבר ולגדר גינות ציבוריות. הרשות תשמח לממש את תוכנית הפעולה שהמליצה עליה לראש העיר ולצוות המקצועי שלה ויחד לטפל בבעיית החזירים".
מעיריית חיפה נמסר: "דוח מבקר העירייה חושף כי הירי בחזירי הבר שבוצע לאורך שנים באש חיה סמוך לבתי מגורים, לא היה יעיל ונעשה באופן בלתי תקין. המבקר מוסיף וקובע כי דילול חזירי הבר בוצע ללא אסמכתאות וללא אישורים בכתב, לא של רשות הטבע והגנים לביצוע ציד פחות מ-500 מטר מיישוב, ולא של משטרת ישראל".