את ארוחת החג של ליל אמש (שבת), אלפים לא ישכחו. עבורם זו הייתה הפעם הראשונה בה ביקשו סיוע מעמותות צדקה וקיבלו מהן סל מזון. מגפת הקורונה אמנם דועכת ברחבי הארץ עם ההתקדמות במבצע החיסונים, אך בעמותות הסיוע מזהירים – שנת היציאה מהקורונה צפויה להיות קשה כלכלית, אבל עוד יותר קשה מהבחינה החברתית.
לעדכונים נוספים ושליחת הסיפורים שלכם - היכנסו לעמוד הפייסבוק של החדשות
"בפסח הקרוב, 43% מסלי המזון שיחולקו יגיעו לאנשים שלא נדרשו לסיוע בעבר ולמעשה – זהו סל המזון הראשון שיקבלו בחייהם", שיתף אלי כהן, מנכ"ל ארגון "פתחון לב" את N12. "לפני מגפת הקורונה, אנשים נטו לחשוב כי עוני לא חוצה את גבולות הפריפריה ולא נכנס לערים חזקות – אבל השנה גילינו שהעוני נכנס לכל עיר ולכל שכונה בארץ. בשנת 2021 אנו צופים פגיעה חסרת תקדים בתרומות לעמותות הסיוע – גם מגופים מסחריים וגם מאנשים פרטיים. אנו צופים ירידה של כ-40% בתרומות לאורך השנה".
כהן סיפר כי בשנה החולפת החלה תופעה קשה ומדאיגה, במסגרתה אזרחים שנהגו להתנדב ולתרום לארגון במהלך החגים והתקופות הקשות הגיעו באישון לילה וביקשו סלי מזון עבור ילדיהם. "אנו עומדים בפני ליל סדר מורכב – בו מצד אחד הקורונה דועכת, החיסונים עובדים והחיים מתחילים לשוב לשגרה מסוימת. אך מנגד, ההשפעות הכלכליות של המגפה עדיין מכרסמות, מעגל העוני מתעצם ומתרחב מיום ליום ויותר משפחות מוצאות עצמן נתמכות ע"י עמותות הסיוע", אמר כהן.
בעמותת "אשל ירושלים" מדווחים גם כן על עלייה של 30% בביקוש לסיוע, ומדווחים כי יחלקו 30 אלף ארוחות לקשישים בודדים, אנשים עם מוגבלויות ונזקקים – עלייה של עשרת אלפים מנות מפסח אשתקד. בעמותה מתארים כי מאז הפסקת פעילות חדרי האוכל ותחילת חלוקת המזון לבתים נפגעה הלכידות החברתית שנוצרה ועלתה תחושת הבדידות בקרב מבקשי הסיוע.
גם בארגון "לקט ישראל", המתמחה בהצלת מזון מבושל ותוצרת חקלאית עבור נתמכים, מתמודדים מאז המגפה עם שינויים משמעותיים בפעילות: עם כניסת הנחיות משרד הבריאות לתוקפן, תרומות המזון המבושל פסקו באחת ונבצר מאוכלוסיית הנזקקים לפקוד את חדרי האוכל בבתי התמחוי מהחשש מהדבקה. מנגד תרומת התוצרת החקלאית עלתה שכן חקלאים תרמו את הגידולים שלא יכלו למכור למסעדות ולמלונות. כמו כן, מאז החל המשבר הארגון לבדו מאכיל כרבע מיליון אנשים מדי שבוע, לעומת כ-175 אלף איש בשבוע ב-2019.
מנכ"ל הארגון, גידי כרוך, סיפר כי בארגון ניסו להתאים את הפעילות למציאות החדשה ורכשו ארוחות מבושלות, אך התקציב להן עומד להסתיים וכבר היום הארגון נאלץ לסרב לגורמים שמבקשים ממנו מתן ארוחות. "אני קורא לממשלה הבאה שתקום להפנים מהר ככל הניתן את הצורך בהגדלת התקציבים הניתנים לסיוע במזון, ולהטמעתם בבסיס התקציב כך שלא יהיו תלויים במשברים פוליטיים", אמר כרוך.
"כל שקל שתשקיע הממשלה יהפוך לארבעה שקלים לפחות", טוען מנכ"ל לקט ישראל. "גם אם מחר בבוקר נגיף הקורונה יעלם, המשבר הכלכלי שנלווה אליו רחוק מלהיעלם. יש עוד דרך ארוכה לעבור עד שימופו כל הנזקקים החדשים ותתבהר התמונה החברתית החדשה והקשה. ולכן הממשלה חייבת להתערב ולסייע, ולנצל את התקציב בצורה הטובה ביותר באמצעות הצלת מזון".