עד לפני שנה שאיפת גז קצפות הייתה תופעה שקרתה בעיקר במסיבות של בני נוער – אלא שתקופת הקורונה הביאה להתפשטות התופעה. הצעירים גילו את הפוטנציאל האמיתי של הגז הלכאורה תמים הזה – והפכו אותו לסם לכל דבר. הרופאים חוששים ואומרים כי "זה עלול לגרום למוות". איך הצעירים משיגים את הגז? בקלות – דרך הטלגרם. "אתה יכול להזמין להתקשר ובאותו היום זה מגיע אליך", סיפר אחד הצעירים.

לעדכונים נוספים ושליחת הסיפורים שלכם - היכנסו לעמוד הפייסבוק של החדשות

השיטה שבה גז הקצפות עובד דומה במהותה לגז הצחוק שהיה נפוץ מאוד בעבר. משחררים את הגז לבלון ואז שואפים את תכולת הבלון. בעבר צעירים היו רוכשים אותו מחנויות לקונדיטורים או מקיוסקים עד שמשרד הבריאות החל בפעילויות אכיפה נגד העסקים האלה – ופעילות הסחר עברה למחתרת.

אז חיפשנו בטלגרם קבוצות של גז הצחוק והמשימה לא הייתה קשה במיוחד - שפע סוחרים שמציעים גם מחירי מבצע, לצד הוראות שימוש למשתמש המתחיל. תחקירנית המערכת, שיר פור, התכתבה עם אחד הסוחרים וקבעה איתו, ויחד עם המצלמה הנסתרת נחשפנו למה שקרה בעסקה שהתרחשה. לבסוף, לאחר שהתחקירנית שאלה את הסוחר אם הגז מסוכן, הוא מיד השיב: "חס וחלילה, גם לא קרה כלום לאף אחד עד היום".

אלא שזה ממש לא מדויק. בחוות דעת פנימית של משרד הבריאות דווח על עלייה בשימוש בגז הצחוק בשנה האחרונה. בין היתר נכתב כי השימוש בגז הזה מהווה סכנת חיים ונפוץ בקרב בני נוער ובליינים. עוד נכתב שם כי השימוש בו כסם מסכן את בריאות הציבור. בעבר צעירים היו רוכשים את גז הקצפות מחנויות לקונדיטורים או מקיוסקים עד שמשרד הבריאות החל בפעילויות אכיפה נגד העסקים האלה – ולאחר שזה קרה, הגז עבר למחתרת.

 

הגז המסוכן מהטלגרם (צילום: החדשות)
הגז המסוכן מהטלגרם | צילום: החדשות

הרופאים מצידם, מודאגים. "זה יכול לגרום לפסיכוזה ותופעות פסיכיאטריות, הפרעות קצב לבביות ומוות כתוצאה מכך", תיארה ד"ר לילך דניאל סגל, רופאת ילדים במרכז הרפואי ברזילי. "מדובר בעבירה פלילית בסופו של דבר. עבירה על פקודת הרוקחים, ולכן מי שמוכר העונש המקסימלי שלו הוא עד שלוש שנות מאסר בפועל". ד"ר רוני ברקוביץ', מנהל אגף האכיפה של משרד הבריאות, מצא את אנשי האגף שלו השנה פחות עסוקים בכדורי מרשם פיראטיים – אלא יותר במיכלים האלה, שנועדו במקור להכנת קצפות וקינוחים.

"המכלים האלה מכילים 99.9% ניטרוס אוקסיד, שזה בעצם החומר של גז צחוק, מדובר בחומר תרופתי. והם מוכרים את זה לבני נוער בעיקר בשביל שיתמסטלו", הסביר ד"ר ברקוביץ'. "הם מכניסים את הגז לתוך בלון ושואפים אותו". לשם השוואה, ד"ר סגל אמרה לנו כי "במרפאות השיניים משתמשים במינונים שהם עד 50%".

"זה כמו להיכנס לחנות ממתקים"

דור ועידו הם שני צעירים שצורכים את גז הצחוק והסכימו לשתף בחוויותיהם. "התחלנו לעשות את זה בגיל 16, בהתחלה היינו עושים את זה פעם בחודש, ולאט ולאט עוד חברים עשו את זה", סיפר דור. חברו עידו הוסיף כי מדובר ב"משהו מאוד מאוד ממכר – אתה מרחף מעל העולם".

חידוש נוסף שהביאו איתם הסוחרים בטלגרם הוא לא רק הזמינות של גז הצחוק - אלא גם הטעמים - לא עוד גז חסר טעם, אלא תפריט של ממש. "זה כמו להיכנס לחנות ממתקים ויש לך תות ויש לך וניל ויש לך מנטה. ואתה רק רוצה לטרוף את הכול", הסביר העובד הסוציאלי רן בראון, מנהל מכון מתבגרים. "אם יש משהו שמאפיין מוח של מתבגר, זה החיפוש אחרי ריגושים ודברים חדשים. וגז הקצפות מספק בדיוק את זה".

גז הצחוק עבר לזירה הדיגיטלית בטלגרם בזמן שרשויות החוק נשארו הרחק מאחור. כעת השאלה שנשאלת היא מי יצליח להשתלט על התופעה שיצאה מזמן משליטה. "בעצם בזמן שהילד בחדר, וההורה מדמיין שהילד באינסטגרם או בטיקטוק, הוא בכלל בטלגרם ובשתי הודעות הוא רכש סמים לא חוקיים. מתחת לאף של ההורה", הסביר בראון.