המיליארדר והמו"ל של עיתון ישראל היום, איש העסקים שלדון אדלסון, הלך היום (שלישי) לעולמו בגיל 87. אדלסון נחשב לאחד מעשירי תבל ולמקורבו של ראש הממשלה בנימין נתניהו. בשנה האחרונה התמודד אדלסון עם מחלת הסרטן. אשתו מרים אדלסון כתבה: "הוא היה הנפש התאומה שלי, הוא פשוט בלתי ניתן להחלפה".

לעדכונים נוספים ושליחת הסיפורים שלכם - היכנסו לעמוד הפייסבוק של החדשות

בהודעה שפרסמה רעייתו מרים, כתבה כי שלדון נפטר מסיבוכים של מחלה ממושכת שבה נאבק. "שלדון היה אהבת חיי. הוא היה שותפי ברומנטיקה, בפילנטרופיה, בפעילות פוליטית וביזמות. הוא היה הנפש התאומה שלי", ספדה מרים. "בשבילי, בשביל ילדיו, נכדיו, המוני חבריו, מעריציו, עובדיו ועמיתיו הוא פשוט בלתי ניתן להחלפה".
 
מרים אדלסון, שלדון אדלסון (צילום: הלל מאיר, TPS)
מרים ושלדון אדלסון בפתיחת הפקולטה לרפואה באריאל, 2019 | צילום: הלל מאיר, TPS
 
"ב-32 שנות ההרפתקה המשותפת המדהימה שלנו, הייתי ברת מזל לחזות ביופי של אישיותו הפרטית", המשיכה מרים. "הוא היה פטריוט אמריקני, בוגר צבא שתרם בנדיבות ללוחמים פצועים איפה שרק היה יכול". על קשרו החם לישראל כתבה: "הוא היה הגאה שביהודים, שראה במדינת ישראל לא רק הגשמה של הבטחה היסטורית לעם ייחודי - אלא גם מתנה מאלוהים לאנושות עולה".

אדלסון אימץ שלושה ילדים: אחד מהם, מיטשל, שנפטר ב-2008 ממנת יתר של סמים. לד"ר מרים אדלסון, אלמנתו, יש שני ילדים מנישואים קודמים - אותם גידלה עם אדלסון. במהלך השנים נחשב אדלסון לאחר מעשירי העולם על פי דירוג פורבס, והונו נאמד בעשרות מיליארדים. בארה"ב הוא הוגדר פעמים רבות כ-Self-made Billionaire - כלומר מיליארדר שבנה אימפריה במו ידיו.

אדלסון נולד באוגוסט 1933 בשכונה ענייה בבוסטון, ארה"ב. אביו היה נהג מונית ומכר פרסומות כדי להשלים הכנסה, בעוד אימו ניהלה מתפרה. כבר בגיל צעיר החל אדלסון לעבוד כדי לפרנס את משפחתו; הוא מכר עיתונים, ממתקים ומוצרי טואלטיקה.

בשנות ה-50 החל ללמוד כלכלה בקולג' העירוני בניו יורק, אך פרש לאחר כשנתיים. הוא הצטרף לצבא וגם עבד כקצרן בבית משפט בוול סטריט בניו יורק. לימים, כך סיפר, תקופה זו דחפה אותו להתעשר. לאחר שסיים את שירותו הצבאי החל לעבוד כברוקר ויועץ השקעות.

הפך את מקאו ל"בירת ההימורים"

בתחילת שנות ה-60 אדלסון שב לבוסטון והשקיע בחברות רבות. קריסת הבורסה בסוף שנות ה-60 פגעה בחסכונותיו, אך תוך כמה שנים התאושש אדלסון בזכות השקעות בנדל"ן. הוא רכש חברה לפרסום מגזינים, שבין השאר הדפיסה ירחון למשתמשי מחשבים. כדי לקדם את העסק יזם מופע ראווה למסחר במחשבים - שהפך בהמשך ליריד COMDEX הענק בלאס וגאס. היריד התרחש במקביל לצמיחה בשוק המחשבים האישיים ותוך שנים היריד גרף רווחים רבים.

באותן שנים הכיר את אשתו הראשונה סנדרה: השניים אימצו שלושה ילדים והתגרשו ב-1988. בסוף שנות ה-80 רכש אדלסון עם מספר שותפים עסקיים, את מלון סאנדס המיתולוגי בלאס וגאס ב-128 מיליון דולרים. המלון, שבו בילו בעבר פרנק סינטרה וחבריו, עוצב מחדש על ידי אדלסון שהקים בו קניון, מרכז כנסים וקזינו.

שלדון אדלסון (צילום: Sakchai Lalit | AP)
אדלסון ז"ל, לפני כשנתיים | צילום: Sakchai Lalit | AP

ב-1991 הכיר אדלסון את אשתו השנייה מרים, רופאה ישראלית. בירח הדבש של השניים באיטליה החליט אדלסון למכור את השקעותיו בקומדקס ולבנות מלון ענק בוונציה. בהמשך בנה אתר נוסף בסינגפור ובמקאו, שברבות הימים הפך למוקד הימורים ענק באסיה.

בשנות ה-2000 החל אדלסון לקדם מטרות פוליטיות בזכות הונו. למרות שבעבר תמך בדמוקרטים, הוא נטה לתמוך ברפובליקנים ככל שהתעשר, מכיוון שתמך בהפחתת מיסים ובהגברת כוחות של המעסיקים מול ארגוני העובדים. הוא תרם לבוש הבן ב-2004 ובהמשך העביר כ-11 מיליון דולרים לניוט גינגריץ'. לאחר שזה פרש, אדלסון העביר את תמיכתו הכספית למיט רומני ותרם עשרות מיליוני דולרים למימון מסע הבחירות שלו מול אובמה.

שלדון אדלסון ונוני מוזס (צילום: getty images/פלאש 90/קוקו)
הרבו להתנגח. אדלסון ונוני מוזס | צילום: getty images/פלאש 90/קוקו

מו"ל של ישראל היום וממובילי המאבק בחרם

אדלסון ז"ל תרם לארגונים נגד לגליזציה של סמים קלים במדינת פלורידה ומימן מתמודדים רפובליקנים בבחירות לסנאט ב-2014. מעבר לפעולות הפוליטיות, אדלסון תרם למטרות יהודיות וישראליות רבות: בין השאר מימן את פרויקט תגלית, מכונים רפואיים ומכוני גמילה ותרם להנצחת השואה. הזוג אדלסון העביר תרומות ליד ושם וגם למוזיאון השואה בארה"ב.

בשנת 2007 אדלסון רכש את העיתון ישראל היום, הדוגל באג'נדה ימנית ומחולק בחינם. העיתון זכה לפופולריות רבה, וגם ליוזמות חקיקה שונות שנועדו להגביל את חלוקתו.

שלדון אדלסון ובנימין נתניהו (צילום: אייל מרגולין, פלאש 90)
שלדון ומרים אדלסון, בנימין נתניהו | צילום: אייל מרגולין, פלאש 90

אדלסון הדף במהלך השנים את היוזמות והמשיך לנגח את המוציא לאור של ידיעות אחרונות, ארנון (נוני) מוזס: "זהו מפעל פרסומי שנוני מוזס רוצה לחסל כדי שהוא יוכל למכור את העיתון שלו להוצאה לאור גרמנית או לכל אחר שיהיה מוכן לשלם לו מספיק כסף, אז הוא רוצה להעלות את המחיר".

שלדון ומירים אדלסון (צילום: מתוך ויקיפדיה)
שלדון ומרים אדלסון, ארכיון | צילום: מתוך ויקיפדיה

כמו כן דחה אז אדלסון את הטענות כי העיתון מזוהה עם ראש הממשלה בנימין נתניהו, וטען כי מדובר בניסיון נוסף של המתחרים לפגוע באמינותו. "נוני מוזס תוקף את ביבי ואת משפחתו במשך שנים ועשורים". ב-2015 חבר אדלסון לחיים סבן כדי להיאבק בקריאות לחרם על ישראל.