קבינט הקורונה התכנס הבוקר (ראשון) לדון בעלייה בתחלואה, והתפזר לאחר כ-6 שעות ללא החלטות שנוגעות להחמרת ההגבלות. בתום הדיון נתניהו אמר כי בימים הקרובים תיקבע ישיבה נוספת. בתחילת הדיון החליטו השרים כי כל החוזרים מבריטניה, דרום אפריקה ודנמרק יחויבו בבידוד במלוניות כדי למנוע את מעבר של מוטציית הקורונה שהתגלתה בבריטניה לתוך ישראל.
לעדכונים נוספים ושליחת הסיפורים שלכם - היכנסו לעמוד הפייסבוק של החדשות
זמן קצר לאחר החלטת שרי הקבינט על הבידוד הכפוי, מטוס ראשון מבריטניה נחת בישראל והנוסעים שהיו עליו הוכנסו לבידוד. חלקם סירבו לכך, ולפי שעה הם נשארו בטרמינל. במהלך הדיון, המשנה לראש המל"ל הציע 3 חלופות להתמודדות עם התחלואה: ריסון מהודק, סגר מתוכנן והגברת צעדי מניעה ואכיפה תוך כדי שמירה על אוכלוסיות בסיכון. מהדיונים עלה ששרים רבים מתנגדים לאפשרות של ריסון מהודק ומעדיפים סגר מלא שהמועד שלו ייקבע מראש.
ישיבת הקבינט - דקה אחר דקה
16:57 - ישיבת הקבינט הסתיימה ללא החלטות. ראש הממשלה נתניהו אמר שבימים הקרובים תיקבע ישיבה נוספת שבה יתקבלו ההחלטות.
16:52 - נתניהו: "לגבי המוטציה קיבלנו החלטה נכונה ומהירה. לגבי החיסונים, קיבלנו כמות מכובדת מאוד והלוואי עד סוף פברואר לחסן את רוב האוכלוסייה בסיכון. אנחנו רואים מה קורה באירופה, ולכן להמשיך כרגיל זו החלטה לא נכונה. אנחנו צריכים ללכת לישיבה נוספת לקבל החלטות ולהצביע"
16:45 - השרה רגב - "אם אנחנו הולכים לסגר, צריכים לתת לסוחרים שרכשו סחורת חורף למכור אותה. אפשר לתת התראה של שבועיים לקראת הסגר כדי להשתחרר ממלאים".
שרון אלרואי פרייס: "אם נלך על אופציה א' (חיזוק והגברת צעדי מניעה ואכיפה, והגנה על אוכלוסיות בסיכון) - זה לזרות חול בעיניים".
גנץ: "אני הייתי מציע להמשיך עם חלופה א' עד כמה שניתן וללכת לסגר מתוכנן עוד שבועיים. יש להשאיר את החינוך בבית ספר יסודי פתוח גם בסגר מלא".
16:40 - השר יזהר שי פונה לשר הבריאות אדלשטיין: האם אתה מסכים לסגר מלא בעוד שבועיים או שלושה שבועות?
אדלשטיין: "בשום אופן לא. זה יעלה בחיי אדם. וחייב באופן מיידי".
השר שי: מבקש לעלות את אופציה א' (חיזוק והגברת צעדי מניעה ואכיפה, והגנה על אוכלוסיות בסיכון) שנצביע על ריסון מהודק עוד שבועיים.
אדלשטיין: אין חיה כזו. לא יקרה.
16:25 - שר החינוך יואב גלנט מציע שכל מוסדות החינוך יישארו פתוחים, גם בערים אדומות וכתומות, למעט בתי ספר שבהם יימצאו 5 חולים ויותר. הוא הוסיף כי מאז 18.10.20 4% מתוך 60,342 נדבקו במוסדות החינוך בתקופת הזמן הרלוונטית.
16:10 - סגן ראש אגף התקציבים במשרד האוצר: "אנחנו בעד אופציה א' (חיזוק והגברת צעדי מניעה והגנה על אוכלוסיות בסיכון) או שאפשר ללכת לסגר עוד שבועיים או שלושה, מסכים עם עמדת שר הכלכלה בעניין הזה".
16:09 - שר המדע והטכנולוגיה יזהר שי גם נגד ריסון מהודק - "אין צורך בריסון מהודק, צריך להמשיך במדיניות הנוכחית של הסברה, סגרים דיפרנציאליים על מוקדי תחלואה, אכיפה וקנסות. לא לסגור את המסחר, לא לסגור שווקים וחנויות, לא לסגור שום דבר שפתוח עכשיו. צריך להודיע שמדינת ישראל תיכנס לסגר מלא של 3 שבועות כשנגיע, אם נגיע, לתחזית של 1,500 חולים קשה. בכל מקרה, מערכת החינוך צריכה להישאר פתוחה, בכל הארץ, לאורך כל התקופה, כולל בימים שבהם נהיה בסגר, אם נגיע לשם".
16:02 - שר הכלכלה עמיר פרץ: אם יש לנו עכשיו 3 חודשים להתמודד עם התחלואה, יש להשאיר את המשק פתוח עם תו סגול מחמיר עד ה-15.1.20, ואז ניכנס לסגר מלא לשלושה שבועות. לדעתי או חלופה א' או חלופה ג' . חלופה ב' זו התעללות באוכלוסיות, פגיעה במשק והכלכלה בישראל ויצירת תרבות של אבטלה ועוני".
15:40 - המשנה לראש המל"ל: "לא מאמין שריסון מהודק יביא לתוצאות אלא לסגר - ומי שישלם את המחיר הם העובדים והמובטלים. צריך לבחור תאריך עוד שבוע לסגר כללי מתוכנן ל-3 שבועות להורדת התחלואה.
החלופות מוצעות: א. חיזוק והגברת צעדי מניעה והגנה על אוכלוסיות בסיכון, ב. ריסון מהודק, ג. סגר מתוכנן".
15:10 - לאחר הפסקה, שבו לדון בקבינט בהחלת הגבלות מחודשת. לשרים הוצגו כמה חלופות: במידה ולא יוטלו הגבלות כלל - מספר החולים הקשים צפוי לעלות ל-1,900 וההערכה היא שימותו עוד 3,700 חולי קורונה. אם מבצע החיסונים יתחיל להשפיע ולא יוטלו הגבלות, ההערכה היא שמספר החולים הקשים יעלה ל-1,300 חולים קשים ויתווספו עוד 3,085 מתים.
על פי חלופה נוספת, שבה יוטל "ריסון מהודק" באופן מיידי למשך 5 שבועות - ההערכה היא שמספר החולים הקשים יעלה ל-800 ויתווספו 1,250 מתים. במקרה שבו יוטל סגר מלא באופן מיידי למשך 3 שבועות - מספר החולים הקשים המוערך יעלה ל-700 ו-1,100 חולי קורונה נוספים ימותו מהמחלה.
ההבדלים בין לסגר לבין "ריסון מהודק "הם סגירת שווקים מלאה וכן פעילויות אחד על אחד (כמו מספרות ומכוני קוסמטיקה) לעומת סגירת שווקים וגם פעילויות אחד על אחד, כמו כן במקרה של סגר תוטל מגבלת תנועה של קילומטר לעומת ריסון מהודק שבו לא תחול מגבלת תנועה. במקרה של סגר השמיים ייסגרו, לעומת ריסון מהודק שבו יוחמרו ההגבלות על החוזרים מחו"ל. בסגר תיסגר כל מערכת החינוך לעומת ריסון מהודק שבו תהיה סגירה של מערכת החינוך רק בערים אדומות וכתומות למעט גני ילדים.
נתניהו: "צריך לסגור את השמיים"
13:12 - יועמ"ש הממשלה: "אסור ששוטרים יגררו אנשים למלונית - זה לא הגיוני".
נתניהו: "לא נגרור, נפעל בהסברה אבל חייבים להכניס אותם למלונית. אין לנו ברירה אחרת".
השרה רגב: "שר הביטחון צריך להנחות את פיקוד העורף ליישם החלטה של הכנסה של הטיסה הקרובה למלונית".
מפקד פיקוד העורף: "לא נגרור אותם, נארגן הסעות".
השר לביטחון פנים אוחנה: "אני גם אנחה את מי שצריך".
השרה רגב: "זה לא כזה פשוט הם ידעו את זה רק בנחיתה, צפויות להיות בעיות בשדה".
נתניהו: "נקל בכל דרך שנוכל. אין לנו ברירה".
12:48 - השר אדלשטיין: "הנושא מדאיג אותנו. הדילמה היא בין הזמן פעולה מיידית לבין ההרמטיות".
השר דרעי: "כל מה שאמרת לגבי הטיסות שנכנסו, ההתראה הייתה קצרה לכן לא ניתן להכניס למלון".
ראש הממשלה: "מה עושים אם מי שנכנס למדינה מהמדינות לא רוצה להיבדק?".
השר דרעי: "אם הוא לא רוצה להיבדק - שיישאר במלונית".
גנץ: "תומך במה שאריה אומר".
השרה רגב: "מה קורה עם אלה שנוחתים היום?".
נתניהו: "להכניס מיד לבידוד. זה לא נעים, אבל אין ברירה".
נציג המל"ל: "הנושא הזה ידוע כבר שבוע. צריך להגיד את זה".
נתניהו: "מצטער לא זה לא ידוע שבוע. לי זה לא ידוע שבוע".
נציג המל"ל: "זה ידוע בעולם כבר שבוע ולהגיד למישהו שנוחת עכשיו מהרגע להרגע זה קיצוני".
נתניהו: "זה לא נעים אבל אין מה לעשות. אני נותן לו לחזור למדינה אבל אין מה לעשות".
שרת התחבורה רגב בביקורת על משרד הבריאות: "אם ידעו את זה כבר שבוע, למה לא נערכו בזמן?"
גנץ: "אני חושב כמו ראש הממשלה, שר הבריאות ופרופ' אלרועי. יש אפיק של מדינות אדומות שילכו לבידוד ביתי וממדינות עם המוטציה למלוניות. צריך להודיע את זה כמה שיותר מהר".
מנכ"ל משרד הבריאות: "על פי התקנות לקראת סוף השבוע גם מי שחוזר ממדינה ירוקה עובר בדיקה ובידוד".
השרה רגב: "בדיוק על זה רציתי לדבר. רה"מ ביקש שנתייחס למדינות המוטציה".
השר אשכנזי: "זה דיון אחרי זה".
השרה רגב: "נסגור את ענייני המוטציה".
פרופ' חזי לוי: "זה רק למען הסדר. נותנים שבוע מראש למדינות הירוקות".
נתניהו: "עוד שעה חוזר מטוס מלונדון בואו נקבל החלטה!".
12:32 - מד"א קיבלו אישור חריג לעלות על המטוסים שינחתו היום מבריטניה ומדרום אפריקה ולערוך בדיקות קורונה לכל הנוסעים.
12:24 - שר החוץ אשכנזי: "צריך להפריד את המדינות שבן התגלתה המוטציה וכאן לפעול באופן המהיר ביותר בפרק זמן קצר להתארגנות של מלונית. אם אין בעיה משפטית צריך להגן על בריאות הציבור וגם מה שרה"מ אמר עכשיו. מעל 4 מדינות (בריטניה, דרום אפריקה, דנמרק ואוסטרליה) צריך אישור הכנסת ו-48 שעות. לכן אני מציע על ה-4 האלו לעשות בדיקה כבר עכשיו. וצריך לעשות הסברה בכל המשרדים הרלוונטיים למה עשינו את זה, זה מובן. אני מציע להפריד את שאר העולם לדון על זה אח"כ".
השרה רגב: "אבל אם לא נקבל החלטה על האמירויות זה אומר שממוצ"ש כולם יכנסו לבידוד וההתייחסות תהיה כמו 4 המדינות האלו".
השר אשכנזי: "אני אומר להחליט עליהם אחרי זה".
נתניהו: "צריך להוציא דברים לפועל מיד".
שר הכלכלה פרץ: "אני תומך בעמדת ראש הממשלה לסגירה מיידית של השמיים. במידה ויש בעיה משפטית, אני תומך בעמדת שר החוץ אשכנזי על הגבלת 4 המדינות".
שר הבריאות אדלשטיין: "יש לנו בעיה של קונקשנים. צריך להבין שההגבלות צריכות להיות על המדינה שממנה מגיעים ולא לפי הטיסה. זו סוגיה שצריך לדון בה. אני בכל אופן מסכים שצריך לסגור את השמים במידת האפשר כמו בגל הראשון".
12:16 - השרה רגב: "מה ההיסטריה?! תחשבו בשכל. אי אפשר למנוע מאנשים לחזור לארץ כי הוא נסע עם המשפחה?".
רה"מ נתניהו: "תוציאו את המילה היסטריה. צריך לעשות חישוב סיכונים. חייבים לפעול בכל האמצעים שעומדים לרשותנו. הדבר החכם לעשות זה לסגור את השמים".
השר שטיינץ: "אם החיסון מגן יכול להיות שעוד חודשיים נהיה במצב הרבה יותר טוב. כרגע כמה שיותר מהר צריך לסגור את השמיים".
השר דרעי: "אין מצב שמדינת היהודים תגיד שישראלים לא חוזרים הביתה ושסוגרים את העליה. צריך לעשות הכל חוץ מלמנוע את כניסתם לארץ. אמא לא תגיד לילדים שלה שהיא לא חוזרת לארץ. יש עוד צעדים שלא מסכנים - בדיוק כמו בגל הראשון".
12:00 - השר דרעי: "מהניסיון הראשון אם הקבינט יקבל החלטה שכל מי שחוזר מחו"ל יכנס לבידוד זה יוריד את התחלואה לרמת אפס. אירופה זה מדינה אחת, מנכ"ל משרד הבריאות חתם שכל העולם הוא אדום. אי אפשר שכל מי שחוזר מדובאי לא יקבל בידוד. סוכם שהטיסות של היום לא יכנסו לבידוד זה לא הגון".
נתניהו לרגב: "יש צורך לסגור את השמיים. העלות זניחה, זה כמעט אפס מחיר. צוות טיסה מאנגליה ודנמרק זה 4-5 שעות ודרום אפריקה זה יותר. אם אפשר להביא צוותים כפולים ואם צריך לסבסד את זה נסבסד את זה".
דרעי מבקש לקצר את ההתחלה של בידוד מכל המדינות ולא לחכות עד מוצאי שבת.
נציג משרד התחבורה: "בשל הסכמי הטיסה שיש לנו - להפסיק טיסות זה לקחת לחברות את היתרי הפעלת הטיסות וזה קשה מאוד. דרך המלך היא לבקש מהם את זה ולקבל תשובה חיובית".
רגב: "אני חושבת שצריך שמאותן מדינות נגועות לבצע בדיקה כשהם מגיעים, ואם לא רוצים להכניס לבידוד. לא יודעת אם מותר להכניס אותם לבידוד.מי שלא ירצה לעשות בדיקה בשדה ילך לבידוד אוטומטי".
דרעי: "זה לא סוכם עם המדינות".
שטייניץ: "אם הווירוס באמת מסוכן - העמדה הבריאותית מנצחת למרות עמדת מירי והעמדה המשפטית".
11:55 - נתניהו: "אנחנו צריכים לסגור את כל העולם במיידי. לתת רק לאנשי עסקים (לטוס) בהתאם לנוהל. להגביל את החוזרים לבידוד הדוק. המחיר שלנו לאי התייחסות הוא קטן במקרה שחיסון לא מנטרל את המוטציה. מה אנחנו עושים לגבי מי שהגיע מהמדינות הללו? צריך מעקב מיוחד".
שרת התחבורה רגב: "בחודש נובמבר נכנסנו מאנגליה 4,099 ויש 3 טיסות במהלך היום".
נתניהו: "להוסיף בהחלטה כמה זמן לעשות בדיקות מהמדינות הנגועות. מה מונע מאיתנו לעצור את הטיסות מכל העולם?
המשנה לראש המל"ל: "לעצור טיסות זו החלטה של משרד התחבורה".
נתניהו: "זה צעד קיצוני אבל אם תהיה תוצאה - היא תהיה קשה"
המשנה לראש המל"ל: "יש 3 טיסות מבריטניה שמגיעות היום ואנחנו חושבים שצריך להנחות אותם לעשות בדיקה בנתב"ג ברצון, נשלח לבידוד ביתי ונבקש פיקוח על החוזרים האלו בעוד שבוע. הסיפור של בדיקות לאחור - יש כמה אלפים וצריך להגיע למצב שאנחנו יודעים מי האנשים האלו. אם היינו מכניסים לבידוד את כל מי שמגיע לחו"ל נסתום את בתי המלון בארץ, וזה עוד בלי קשר לעלויות - אין מספיק בתי מלון לכולם. חוזרים 180-200 איש וזה רק מלונדון. שאר המדינות זה מספרים הרבה יותר גדולים".
השרה רגב: "אין שום סיבה לסגור את השמיים".
בליצר: "עצירה ממוקדת ממדינה אחת לא חוסמת את ההידבקות. כי המוטציה כנראה התפשטה כבר בכל אירופה".
נתניהו: "אני בפירוש מעוניין לצמצם את היציאה של ישראלים לחו"ל. אנחנו רוצים לבודד".
11:52 - נתניהו: "מה הבעיה לעצור טיסות מבריטניה לפה?"
המשנה לראש המל"ל: "חוסר יכולת שהייתה בעיקר בגלל היבטים לוגיסטיים. חברות התעופה אמרו שאין להם יכולת לעצור טיסות מעכשיו לעכשיו".
נתניהו: "ועוד 24 שעות אפשר?"
11:48 - הפרויקטור אש הציג את צעדי המנע בעקבות המוטציה שהתגלתה בבריטניה: סגירת השמיים למדינות בריטניה, דנמרק ודרום אפריקה, ביצוע בדיקות לכל השבים מהמדינות הללו, לעשות ריצוף גנטי למאומתים והגבלת אישורי כניסה לישראל ממדינות אלה.
11:44 - ראש הממשלה נתניהו תומך בהצעת משרד הבריאות לסגירת השמיים מהמדינות הבעייתיות של המוטציות: "צריך במהירות האפשרית לסגור (את השמיים) ויש חריגים כמו אנשים ועסקים. זה היעד שאני מגדיר כדי לעצור את הישראלים כמיטב יכולתנו לצאת החוצה. לא יודעים אם הווירוס רציני או לא, אבל נתייחס אליו כרציני".
נתניהו: "מה שלא דיברנו עליו אתמול ויכול להיות שנמצא בהנחיות - מה עושים ממי שכבר בא מבריטניה? מי שכבר נמצא פה? האם אנחנו עושים מעקב? ג׳ונסון הניע את כל התהליך הזה אבל זה לא אומר שזה לא התרחש. על איזה מספרים מדובר? מישהו יכול לענות לי?".
ראש המל"ל מאיר בן שבת: "אין לנו את הנתונים האלה, אבל אני יודע שצריך ליצור מעקב מיוחד.
שרת התחבורה רגב: "יש לי נתונים על כמה נכנסו בנובמבר. נכנסו 4,495 נוסעים. אמורים להגיע היום עוד 3 טיסות".
11:40 - ראש שירותי הבריאות ד"ר אלרועי פרייס - "המוטציה מעלה את אחוז ההדבקה ב-70 אחוז, זה יותר מדבק. מה שחשוב - זה לא ברור מה ההשפעה של הווירוס על החיסון. יכול להיות שהחיסון יכול להשפיע על המוטציה הזאת, זה בבדיקה".
הפרויקטור נחמן אש: "יש 61 אזורים אדומים, 123 צהובים ו-1,016 ירוקים. החשש שלנו הוא מגידול חולים קשים. נכון להיום יש 70-80 חולים קשים חדשים לעומת 20 בתחילת החודש.
ד"ר אלרועי פרייס: "אנחנו רוצים להיות פרו-אקטיביים על המוטציות.
פרופ' אש: "לזן הזה יש 3 מוטציות. אני מדגיש - אין הוכחה שהחיסון לא עובד וייתכן שהוא גם יעבוד על זה.
אנחנו רוצים להיות בטוחים בזה".
11:38 - בקבינט מוצגים נתונים לפיהם ישנה עלייה בתחלואה בחברה החרדית והכללית ומיתון באופן יחסי בחברה הערבית. ממוצע הנדבקים השבועי הגיע ל-2,469 בני אדם.
11:30 - ראש הממשלה נתניהו: "קיימתי התייעצות על המוטציה (של הקורונה שהתגלתה בבריטניה). יוקם צוות עם המל"ל לבדיקה של זה. לא ידוע עדיין אם החיסון משפיע על המוטציה. נגביר את קצב החיסונים. כרגע אין אינדיקציה שהחיסון מתגבר על המוטציה החדשה - אנחנו נגביר את קצב החיסונים".
עמדת משרד הבריאות בעקבות מוטציית הקורונה שהתגלתה בבריטניה: יש לקבל החלטת קבינט ולהוציא תקנות ל-96 שעות (עד יום שלישי-רביעי). בנוסף, יש להחיל את ההגבלות על בריטניה, דרום אפריקה, דנמרק וייתכן שאף על ברזיל ואוסטרליה. כמו כן, יש להקפיא את אישורי הכניסה לזרים לישראל לימים אלו ועל כל ישראלי שחוזר ממדינות אלה להיכנס לבידוד במלונית.
בנוסף, על פי משרד הבריאות יש להחיל את ההחלטה בתוך יממה מאישורה בקבינט על מנת לאפשר לישראלים להתארגן. במקרה זה יבוצעו לחוזרים מחר בדיקות בנתב"ג בהגעה ויישלחו לבידוד ביתי עם בדיקה נוספת לאחר 9 ימים. לאחר 4 ימים יתקבלו החלטות נוספות להקלה או לחילופין להחמרה בהתאם למידע שיתקבל בנושא.
"אין ברירה, זה צעד כואב - אבל ימנע סגר יותר קשה"
"ריסון מהודק" משמעותו סגירת כל המסחר: חנויות הרחוב, הקניונים והשווקים וכן סגירת מערכת החינוך מכיתה ד' ומטה רק בערים אדומות וכתומות. בישיבת הקבינט שהתקיימה בתחילת חג החנוכה החליטו השרים כי ההגבלות יוטלו עם ההגעה לממוצע של 2,500 נדבקים בשבוע או אם מקדם ההדבקה יעמוד על 1.32. אתמול דיווחנו כי משרד הבריאות דורש את כניסת ההגבלות לתוקף כבר החל ממחר.
ממוצע הנדבקים היומי הוא עומד כרגע על 2,400. גורמי המקצוע סבורים כי ללא הגבלות, התחלואה צפויה להמשיך ולעלות באופן משמעותי. אחוז החיוביים ביממה האחרונה עמד על 3.1% ומקדם ההדבקה הנוכחי הוא 1.25. מספר החולים הקשים הוא 447.
"אני תומך בריסון מהודק שאומר לסגור את כל המסחר", הכריז הבוקר הפרויקטור אש, "אין ברירה - זה צעד כואב אבל ימנע מאיתנו סגר יותר קשה. בערים האדומות נסגור את החינוך גם מתחת לכיתה ד', זו ההצעה שעולה להחלטת הקבינט".
במקביל הסביר מנכ"ל משרד הבריאות פרופ' חזי לוי כי "אין קשר בין החיסון להגבלות - אין ברירה אלא לקבל החלטות קשות היום. צריך לזכור שיהיו 3 מיליון אזרחים שלא צפויים להתחסן".
בישיבת הקבינט שהתקיימה בתחילת חג החנוכה, נקבע כי "הריסון המהודק" יחול במשך שלושה שבועות. לאחר מכן אם מקדם ההדבקה יירד מתחת ל-1 או מספר הנדבקים יירד מתחת ל-1,000 - הוא יבוטל ונחזור להגבלות כפי שהן כיום. אך אם הירידה לא תהיה מספקת לאחר שלושה שבועות של "ריסון מהודק" - יוטל סגר מלא בכל המדינה.
הבוקר נפתח מבצע החיסונים בכל רחבי ישראל. בשלב הראשון מתחסנים הצוותים הרפואיים יחד עם אוכלוסיית בני ה-60 ומעלה. אתמול בערב התחסנו ראשונים ראש הממשלה נתניהו ושר הבריאות אדלשטיין. הבוקר התחסנו כבר פרויקטור הקורונה נחמן אש, ראש שירותי הבריאות ד"ר אלרעי פרייס וכן פרופ' רוני גמזו.