משרד הבריאות פרסם היום (חמישי) תיקון לחוק זכויות החולה, ומבהיר כי ניתן להעניק טיפול רפואי לקטין שהורהו הורשע או הואשם בביצוע עבירות מין או אלימות כלפיו, גם ללא הסכמת אותו ההורה. המשרד מבהיר כי לשם עקיפת ההורה המתעלל, יש להציג את אישור הפרקליטות בפני הגורם המטפל, כמפורט בחוזר משרד הבריאות.
לעדכונים נוספים ושליחת הסיפורים שלכם - היכנסו לעמוד הפייסבוק של החדשות
התיקון מגיע לאחר ריבוי פרשיות האלימות שפורסמו לאחרונה: בין אם במקרי התעללות של ממש בתינוק עצמו, ובין אם במקרי רצח ואלימות נגד נשים, שמחויבות לקבל את אישור בן הזוג עבור כל צעד רפואי בחיי ילדיהם המשותפים. מוקדם יותר השבוע פורסם כי אביעד משה, שפצע אנושות בדקירות סכין את זוגתו שירה איסקוב בערב ראש השנה החולף, החליט שלא לאפשר לה לחסן את בנם המשותף.
"זה אבסורד שהחוק כיום מאפשר לאדם שניסה לרצוח את שירה וסיכן את חיי בנו, להמשיך ולקבוע איזה טיפול רפואי יקבל הילד ובאיזה מוסד חינוכי יבקר", אמר ח"כ עודד פורר, יו"ר הוועדה לקידום מעמד האישה, שהגיש לאחרונה הצעת חוק לשלילת האפוטרופסות הטבעית של נאשמים ומורשעים בעבירות אלימות במשפחה. "אני וחברי הוועדה מכל הסיעות פועלים לקידום החוק בכדי למנוע הישנות של כאלו מקרים". גם חבר הכנסת גדעון סער הגיש הצעת חוק דומה לתיקון המצב.
בעקבות התערבות משרד הבריאות, הובהר לקופת החולים בה רשום בנם של הזוג כי במצב המשפטי הקיים ולנוכח כתב האישום כנגד האב, אישורו לא נדרש וניתן לחסן את התינוק גם ללא הסכמת האב. ההבהרה תקפה גם לכל טיפול רפואי אחר שיידרש לתינוק בכפוף לחוק. המשנה ליועץ המשפטי של משרד הבריאות הפיצה אתמול הודעת רענון בעניין החוק והחוזר ליועצים המשפטיים במערכת הבריאות (בקופות החולים, בבתי חולים ובלשכות הבריאות).
"החוק החדש מרחיק את ההורה הפוגע ממעגל הטיפול הרפואי בילדו הקטין, ומאפשר לקבל הסכמה במקרה זה מההורה האחר בלבד. אם ההורה הפוגע מתנגד לטיפול מטעמים ענייניים – עליו מוטל הנטל לפנות לבית המשפט", נכתב בתיקון לחוק. "כל עוד לא ניתנה החלטה שיפוטית אחרת ניתן לטפל באותו ילד על סמך הסכמת ההורה שאינו ההורה הפוגע, גם אם ההורה הפוגע מתנגד לטיפול ואף אין לבקש את הסכמתו. לשם כך נדרש ראשית כי ההורה האחר יודיע לגורמי הטיפול על מצב זה".