נתוני הקורונה מצביעים בימים האחרונים על ירידה דרמטית בתחלואה בזכות הטלת הסגר הכללי, אך ניסיון העבר מלמד שכפי שהנתונים צונחים כלפי מטה – כך הם עלולים לעלות בחזרה. בכירים במערכת הבריאות וברשויות המקומיות ששוחחו עם N12 ממליצים: כך נמנע מסגר שלישי.
לעדכונים נוספים ושליחת הסיפורים שלכם - היכנסו לעמוד הפייסבוק של החדשות
יציאה הדרגתית ומבוקרת מן הסגר
הלקח הנלמד מניסיון הסגר הראשון הוא שיש לשחרר את המשק בהדרגתיות כדי לא להגיע למצב של אובדן שליטה. ד"ר זאב פלדמן, יו"ר ארגון רופאי המדינה וממלא מקום יו"ר ההסתדרות הרפואית אמר: "עם הידע והניסיון שנצבר עד כה אנחנו בהחלט יכולים לצמצם בצורה דרמטית את החולים הקשים והמתים מקורונה ולהציל את חייהם של מאות ואולי אלפים. יש לקבוע קריטריונים ברורים לשחרור מדורג של המשק על פי מדדי התחלואה ולבחון את השפעת ההקלות על התחלואה 10 ימים או שבועיים לאחר מכן".
"בנוסף, יש לאפשר דיפרנציאליות באמצעים בהתאם לתחלואה. אין שום סיבה לפעול באמצעים דרקוניים בישובים, שכונות ואזורים בהם התחלואה נמוכה", הדגיש פלדמן. "בסופו של דבר בזכותו של הרוב הדומם, זה שהקפיד על כל הנחיות ופעל אחד למען השני הגענו לירידה הדרמטית בתחלואה וסוף סוף לתחילתה של היציאה מהסגר. ככל שהממשלה תכנע ללחצים פוליטיים, ותסטה מהתוכנית הסדורה ליציאה מהסגר השני, כך נקרב במו ידינו את הסגר שלישי".
מעורבות הרשויות המקומיות
חיים ביבס, יו"ר מרכז השלטון המקומי וראש עיריית מודיעין מכבים רעות התייחס לחלקן של הרשויות המקומיות בהורדת התחלואה: "הרשויות המקומיות פעלו עד כה מתוך אחריות ויוזמה, רתמו את התושבים ובמאמצים רבים הפכו את הערים שבראשן עמדו לירוקות. לכן כדי למנוע את הסגר הבא, יש להפעיל את חמ"לי הקורונה העירוניים ומרכזי השליטה העירוניים, לערוך מערכי חקירה אפידימיולוגיים עצמאיים, להפעיל מוקדי מידע לדיווח על הפרות הנחיות משרד הבריאות, וכמובן הפעלת מתחמי בדיקות קורונה. כך נוכל לדאוג שכל הרשויות יוכלו להיות ירוקות ואף ישמרו את המצב גם בהמשך".
מערך הבדיקות
"ניטור התחלואה צריך להיעשות לא רק עבור אלו המפתחים תסמינים", הסבירה ד"ר ענת אנגל, מנכ"לית המרכז הרפואי וולפסון, "יש לקבוע אמות מידה לגבי אוכלוסיות שבהן יבוצע סיקור ממוקד לקורונה כדי לאפשר את קטיעת שרשראות ההדבקה. מערכת החינוך היא קריטית לשמירה על המשק פתוח ולכן שם צריך לשים את הפוקוס כדי להבין שכפי שפתחנו כעת צריך לעצור במקרה של התפרצויות".
"כמו שפותחים בעולם עם קפסולות עד כמה שאפשר. זה נועד כדי ליצור לנו קבוצות מוגדרות שיהיה ניתן לעקוב אחריהן ולהוציאן לבידוד במידה והתגלה בהן חיובי לנגיף", המשיכה אנגל, "אילו נפעל לפי ההגדרות הללו נוכל לבלום את רמת התחלואה עד שנשוב לשגרה לצד קורונה".
תקצוב ותוספת כוח אדם למערכת הבריאות
לדבריה של ד"ר אנגל, כדי להימנע מסגר יש להשקיע בתוספת כוח אדם ומשאבים למערכת הבריאות: "נדרש תקצוב ריאלי ונכון של מערכת הבריאות כדי שהיא תמשיך להיות חזקה. זאת על ידי חיזוק עם משאבים וצוותים רפואיים במיוחד לקראת החורף, הן למערכת האשפוזית בבתי החולים, לרפואה בקהילה ובמערך בריאות הציבור".
"אמנם, אנחנו מטפלים בקורונה אבל יש עוד רפואה שלמה אחרת שיש לתת לה מענה - וזה לא יכול לבוא אחד על חשבון השני. בוולפסון מדי חורף תפוסת המחלקות הפנימיות חוצה את ה-120 אחוזים וכשמחלקה פנימית נסגרת לטובת הקמת מחלקת קורונה - זה יגרום לכך שהעומסים רק יעלו. לכן דרושה תוספת כוח אדם ובניית תשתיות".
קטיעת שרשראות ההדבקה
פרופ' שלמה וינקר, ראש חטיבת הרפואה בלאומית שירותי בריאות הדגיש גם הוא את הצורך שביציאה הדרגתית מהסגר. "הלקח שלמדנו מהסגר הקודם הוא ששלבי היציאה צריכים להיעשות לאט ובזהירות. החזרה המדורגת היא חשובה", הדגיש, "כל עוד המעבדות עומדות בעומס יש לאפשר מדיניות ליברלית ולבצע בדיקות סקר לקבוצות כפי שנעשה במבצע 'מגן אבות ואימהות וכעת עם הגננות. לצד חיזוק מערך החקירות האפידמיולוגיות בצה"ל, בדיקה נכונה של הציבור תסייע לקטיעת שרשראות ההדבקה".
לדבריו של פרופ' וינקר, חזרה למתווה הרמזור אינה אופציה מומלצת אם רוצים להימנע מסגר שלישי: "מתווה הרמזור הוא פתרון מורכב מדי ליישום לאור המשמעת הלקויה של הציבור. גם במדינות אחרות שניסו לבצע תכניות דומות נתקלו בקשיים. המתווים שמתקבלים צריכים להיות פשוטים וברורים לציבור".
דוגמה אישית של נבחרי הציבור
בפרסומים רבים נחשף כיצד בכירים במערכת הפוליטית ובמעגל מקבלי ההחלטות הבכיר ביותר הפרו את הנחיות הקורונה. כדי להימנע מסגר שלישי, על נבחרי הציבור לשמש דוגמה ולתקן את הקרע שנוצר מול הציבור. פרופ' יהודה אדלר, דיקאן הפקולטה למדעי הבריאות במרכז האקדמי למשפט ועסקים ברמת-גן אמר: "אנו עדים לעקומת ירידה באמון הציבור בהנהגה כבר מאז חג הפסח. אז נחשפו הדוגמאות הראשונות לנבחרי ציבור שהפרו את ההנחיות ולאחרונה היינו עדים למקרה שבו שרה בממשלה מפרה את ההנחיות ביום הכיפורים. כשהציבור רואה שמנהיגיו לא עומדים בדרישות מהתושבים, הדבר גורם למשבר אמון חמור".
הכל תלוי בציבור
בסופו של דבר, אומרים מרבית המומחים, השאלה האם התחלואה תחזור לזנק תלויה רבות בכל אחד ואחד מאיתנו. ד"ר אנגל אמרה: "להתנהגות הציבור יש חלק חשוב במניעה של חזרה לסגר. המחלה הולכת ללוות אותנו לפחות עוד חצי שנה, אנו עוקבים אחר שלבי פיתוח החיסון אך לא ברור האם גם כאשר הוא יימצא, יהיה הפיתרון המוחלט להיעלמות המחלה. לכן יש לעשות תיאום ציפיות של הציבור מול המציאות החדשה שבה אנו נמצאים. עלינו להבין איך הולכים להיראות החיים שלנו בחודשים הקרובים ולעשות את ההתאמות הנדרשות".