"אני מרגישה שמנצלים אותי" - כך תיארה אחת משתי בעלות עסקים את תחושתה בעקבות פתיחת מוסדות לימוד במגזר החרדי אתמול בניגוד להנחיות. לאחר שנקנסה למרות שנאמר לה כי היא רשאית לפתוח את העסק נוכחה לגלות: המשטרה מגלה אפס סבלנות במגזר העסקי, אך בתלמודי התורה ידו של החוק רכה יותר. יתרה מזאת, כתב N12 הגיע היום (שני) לבני ברק, עיר אדומה, ונדהם לגלות כי המחסום בכניסה לאזור המוגבל פתוח לרווחה - והשוטרים בצומת אינם בודקים את הנכנסים והיוצאים.
לעדכונים נוספים ושליחת הסיפורים שלכם - היכנסו לעמוד הפייסבוק של החדשות
אתמול הנחה הרב קניבסקי לפתוח את מוסדות החינוך בציבור הליטאי, בניגוד להנחיות. ואולם, הנוכחות המשטרתית במוקדי ההפרות הייתה דלילה, וגם כשנכחו שוטרים במקום הם לא פיזרו את התלמידים. השוטרים הסתפקו בשלב הראשון בבקשה מההנהלה ומהרשות המקומית לסגור את בית הספר, ובמקרה הצורך אחר כך הטילו קנסות אחדים או זימנו מנהלים לחקירה. לעומת זאת, בעלי עסקים רבים מרגישים שהאכיפה כנגדם חמורה הרבה יותר ואף קטנונית.
"הילדים שלי ללא פתרון, ולהם מאפשרים לפתוח בתי ספר"
אלה אילון, תושבת חדרה, היא הבעלים של "אלה בוטיק פילאטיס ותנועה", רשת קטנה של שלושה מכוני פילאטיס המתמקדים בשיקום. למרות שמבירור עם הרשויות המוסמכות היא הבינה כי מותר לה לפתוח, פקח של העירייה שבה פועלים שניים מהמכונים החליט לקנוס אותה.
"הוא אמר שאין לי אישור של פיקוד העורף, ואני ניסיתי לטעון שלא מחלקים אישור כזה", משחזרת אילון. "השבוע פתחתי שוב ואני מבינה שגם מתכוונים בעירייה לקנוס אותי שוב - אבל אין לי ברירה. אני אם חד-הורית וזה מקור הפרנסה היחידי שלי. יש לי גם אחריות למטופלים בסטודיו שהמצב שלהם מידרדר כשאין פעילות, והכאבים שלהם הופכים לחריפים יותר".
"אני רואה את התמונות של פתיחת תלמודי התורה ומרגישה שמנצלים אותי", אמרה אילון, ש-14 העובדות שלה תלויות בה לפרנסתן. "אני עובדת, משלמת מיסים למדינה, בחיים לא קיבלתי דמי אבטלה. כבר המון זמן שלא ראיתי את ההורים שלי שגרים גם בחדרה. בזמן שלא נותנים לי להפעיל קבוצות של שמונה מתאמנים שזקוקים לזה, תוך שמירת התו הסגול, לא אוכפים שם. בזמן שהילדים שלי בבית בלי פתרון, מאפשרים להם להפעיל את בתי הספר".
"הם עושים מה שהם רוצים, ואותנו מחפשים"
דניאל ברק, בעלת בוטיק אופנה לנשים "דניאל" בקריית ביאליק, הגיעה אל החנות שלה ביחד עם חברתה כדי לסדר כמה דברים במקום, וכמעט נקנסה על כך. בהמשך היום יצאה עם שמלה אל מחוץ לחנות כדי להראות אותה ללקוחה ששקלה להזמין משלוח - והפעם האירוע אכן הסתיים בקנס.
"אפילו לא מכרתי את השמלה", מסבירה ברק. "יש תחושה שמחפשים אותנו. אני כבר בת 62, וזה מקור הפרנסה היחיד שלי מלבד קצבת הזקנה. כל התקופה הזאת אף אחד לא הזמין משלוח ואין לי בכלל מאיפה לשלם את הקנס. אני מסתכלת על חנויות גדולות שהתירו להן להיפתח ושם זה בסדר, אין קורונה. אבל לקוח אחד או שניים שייכנסו לעסק שלי עם מסכות זה לא בסדר. ואני ממשיכה לשלם ארנונה, שכירות, ביטוחים. ההוצאות לא נפסקות".
לברק גם יש ביקורת על היחס להפרות כשהן מתרחשות במגזר החרדי. "זו מדינה בתוך מדינה", היא אומרת. "מאפשרים להם לעשות מה שהם רוצים, אין ניסיון לאלץ אותם. מה שהרב קניבסקי מחליט - הם עושים. יש פה פוליטיקה ולחץ של החרדים על ביבי. לעומת זאת, הפקח שהגיע אליי לעסק ממש עט עליי לרשום לי דוח, ללא היסוס בכלל".
ברק מעסיקה שתי עובדות ולכן מקווה גם כן שתוכל לפתוח בהקדם. "אני חושבת שצריך לדאוג לעסקים שמשלמים את המיסים ולעובדים שלנו", אומרת ברק, "לחץ ומתח כלכלי כמו שאני נמצאת בו עכשיו זו תחושה מאוד קשה. אני לא רואה שום צדק או היגיון בהנחיות ובאכיפה שלהן".
מהמשטרה נמסר בתגובה: "משטרת ישראל ממשיכה באכיפת תקנות הקורונה ברחבי הארץ למען בריאות הציבור. מאז אתמול בבוקר הגבירה המשטרה את פעילות האכיפה המשטרתית כלפי מוסדות חינוך הפועלים בניגוד לתקנות, ובתוך כך בוצעו ביקורים ובדיקות במוסדות חינוך רבים ברחבי הארץ. בעקבות מקרים שבהם התגלו הפרות במוסדות חינוך, נרשמו עשרות דוחות תוך מיקוד האכיפה במנהלי המוסדות ומפעיליהם".
"לצד זאת, לעולם לא ניתן יהיה להציב שוטר בכל מקום וכל הזמן. לכן אנו מצפים מכל הרשויות המקומיות ומשרדי הממשלה הנוגעים בדבר לקחת חלק אקטיבי ופעיל בפעילות המניעה, האכיפה וההסברה למען בריאות הציבור. נמשיך לאכוף את התקנות במוסדות חינוך ובכלל, ולצד זאת אנו קוראים למנהלים, למורים, להורים ולתלמידים להישמע להן ולקיימן ללא יוצא מן הכלל למען שלום הציבור ובריאותו".