מבין ארבע העונות נראה שלחורף יש הכי הרבה מיתוסים. אולי זה בגלל כל תפילות הגשם העתיקות? הפעם נגלה מה באמת נכון ומה מיתוס. האם גשם מוקדם באמת מבטיח חורף עמוס בגשמי ברכה? האם אין שום סיכוי להוריקן או טורנדו בישראל? ואחת ולתמיד, כשאנחנו רוצים לברוח מהגשם ולתפוס מחסה כדי לא להירטב - מה עדיף לנו - לרוץ או ללכת?
לעדכונים נוספים ושליחת הסיפורים שלכם - היכנסו לעמוד הפייסבוק של החדשות
כשיש גשם – לרוץ או ללכת?
יש מיתוס האומר שחייבים לרוץ כאשר רוצים לברוח מהגשם. מנגד, יש את אלה שחושבים שדווקא עדיף ללכת כדי להישאר יבשים ככל האפשר. על מנת לגלות את התשובה, מכון דוידסון ביצע ניסוי שבו השתתף עופר הלפרין בן ה-11 שפעם אחת רץ דרך גשם מלאכותי ובפעם השנייה הלך דרכו, עם חלוק שונה בכל פעם וכל שאר התנאים זהים. החלוק שימש ככלי מדידה לכמות הגשם שנספגה בכל ניסיון.
הלפרין הימר מה הוא חושב שתהיה התוצאה: "בריצה אני פחות אירטב בגלל שייגעו בי פחות טיפות מים". כעת הגענו לשלב שקילת החלוקים הרטובים ונראה מי מהם ספג יותר גשם. התברר שכל עוד הטווח קצר יחסית, עדיף לרוץ. החלוק שלבש הלפרין בהליכה שקל 25% יותר מהחלוק של הריצה. מנהלת טורניר הפיזיקה של מכון דוידסון לחינוך מדעי, ד"ר דורית גרנות הסכימה חלקית שעדיף לרוץ והבהירה: "אם הבית שלך נמצא במרחק של קילומטר או יותר זה כבר לא משנה, כי ברגע שנרטבת עד הסף, ברגע שהגעת לרוויה, אתה לא יכול להירטב יותר מזה".
האם אין סיכוי להוריקן או טורנדו בישראל?
למרבה המזל סופות הוריקן וטורנדו אנחנו רואים רק בסרטים או מקסימום בחדשות מחוץ לארץ. ההנחה הרווחת היא שבארץ אין שום סיכוי לרוחות עוצמתיות כאלה בגלל האקלים המקומי. על פי חזאי חדשות 12 מתן יעקב: "זה נכון אבל גם לא נכון. הוריקן זו סופה מאוד גדולה, רחבה ורצינית. וטורנדו זו סופה מאוד עוצמתית אבל נקודתית".
הוא הסביר: "הוריקן אמיתי, כמו שאנחנו רואים במקומות אחרים, הסבירות לכך בישראל היא עדיין מאוד נמוכה. לגבי טורנדו – מדובר בענן סערה מאוד מאוד מפותח שנקרא תא-על". מתן סיפר לנו כי אפילו קיים תיעוד מ-2006 לסופת טורנדו אמיתית בישראל שהתרחשה באזור הצפון. "אומנם בעוצמות יחסית חלשות אבל כן יש תיעוד גם לזה", סיפר.
גשם מוקדם מבטיח לנו עונה גשומה, האומנם?
הגשם הראשון של החורף כל פעם מתרחש בתאריך אחר, האם זה באמת משפיע על כמות המשקעים שתיווצר במהלך העונה? מנהל רשות תחנות המדידה בשירות המטאורולוגי, אבנר שמעוני סיפר כי בניגוד למה שרבים חושבים – "גשם שמתחיל מוקדם הוא למעשה לא סימן לשום דבר".
האם אלכוהול מחמם את הגוף?
בערבי החורף הקרים במיוחד יש מספר דרכים להתחמם. אפשר לשתות כוס תה רותח או לשתות מרק מהביל, אבל לא מעט אנשים מעדיפים להתחמם דווקא עם משקה אלכוהולי. האם הוא באמת יכול לחמם אותנו? על פי מומחה ברפואת משפחה בכללית מחוז שרון שומרון, ד"ר עודד מזור: "שתיית אלכוהול לא מחממת. אלכוהול הוא מרחיב כלי דם. זה נותן לנו תחושה של חום כשבעצם הטמפרטורה שלנו יורדת. זה יכול להיות מסוכן בהרבה אזורים".