הריח החריף שמקורו במתקן קצא"א שהתפשט באשקלון בסוף חודש נובמבר גרם לבהלה גדולה בקרב התושבים - וכעת הגיע לבית המשפט המחוזי בבאר שבע, כחלק מתביעת ענק על סך 2.6 מיליון שקלים נגד החברה ומדינת ישראל. 177 תושבים תובעים את קצא"א והמשרד להגנת הסביבה, בגין נזק בריאותי כתוצאה מהריחות הקשים ותופעות הלוואי שנילוו אליהם: "נאלצו להסתגר בבתיהם למשך שעות ארוכות עם התפרצות מטרדי הריח הקשה, תוך כדי כך שהם סובלים מבחילות, כאבי ראש, סחרחורות ולכך מתלווה תחושת בהלה וחוסר אונים".
לעדכונים נוספים ושליחת הסיפורים שלכם - היכנסו לעמוד הפייסבוק של החדשות
"אין זו פעם ראשונה שקצא"א פוגעת באיכות חיי התושבים באשקלון והאזור", טענו עורכי הדין חיה ודוד מנע המייצגים את התובעים. "במקום לשדרג את מערכותיה הישנות היא כנראה מעדיפה לשלם פיצויים לנפגעים שהרי חברות הביטוח משלמות. אם קצא"א לא תשדרג ותחדש את מערכותיה, היא יכולה לגרום לאסון סביבתי וגם לאסון עם נפגעים בעתיד".
בכתב התביעה אוזכרו לחובת קצא"א מקרים נוספים בהם דלפו חומרים מסוכנים ממתקניהם כמו דליפת נפט מצינור החברה שגרמה לזיהום חמור בשמורת עברונה בשנת 2014, ואירוע דליפת נפט גולמי 3 ק"מ מהחוף בסוף אוקטובר האחרון. על פי ההערכות, אל כתב התביעה צפויים להצטרף עוד כ-1,000 אנשים.
"הנתבעת מתנהלת ברשלנות תוך עצימת עיניים לסכנה האורבת לבני אדם ולסביבה. כתוצאה מהתנהלותה, מתגברת הסכנה לחיי התושבים. במעשיה ובמחדליה הפרה את חוק אוויר נקי, תוך גרימת פליטה של חומרים מסוכנים ומטרידים שהביאו לזיהום אוויר חמור, בהתפשטות ריחות קשים".
עורכי הדין חיה ודוד מנע המייצגים את התובעים: "לא ייתכן כי תושבים יחוו בכל פעם ריחות חריפים וקשיי נשימה. מטרד הריח הופך לשגרת חיים אצל תושבי אשקלון. הדבר גורם לקשיי נשימה, בחילות, הקאות וכאבי ראש קשים. בבדיקה שקיימו צוותים מטעם איגוד ערים לאיכות הסביבה מצאו שסיווג הריח עומד על דרגה 6, דרגת הריח המקסימלית. יש להחליף לאלתר את כל מיכלי הדלק הישנים שהם הסיבה למפגע הריח".
השרה להגנת הסביבה גילה גמליאל מסרה בתגובה: "לא ניתן שתושבי אשקלון והסביבה ימשיכו לסבול ממפגעי הריח החוזרים. קצא"א לא תהפוך את האזור לחצר האחורית של אשקלון. האינטרס הציבורי והסביבתי תמיד בראש סדר העדיפויות. המשרד להגנת הסביבה ימשיך לפעול ככל הנדרש מול הגורמים המזהמים, גם אם מדובר בחברה שנטען לגביה כי היא בעלת חשיבות יתרה למשק. נדרוש מכל מי שמקבל היתרים - לעמוד בהם באופן מלא, כך שלא תיפגע איכות חיי התושבים באזור. האינטרס הציבורי והסביבתי תמיד בראש סדר העדיפויות!".
ממיטל אמיתי, מנכ"לית איגוד ערים לאיכות הסביבה נפת אשקלון נמסר: "פקחי האיגוד טיפלו בחודש שעבר באירוע חמור של מטרדי ריח שמקורו בדליפת דלק בחוות המכלים של קצא"א. בעקבות ממצאי פקחי האיגוד, דרשנו מהמשרד להגנת הסביבה לפתוח לאלתר בחקירה פלילית על מנת להביא לכך שהאחראים למטרדי הריח יישאו באחריות לכשל החמור. אנו באיגוד הערים לאיכות הסביבה נפת אשקלון נמשיך לפקח על פעילותה של קצא"א ונעמוד על המשמר על מנת להבטיח את בריאותם ושלומם של תושבי אשקלון והסביבה".