המגפה הנפשית: ארגון עלם המסייע לנוער בסיכון פרסם הבוקר (שלישי) נתונים מדאיגים על מצב הנוער בישראל נוכח משבר הקורונה. בארגון סיכמו את נתוני החודשים יוני עד אוגוסט האחרונים וזיהו שורה של מגמות מדאיגות, הן בהשוואה לרבעון הקודם בשנת 2020 והן בהשוואה לשנת 2019. מהנתונים עולה כי יותר בני נוער נזקקו לסיוע נפשי, וכי מספר הצעירים הסובלים מדיכאון, חרדה ונטיות אובדניות - זינק.
לעדכונים נוספים ושליחת הסיפורים שלכם - היכנסו לעמוד הפייסבוק של החדשות
בחודשים יוני-אוגוסט 2020 סייע ארגון עלם ל-6,051 צעירים - עלייה של 30% ביחס לרבעון הקודם השנה. תופעות של דיכאון וחרדה זוהו בכמות של פי 3 בהשוואה לתקופה הדומה בשנת 2019. כך גם מספרם של הצעירים שדיווחו על בדידות ועל הפרעות אכילה זינק פי 2, ומספרם של הצעירים שניסו לפגוע בעצמם עלה פי 1.5.
בנוסף, נרשמה עלייה בשימוש בחומרים ממכרים. על פי עלם, צעירים השתמשו בחודשים האחרונים באלכוהול ובסמים פי 2 בהשוואה לתקופה הדומה ב-2019 והמספרים זינקו גם בהשוואה לרבעון הקודם בשנת 2020. הנתונים הללו תואמים את העלייה גם בהשתתפות של צעירים במסיבות לא חוקיות - שגדל פי 4 לעומת 2019.
בנוסף זוהה זינוק של פי 2 בתופעות של אלימות - בבית וברחוב, וכן אלימות מינית ואלימות ברשת. בניסיון להסביר את התופעות נאמר בדוח: "גם לאחר תום הסגר הראשון, לא חזרה השגרה לחיי בני הנוער, ונוצרה אווירה של 'הכול מותר'".
"היעדר המסגרות בחופש הגדול בצל הקורונה", הוסיף הדוח, "גרם לכך שבני נוער רבים היו חסרי מעש במשך ימים ושבועות או ששוטטו ימים ולילות ברחובות וברשתות החברתיות. תופעות סיכוניות שהקצינו בתקופת הגל הראשון של הקורונה, הולכות ומתקבעות כנורמה בחיי בני הנוער, הצעירים והצעירות".
בעלם ציינו גם כמה תופעות מטרידות נוספות שהם צופים כי עשויות להחמיר בחודשים הקרובים. 1 מכל 10 נערים ונערות שהגיעו לעלם דיווחו כי לא חזרו לספסל הלימודים בשנת הלימודים הנוכחית. בנוסף, 1 מכל 11 צעירים דיווחו שהקורונה פגעה בתפקוד המשפחה והבית, והביאה למצוקות כגון רעב ועוני, אבטלה, דיכאון ואף ניסיונות אובדניים של אחד מההורים או של שניהם.
כמו כן, עלתה גם כמות החיכוכים עם המשטרה – בעלם ציינו כי נרשמה עלייה של 85% בהשוואה לרבעון הקודם, כתוצאה מהיעדר מסגרות, המצב הכלכלי הירוד ותחושת פריקת העול.