מהנדסים של אלביט מערכות פיתחו מנגנון אלקטרוני לשחרור פרוטזות בשלט רחוק עבור פצוע צה"ל, ינון כהן. כהן איבד את רגליו בתאונת אימונים בגולן בשנת 2003 ומאז נעזר בפרוטזות. המנגנון החדש יאפשר לו להמשיך ברצף בעבודתו כמורה ומרצה – מבלי להידרש לעצירות והפסקות כפי שהיה עד כה. הפתרון שפותח במסגרת פרויקט "Makers for Heroes" של עמותת Restart יוצג בטקס בבית הנשיא בסוף החודש.
לעדכונים נוספים ושליחת הסיפורים שלכם - היכנסו לעמוד הפייסבוק של החדשות
כהן שירת כלוחם בחטיבת גולני והרופאים נאלצו לכרות את 2 רגליו לאחר שנפצע. כיום הוא נשוי ואב ל-3, ומתגורר במושב אבני איתן שבגולן. הוא אמר: "הטכנולוגיה הישראלית מנצחת. אני קורא לכל פצועי צה"ל להציף בעיות שפוגמות בשגרת החיים שלהם. יש מהנדסים נהדרים שימצאו פתרון".
כהן הוא בעל תואר ראשון במדעי המדינה ותואר שני בניהול סכסוכים – והוא עובד כמורה לאזרחות ומרצה. עיסוקו המקצועי מחייב אותו לעמוד על רגליו במשך שעות רבות, דבר שמהווה קושי עצום עבורו בשל הלחץ של הפרוטזות על הגדמים. הקלה על לחץ זה מתאפשרת רק על ידי שחרור הפרוטזה מהגדם מעת לעת, תוך העברת המשקל מרגל לרגל.
את פעולת השחרור כהן נאלץ לבצע עד היום בצורה ידנית, כשהוא מתכופף ומשחרר את הפרוטזה. הפעולה הידנית הזו גובה דווקא מחיר מנטלי כבד – כשהיא מעוררת את תשומת לבם של תלמידיו לעבר הנכות שלו בכל פעם מחדש. הפתרון שפותח מאפשר לכהן להתגבר על הבעיה בלחיצת כפתור; מנגנון שהותקן בפרוטזות ומופעל בשלט רחוק מאפשר לינון לשחרר אותן בלחיצת כפתור, מבלי להתכופף, תוך כדי עבודה.
ניב עפרון, מנכ”ל Restart: "זאת הפעם השלישית שאני מוביל ומוציא לפועל את האירוע המדהים הזה, לאחר שבשנה הראשונה השתתפתי בו כחייל שנפצע וצוות בנה לי פתרון שאפשר לי לחזור ולעשות מתח למרות פציעה קשה ביד. נפצעתי בעזה בצוק איתן, כששירתתי כמפקד צוות במגלן, מירי ביד ובחזה. מספר ימים לאחר הפציעה, נכנס הצוות שלי למרפאה של האו"ם שהתפוצצה. כתוצאה מהפיצוץ נהרגו שלושה חיילים שלי והשאר נפצעו. לאחר שנתיים של שיקום פיזי ונפשי לא פשוט השלמתי עם העובדה שיש דברים שלעולם לא אחזור עוד לעשות. הצוות המופלא שלי ב-Makers for Heroes שכנע אותי שהשמיים הם הגבול ובנה לי מתקן שאפשר לי לחזור ולעשות מתח כפי שהייתי רגיל לפני הפציעה. מאז זכיתי להצטרף ל-Restart ולהוביל את העמותה שעוזרת למאות פצועי צה"ל".