המרוויחים העיקריים מכך שמרבית תושבי ישראל מסוגרים בבתים ולא יוצאים אל הטבע - הם בעלי החיים שנוכחותם מורגשת יותר ויותר בתקופה האחרונה. דוגמה אחת לכך היא עדר יעלים שתועד חוצה את כביש 90 בבקעת ים המלח כמעט באין מפריע. בחברה להגנת הטבע סיפרו: "החופשיות בתנועתם של בעלי החיים מורגשת באתרים שלרוב מלאים במטיילים ונופשים".
לעדכונים נוספים ושליחת הסיפורים שלכם - היכנסו לעמוד הפייסבוק של החדשות
בתיעוד מיוחד שצולם על ידי אבנר רינות, סוקר ביחידת סקרי טבע עירוני בחברה להגנת הטבע, נראים עדר של כ-80 יעלים שחוצה את כביש 90 בבקעת ים המלח מצד לצד בתוך כמה דקות. "מכיוון שמדובר בעונת הייחום, היעלים מרוכזים בקבוצות גדולות בימים אלו וזכרים רבים מחזרים אחר נקבות בתוך הקבוצה", הסביר רינות, "מה שבטוח - בעלי החיים הרוויחו קצת שקט מפעילות האדם והחופשיות בתנועתם מורגשת היטב באתרים מסוימים, שלרוב מלאים במטיילים ונופשים".
הסתיו היא עונת הייחום של היעלים במדבר יהודה, בנגב ובאוכלוסיה הקטנה ברמת הגולן. בדרך כלל, היעלים יורדים בשעות הבוקר ממצוק ההעתקים לעבר אזורי המרעה שנמצאים בנחלים, שם הם שותים ובשעות החום הם ממשיכים לאזורים המוצלים כדי לנוח. לאחר מכן, בשעות הערב הם עולים חזרה למקומות המסתור שבמצוקים.
"בעונה הזו, הנקבות עדיין מסתובבות בעדרים עם הגדיים משנה שעברה והזכרים, בעיקר הרווקים הצעירים, רודפים אותן לכל מקום", מסביר עמיר בלבן, מנהל תחום טבע עירוני בחברה להגנת הטבע, "הזכרים הגדולים עסוקים בקרבות ביניהם ובקרוב הם יזדווגו, מה שמבטיח שבאפריל הבא יהיו גדיים".
"היעל מהווה אחד מסיפורי ההצלחה של שמירת הטבע בישראל", ציינו בחברה להגנת הטבע, זאת מכיוון שבעל החיים הזה היה בסכנת הכחדה בעבר, אך בזכות הקמת רשת שמורות טבע - הוא ניצל וכעת האוכלוסייה שומרת על יציבות.
"העדר שחצה את הכביש מדגים עד כמה הפיתוח מהווה אתגר גדול בכל הקשור לקיטוע של בתי גידול, והודות לסגר ולתנועה השקטה בכבישים, יש סיכוי פחות שיעלים יידרסו", המשיך בלבן, "למרות זאת, אנחנו עדים ליעלים שנדרסים כשהם מגיעים לאכול את הירק שצומח בצידי הכבישים. כאשר הסגר ייגמר ונחזור לתנועה רגילה בכבישים, יש לשים לב במיוחד לחיות הבר שהתרגלו לנוע בחופשיות יחסית. כך היה גם בסיום הסגר הקודם, בו ראינו דריסות רבות מהרגיל".