מי יסייע לנשים רבות שחוות אלימות בביתן? משבר הקורונה החמיר את מצבן של הנשים שחיות במערכת יחסים אלימה. מתחילת המשבר, עלה פי שלושה מספר הפניות למוקד הסיוע 118 של משרד הרווחה. מקלט חדש של המשרד, שהוקם על ידי ארגון ויצו בחודש אפריל האחרון כדי לשמש מעבר לנשים שנאלצות לברוח מהבית, מלא עד אפס מקום כבר שבועות ארוכים.
לעדכונים נוספים ושליחת הסיפורים שלכם - היכנסו לעמוד הפייסבוק של החדשות
"לפני הקורונה הוא פשוט היה כל היום בעבודה, ואז התחילה הקורונה, התחיל הסגר ונהיה לנו יותר קשה", מספרת שרון (שם בדוי), שעברה למקלט. "סגרו לו את מקום העבודה וכתוצאה מזה הייתה ירידה ברמה הכלכלית. היו חוסר סבלנות וסובלנות, אם זה כלפיי ואם זה כלפי הילדים".
עוד לפני הקורונה שרון סבלה מאלימות מצד בעלה, אבל בחודשיים האחרונים המצב הסלים. כסף לא נכנס, ההוצאות גדלו, כל המשפחה הייתה סגורה בבית והתפרצויות הזעם של בעלה הלכו והחמירו. "התפרצויות זעם של...פתאום לזרוק דברים. הילד ניגש אליו או הילדה ניגשת אליו אז הוא זורק את הבקבוק או שהוא זורק את הטאבלט או את הטלפון כי הוא לא רוצה פשוט לשמוע, הוא רוצה את השקט שלו".
שרון התלוננה למשטרה ואף השמיעה הקלטה של אלימות שספגה. בן זוגה קיבל צו הרחקה לעשרה ימים אך לא נעצר, והיא ברחה למקלט. "הוא הרביץ לי ליד הילדים וראיתי איך הילדים רועדים. איך הילדים פשוט הרטיבו בזמן שהוא מרביץ לי ואני לא יכולה לקום לילד, והם צועקים לו: 'אבא, לא! אבא, לא! זה כואב לאימא'. תמיד הייתה לי מחשבה לקום ולעזוב אבל הוא הפחיד אותי. הוא הפחיד אותי כשהוא אמר לי 'אין לך לאיפה ללכת'".
מספר הנשים שהגיעו למקלט המיוחד - גבוה פי 3 מהמצב בימי שגרה
"משבר הקורונה מייצר בתוך הבית איזשהו סיר לחץ", אומרת סיגל רבין, רכזת צוות במקלט. "זה סיר לחץ שנובע, מן הסתם מלחץ כלכלי, לחץ חברתי ומחוסר תעסוקה. האלימות הייתה שם קודם, אבל היא הוחרפה והוסלמה. משהו פה לא תקין ולא הגיוני, משהו פה מטורף".
"מאות אלפי נשים, ממש ברגע זה, חיות תחת צל צלה של האלימות, בפחד וחשש גדול, כולל הילדים שלהן שחשופים לאלימות", אומרת אורה כורזים, יו"ר ויצו ישראל, "וזה הזמן להתחיל ולתקצב את הטיפול בתופעה הזאת ולתת מענה מיידי למיגור האלימות נגד נשים".
"אני לא רציתי להיות הבאה בתור, הנרצחת הבאה", אומרת שרון, "לא רציתי שהילדים שלי יגדלו בלי אימא. אני רציתי שתשמעו אותי, בגלל זה אני כאן. אין מה לפחד. אתן לא אשמות ואתן לא חייבות לעבור את מה שאני עברתי, קומו עכשיו".
מספר הנשים שהגיעו למקלט המיוחד שנפתח בימי הקורונה גבוה פי 3 מהמספרים במקלט רגיל במהלך השנה. 122 נשים הגיעו אליו יחד עם 178 ילדים. במשרד הרווחה ניסו למצוא פתרון למצב הזה ולפנות גברים אלימים למלוניות כדי שיעברו שם טיפול מקצועי, אך מתחילת המשבר עברו למלוניות מיוחדות רק תשעה גברים מכים.