ברקע העלייה המדאיגה בנתוני תחלואת הקורונה, ורגע לפני שתקבל הממשלה את ההחלטה על איזה רשויות להטיל את הvגבלות במטרה לבלום את התפרצות הנגיף - דבר אחד כבר ברור, מספר רב של ערים ויישובים "אדומים" מגיעים מן המגזר הערבי. כתב N12 יצא לסיור בשניים מהיישובים האדומים - טירה וטייבה, שני היישובים השכנים בלב השרון.
לעדכונים נוספים ושליחת הסיפורים שלכם - היכנסו לעמוד הפייסבוק של החדשות
מבין הערים שפותחות את רשימת ה"ערים האדומות" נמצאת העיר טירה, שבה נכון להיום ישנם 1,160 תושבים שנמצאו מאומתים לנגיף הקורונה, מתוכם 552 מוגדרים כחולים בנגיף. בין העסקים ברחוב הראשי של היישוב, רחוב טארק עבד אלחי, תלוי על אחד הבתים שלט שקורא לתושבים לשמור על הנחיות משרד הבריאות בימי הקורונה. בעת ביקור בשעת אחר הצוהריים, במקום שהחנויות ובתי הקפה יהיו מלאים בקונים מקומיים, הרחובות היו די ריקים.
"השוטרים נותנים דוחות על מסכות ומסתלקים מהאירוע, כך לא מייצרים הרתעה"
מחוץ לאחד העסקים ברחוב טארק עבד אלחי, הסתובב עבדאללה מטר, אחד הצעירים בני טירה שהסכים לדבר על המצב: "המצב הזה לא נעים אבל לא כל כך מפחיד. צריך לדעת לשמור על ההנחיות ולשים מסכות, הקורונה זה לא דבר מסוכן כל כך". בתשובה לשאלה אם וכאשר הסגר הלילי יכנס לתוקף האם בטירה ישמרו על ההנחיות הנוקשות אמר: "אני מקווה שישמרו. לדעתי הרוב הגדול והאחראי ישמור על ההנחיות, מי לא ישמור? אלה שלא אכפת להם להידבק ולהדביק את כל המשפחות שלהם".
"תחנת המשטרה בטירה צריכה להתחיל לעבוד"
בשבועות האחרונים מתפרסמים תיעודים מדאיגים מחתונות המוניות במגזר הערבי. "תחנת המשטרה בטירה צריכה להתחיל לעבוד", העיד מטר. "צריכים לסגור את כל החתונות, כמו שסגרו את האולומות כדי שלא יהיו בהם חתונות. ברחובות ובבתים שעושים חתונות, חוגגים ורוקדים ביחד אנשים בלי מסכות וזה הכי מסוכן. השוטרים של תחנת טירה מגיעים נותנים דוחות וקנסות על מסכות ומסתלקים מהאירוע, כך לא מייצרים הרתעה - המשטרה צריכה למנוע את ההתפשטות הנגיף".
בלב טירה נמצאת חנות הכלבו של אחמד בשארה, גבר בשנות ה-60 לחייו, וכעת מקפיד במיוחד לא להכניס אנשים ללא מסכה לחנותו - "נפסיד כסף אבל נהיה בריאים". לדבריו הנתונים המדאיגים שהתקבלו בימים האחרונים מגיעים לאחר עשרות בדיקות של תושבים, "עד היום לא עשו הרבה בדיקות, אז פלא שהיום יש הרבה חולים?".
על החתונות שממשיכות להתקיים ולסכן את התשובים סיפר: "למרות המצב, החתונות ממשיכות להתקיים, רק שעברו לבתים. אני כדי לשמור על עצמי ועל המשפחה שלי לא הולך לחתונות. אני שואל איפה המשטרה בכל החתונות האלה? אני אומר לך איפה שהמצב גרוע - צריך סגר כללי. אני בעד סגר לילי, אני אומר לך שכולם יקשיבו להגבלות, כל מי שרוצה לשמור על עצמו צריך יקשיב".
"בממשלה סימנו להם מטרות קלות: החרדים והערבים"
כמה מאות מטרים מטירה, שוכנת לה השכנה "האדומה" טייבה, שגם נמצאת ברשימת הכבוד המפוקפק של ערים עם תחלואה גבוהה. אם לא יקרה שינוי יוצא דופן, מחר צפויות להיות מוטלות על העיר הגבלות שכוללות בין היתר הטלת סגר לילי. נכון להיום, ישנם 1,117 תושבים שנמצאו חיוביים לנגיף הקורונה, מתוכם 243 מוגדרים כחולים. נתון מדאיג נוסף העלה שבשבעת הימים האחרונים אותרו 123 חולים חודשים.
אין אחד שלא נכנס לטייבה ולא עובר ברחוב סמיח אל קאסם, רחוב ארוך שמגיע עד לעירייה המקומית. אתמול הייתה דווקא תנועה הומה ברחוב, רוב התושבים עוטים מסכות, בחנויות רבות מופיעים שלטי "התו הסגול", ושלטים קוראים ללקוחות לעטות מסכות ולשמור הכללים בימי הקורונה. אולם עושה רושם שבקרב התושבים המקומיים ישנה תסיסה ביחס של מקבלי ההחלטות לתושבים הערביים. "מקבלי ההחלטות סימנו להם מטרה קלה: החרדים והערבים", אמר אמין חאג' יחיא, בעל גלידרייה ברחוב המרכזי.
"לא צריכים לסגור את בתי הספר והחנויות - צריך לטפל בחתונות"
"עכשיו נלך לתל אביב בטיילת, ערימות של אנשים אחד על השני, והנה כאן בטייבה, הכל רגיל שומרים על הכללים. יותר מ-80 מהמגזר כולו שומרים על הכללים. הקורונה היא לא דבר מסוכן, לא צריכים לסגור את בתי הספר והחנויות - צריך לטפל בחתונות. מבחינתי אנשים ממש הגזימו עם קיום החתונות בתקופה הרגישה הזאת. זה לא הזמן לאירועים, עדיף לדחות חתונה או לקיים אירוע משפחתי קטן".
בתשובה לשאלה האם תושבי העיר יקבלו את דין משרד הבריאות ויכבדו את הסגר אמר יחיא: "אני חושב שהתושבים לא יקבלו את הסגר הלילי, למה המצב הכלכלי לא טוב. מי שיש לו פרנסה ועובדים? מה צריך לעשות? מישהו דואג לו לפרנסה אחרת? מישהו ישלם במקומי לעובדים שלי אף אחד לא מקשיב לטענות והמצוקות שלנו".
כמה עשרות מטרים מהעסק של אמין, פגשנו את פאריד חאג' יחיא, בעלים של מרכול שכונתי. לדבריו של פריד הכל מתחיל ונגמר באכיפה: "מה שראית בחדשות קורה גם כאן, חתונות גדולות בחצרות הבתים וזה לא טוב, אין כאן יד חזקה, המשטרה נמנעת מפיזור התקהלויות ולא מספיק מרתיעה תושבים שלא עוטים מסכות". בתשובה לשאלה האם תושבי העיר יכבדו את המגבלות: "בגל הראשון כולם כיבדו את ההנחיות, אנשים לא הפרו את החוקים. הרבה אנשים מפחדים כאן מהקורונה".