בצל הדיונים הקדחתניים בישיבת הממשלה היום (רביעי) לגיבוש מתווה להמשך קיומן של תפילות, ראש עיריית בית שמש עליזה בלוך בראיון ל-N12: "אסור לסגור את בתי הכנסת, יש משבר אמון עם הציבור – בתי הכנסת אינם אויב העם".
לעדכונים נוספים ושליחת הסיפורים שלכם - היכנסו לעמוד הפייסבוק של החדשות
יותר מ-100 אלף תושבים מתגוררים בבית שמש, עיר שמרבית תושביה משתייכים למגזר החרדי והתמודדה עם נתוני תחלואה גבוהים מאז פרוץ המגפה, שאף הובילו את הממשלה להטיל סגר זמני על חלק משכונותיה. כראש עיר, עליזה בלוך הביעה את התנגדותה בעבר על הטלת הסגר בשכונות' וכעת היא מצטרפת לקולות הקוראים שלא להגביל את פתיחת בתי הכנסת.
ההתנגדות שלך להגבלת התפילות נובעת מכך שצריך להיות דין אחד להתקהלויות מכל סוג שהוא?
"אני לא מעמידה את 'דת הדמוקרטיה' מול הדת היהודית. מי שחושב שאנחנו במאבק של בתי הכנסת מול ההפגנות טועה. ככל שננסה להציג קרב חזיתי בין חופש הדת לחופש הביטוי נחמיץ את המהות שראוי לעצור לרגע ולעסוק בה. אם יש מי שחושב שסגירת בתי הכנסת זה פתרון קסם להורדת מספר החולים - אענה לו שאסור לנו לסגור את בתי הכנסת. בתי הכנסת אינם 'אויב העם'".
בחודש מרץ אישרת בעצמך לסגור את בתי הכנסת בעיר, אז נתוני התחלואה היו נמוכים מאלו של היום. מה השתנה?
"בגל הראשון של הקורונה הורתי על ריתוך בתי כנסת בעיר בית שמש. חתמתי על סגירת בתי כנסת. היו רבים שהיה קשה להם להבין זאת. אבל ביצענו זאת והיה שיתוף פעולה של מרבית הציבור. כעת המצב שונה. רק הבנה שיש צורך בניהול משותף של האירוע המורכב הזה יוכל לייצר הסדרה אשר באמצעותה נוכל להתמודד עם אירועים דומים בעתיד. ההחמצה הגדולה ביותר תהיה הורדת ידיים סביב העימות בין בתי הכנסת וההפגנות. הורדת ידיים תעמיק את השסע זה הדבר האחרון שאנחנו צריכים רגע לפני יום הכיפורים".
החקירות האפידמיולוגיות במשרד הבריאות מלמדות על כך שהיו לא מעט מקרי הידבקות בבתי כנסת וכי יש סכנה גבוהה יותר להדבקה בחלל סגור
"יש דרכים להימנע מהדבקה גם בלי לסגור את בתי הכנסת. ראש השנה האחרון הוכיח לנו כי הציבור יודע להכיל שינויים. בבית שמש חילקנו ציוד רב לבתי הכנסת בעיר. קיימנו שיח מעמיק עם גבאי בתי הכנסת, ושמענו את הצרכים שלהם. שוחחנו איתם על פיצול המתפללים וחילקנו סככות ומאווררים כדי לעודד תפילה במקום פתוח".
את חוששת מהפרות המוניות של ההנחיות בבית שמש במהלך יום הכיפורים?
"אני לא חוששת מזה כי רוב האנשים רוצים לחיות ולשמור על עצמם, בלי לקחת סיכונים מיותרים. אבל הציבור נתון כעת במשבר אמון. קהילות רבות מקבלות בספקנות את ההנחיות מטעמים שונים. המשימה המרכזית שלנו בשלטון המרכזי והמקומי הוא להשיב את האמון לציבור. אמרתי זאת לראש הממשלה, לשר הבריאות, לממונה הקורונה ולכל שרי הממשלה שביקרו בבית שמש. אמון לא נבנה דרך החלטות חד-צדדיות".
הפתרון לבתי הכנסת כעת חייב לבוא יחד עם הגבלות על ההפגנות?
"לא נכון יהיה להחליט על פשרה מפא"יניקית כעת. נכון לייצר הבנה שכולם צריכים להיות תחת האלונקה. אם יתקיים תהליך של שותפות והבנה שצריך לפעול להסדרה ולא להכרעה ואין מנצח ומפסיד, נראה את המנהיגים הרוחניים ואת מובילי המשפט וחירויות הפרט משתפים פעולה. הבריאות היא מטרה משותפת לכולם ויש לפעול למענה, במקום לנהל קרב למי יש מקורבים חזקים יותר שמצליחים להפעיל לחצים על קבינט הקורונה כי כך זה נראה כרגע".
מה דעתך על הסגר הכללי?
"אני לא מאמינה בהטלת סגר כי זה רק משבית את הכלכלה, מייצר פגם חינוכי מאוד גדול של אלפי ילדים שמסתובבים ברחובות, כך שההדבקה נמשכת ואנחנו רק מפסידים. גם כאשר חשבתי שבתי הספר צריכים להישאר פתוחים - מרגע שהממשלה קיבלה החלטה לסגור אותם אני מקיימת אותם ופועלת בהתאם להנחיות החוק".