החשד לאונס במלון "הים האדום" באילת זעזע רבים במדינה והוציא לרחובות אלפי בני אדם שהפגינו נגד אוזלת היד בטיפול במבצעי עבירות המין, ובתמיכה בנערה בת ה-16. מאחר שבפרשה מעורב מספר לא מועט של קטינים, ביררנו עם המחנכות למיניות בריאה ומנכ"ליות משותפות של "מידע אמין על מין", שלומית הברון וסנדי בשרטי קורדובה, איך מחנכים ילדים כדי להימנע מתפיסות מעוותות של מין כשהם גדלים.
לעדכונים נוספים ושליחת הסיפורים שלכם - היכנסו לעמוד הפייסבוק של החדשות
"אף אחד לא נולד אנס, זו לא גזירת גורל", הן אומרות את המובן מאליו. "כדי לגדל נער איפה עובר הגבול כדאי ללמד אותו שמיניות זה דבר שמגיע לו לחוות בצורה שתגרום לו לצמוח ולפרוח – כי מגיע לו לחוות מיניות טובה".
"למשל, לשוחח עם הנער ולומר לו שכדאי שהבחורה שאיתו תרצה אותו בטירוף, לפני, תוך כדי ואחרי. לומר לו שלא מגיע לו פחות מזה. האישה שאיתו צריכה להיות מפוקחת ןמפוקסת ולא שיכורה או גמורה. לומר לו - 'לא מגיע לך פחות מזה. היא צריכה להיות שווה, שווה לך – לא מישהי צעירה, מתלהבת, שאתה לא שם עליה, שהיא פחות ממך. לא מישהי שתתבייש לספר שהיית איתה, שתצחק עליה. לא מגיע לך פחות מזה'. עוד הן אומרות שיש להסביר לנער שכדאי שהבחורה שאיתו תעריך אותו ושהוא יוכל להיות הגבר שהוא לידה.
שאלות נפוצות ששואלים הורים רבים
"איך לדבר עם הילד בן ה-9 שלי על האונס הקבוצתי באילת?"
"קודם כל, לא חייבים לדבר עם בן או בת 9 על הנושא. אם אפשר למדר אותם מהחדשות, הם לא חייבים לדעת שדבר כזה קרה. אבל אם אתם בית שבו החדשות פתוחות 24/7 או אם הם שמעו על המקרה במקום אחר, חשוב לתווך ולהסביר בשפה שמתאימה לילדים.
"קרה באילת אירוע קשה ועצוב שבו אנשים פגעו בנערה ונגעו לה באיברים הפרטיים (שדיים, פות וישבן) בלי שהיא רצתה בכך ובלי שהיה להם קשר, חברות, תקשורת, אינטימיות או רצון הדדי למגע. אנחנו לא יודעים למה האנשים האלה עשו את זה, יש בעולם אנשים אחרים עם ערכים אחרים שההורים שלהם לא לימדו אותם דברים חשובים כמו שאנחנו מלמדים אותך. מה שאנחנו כן יודעים שבכל פעם שרוצים לגעת במישהי או במישהו, לחבק, לנשק, להתקרב, צריך לבקש רשות ואנחנו כן יודעים שאין אף נערה או נער שרוצים שיקרה להם דבר כזה"
"זו הזדמנות להזכיר לך שיש שני כללים שמגנים עליך: ילדים.ות לא נוגעים אחד לשני באיברים הפרטיים. ילדים.ות לא מתפשטים תוך כדי משחק. בנוסף - גם לא.נשים מבוגרים אפילו קרובים או אהובים אסור לגעת באיברים הפרטיים של ילד או ילדה (אלא אם זה לצורך עזרה או בדיקה רפואית). זכרו להגיד לילדים – 'אם קרה לך או לחבר.ה דבר כזה, אנחנו תמיד נאמין ונעזור לך. ספר.י לנו. אנחנו כאן'".
הילדים שלי ממש צעירים – הם עוד בגן, האם יש משהו שאני יכולה לעשות שיגרום להם להיות יותר מוגנים בהווה ובעתיד?
"בטח שיש. הכי חשוב תמיד תמיד לבקש רשות לפני מגע ובילדים. "אני ממש רוצה חיבוק", תגיד אמא לבת 3 "את מסכימה לתת לי?" כן? אחלה. לא? גם אחלה.
אל תתנו חיבוקים ונשיקות בממתקים או בטובות הנאה אחרות, למשל: "תביאי נשיקה ואפתח את הטלוויזיה". כשאתם מחבקים ומנשקים ילדים צעירים, ומרגישים בשפת הגוף שלהם שם רוצים להפסיק, הפסיקו ותגידו להם "היה מאוד נעים להתחבק איתך, אבל אני רואה שהפסיק להיות לך נעים ורק את.ה מחליט.ה כמה מתחבקים".
"מה לעשות כדי שאירוע כזה לא יקרה לבת שלי?"
"לצערי, לא תמיד אנחנו יכולים להגן על הילדים, הילדות, המתבגרים והמתבגרות שלנו מפני פגיעה מינית. אני יכולה להגיד מניסיון אישי שאמא שלי אמרה לי פעמים רבות "תיזהרי, תיזהרי, תיזהרי". השתדלתי להיזהר, אבל עברתי בחיים הטרדות מינית וגם תקיפות מינית, למרות שנזהרתי. כדי למנוע פגיעה מתמשכת בילד, בילדה, במתבגר או במתבגרת מה שחשוב זה שהם ידעו את הכללים הבסיסיים למוגנות (לא מתפשטים תוך כדי משחק, לא נוגעים אחד לשני באיברים הפרטיים וגם לאנשים מבוגרים אסור לגעת באיברים הפרטיים שלנו) כדי שתתעורר להם נורה אדומה אם קרה משהו לא תקין ושידעו שהם צריכים ויכולים לגשת להורים".
"כדי לגרום למתבגר או למתבגרת לקבל מכם עזרה – הם צריכים לדעת שלא תאשימו אותם. ההמלצה החמה שלנו היא להשכיל את עצמכם במיתוסים על אלימות מינית ובפעם הבאה כששומעים על אירוע של הטרדה או תקיפה מינית – לעמוד לצד הנפגעות ולהגיד 'לצערי אלה דברים שקורים הרבה פעמים ואני מאמינה לה'. אם הורים אומרים במקרים כאלה 'גועל נפש של ילדה, למה היא הלכה איתם לחדר?' הסבירות שהמתבגר או המתבגרת יספרו אם עברו אירוע הטרדה או תקיפה, יורד פלאים".
"אם יש לך בת בוגרת או בן בוגר, טוב יהיה לדבר איתם יחד עם החבר'ה שלהם. בנים ובנות יחד. על ערבות הדדית, על שמירה אחד על השני.ה – על אלכוהול ועל האחריות של בנים בוגרים להסתכל על החברים שלהם ולעצור אותם כשהם עוברים את הגבול והגבול עובר כמובן הרבה הרבה לפני אונס קבוצתי".
"מה אנחנו כהורים יכולים לעשות כדי למנוע את האונס הבא?"
"להשכיל את עצמכם בנושאים של אלימות מינית ומיתוסים על פגיעה מינית ולא להמשיך ולחזק מיתוסים כמו שלבוש חשוף גורם לאונס או שאונס מתרחש בלילה בסימטה חשוכה. שני אלה מיתוסים ואין בהם כל אמת. זה לא עוזר לילדים שלכם כשאתם אומרים להם דברים לא נכונים".
הכותבות הן מחנכות למיניות בריאה, מנכ"ליות משותפות של "מידע אמין על מין" – המרכז הישראלי לחינוך מיני www.minamin.org