בג"ץ נגד רב העיר צפת: בית המשפט העליון בשבתו כבג"ץ בהרכב של שלושה שופטים הכולל את נשיאת בית המשפט העליון אסתר חיות, קבע היום (שני) שיש להעמיד לדין משמעתי את רב העיר צפת, לאחר התבטאויות חריגות שלו בנוגע לנשים, ערבים וקהילת הלהט"ב. ההחלטה התקבלה בנוגע לעתירה שהוגשה לפני ארבע שנים על ידי המרכז הרפורמי לדת ומדינה יחד עם האגודה לזכויות האזרח והמטה למאבק בגזענות.
לעדכונים נוספים ושליחת הסיפורים שלכם - היכנסו לעמוד הפייסבוק של החדשות
השופט אלכס שטיין כתב בפסק הדין: "המקרה שלפנינו נמנה עם אותם מקרים חריגים שמחייבים את התערבות בג"ץ בהחלטתם של מוסדות המשמעת. זאת מאחר שכמה מהתבטאויותיו הפומביות של הרב חצו את הקו האדום של מה שמותר לרב עיר להגיד בפרהסיה".
"כרב עיר, חלות עליו מגבלות מסוימות בשל מאפייניו המיוחדים של התפקיד", כתבה נשיאת בית המשפט העליון אסתר חיות, "רב עיר נמנה עם השדרה הבכירה של השירות הציבורי, משכורתו משתלמת מאוצר המדינה ועל מנת לאפשר לו לממש את תפקידו - חלות על חופש הביטוי שלו מגבלות".
השופטים פירטו את ההתבטאויות החריגות שמחייבות לדבריהם את העמדתו לדין משמעתי. כך למשל, בפוסט שפורסם בעמוד הפייסבוק של הרב אליהו בתאריך 23.12.2018 נכתב: "בימינו צריכים להשתדל, כי כל מי שמרים יד על יהודי להרגו, נקום יינקם. ואפילו לא הרג אלא רק הכה או רצה להורגו. גם בימינו חשוב לדאוג להסדרת החוק כך שיהיה ברור לכולם, כולל לרוצחים, שמחבל או מחבלת שבאו להרוג יהודים - זה סופם".
קריאותיו נגד קהילת הלהט"ב לא נכללו בפסק הדין
בסרטון שהעלה הרב אליהו ליוטיוב בספטמבר 2019 הוא נשמע אומר: "הערבים אותם ערבים והים אותו ים. אומרים, אותה שנאת ישראל יש להם - בכל מקום שהם רואים יהודים, הם מזיקים. רק עכשיו היו יהודים בגרמניה - חטפו מכות מערבים, זה לא משנה איפה אתה נמצא, בכל מקום שהם רואים יהודים הם הורגים".
בהזדמנויות שונות אמר הרב אליהו כי "משפחה להט"בית זה לא נורמלי", כינה את חברי הקהילה "סוטים" וטען כי "יש טרור של הלהט"בים על המערכת". התבטאויות אלו לא צוינו בפסק הדין ככאלו הדורשות את העמדתו לדין משמעתי.
מנכ"ל התנועה הרפורמית גלעד קריב, מסר: "בית המשפט הבהיר היום שמדינת ישראל אינה יכולה לאפשר לרבנים לנצל את משרתם הציבורית על מנת להסית באופן מתמשך ועקבי לגזענות ולהדרה של אזרחי ישראל הערבים, ושממשלת ישראל אינה רשאית לעצום עיניה מול הפרה מתמשכת של הוראות החוק מצדם של רבנים".
עורכי הדין שהגישו את העתירה, אורלי ארז-לחובסקי ואורי נרוב אמרו: "בית המשפט סימן היום קו אדום ברור לרבנים המשרתים בשירות המדינה ושלח מסר ברור שלהתבטאויות גזעניות ופוגעניות אין מקום בשירות המדינה. יש לקוות שמסר זה יחלחל לרבנים נוספים שיקפידו מעתה על יחס מכבד לכלל המגזרים".
מלשכת הרב שמואל אליהו נמסר: "מדובר בבית משפט פוליטי. אם היה מדובר על חופש דיבור של אנשים שלהם אין שום בעיה להציג גליוטינה או ראש ממשלה על חבל תליה. אם מדובר על רבנים או דתיים הם יעקמו את החוק כדי לבטל את הזכות היסודית הזו. אנחנו לא נפסיק לדבר. לא נפסיק לומר את האמת. אין לנו אמון בבית המשפט הזה".