אומנות סלע מיוחדת שהתגלתה במבני קבורה גדולים בצפון הארץ, שופכת לראשונה אור על עולמם של בני תרבות קדומה, כך התפרסם השבוע בכתב העת היוקרתי Asian Archaeology. עם הגילויים החדשים ניתן יהיה, אולי, להתחיל ולזהות את מערך האמונות, תפיסות העולם והסדרים החברתיים של בנאי-העל שהקימו אותם.
לעדכונים נוספים ושליחת הסיפורים שלכם - היכנסו לעמוד הפייסבוק של החדשות
מיליוני המטיילים אשר פקדו עד היום את שמורת הטבע יהודיה, ודאי לא
דמיינו שממש מתחת לאפם, בלב המסלול, מסתתר מפתח להבנת עולמה של תרבות בנאים מסתורית קדומה. מחקר חדש של חוקרים מרשות העתיקות והמכללה האקדמית תל חי, גילה ארבעה דולמנים - מבני קבורה ענקיים בגליל ובגולן, בהם הותירו הבנאים מוטיבים אמנותיים על הקירות.
כך, למשל, בדולמן שבשמורת היהודיה זיהתה פקחית של רשות הטבע והגנים חרותות של בעלי חיים בעלי קרניים, כיעלים, דישונים ופרות בר. בדולמן אחר, עוצבה אבן הכיסוי הענקית כפרצוף אנושי ובדולמן נוסף, התגלה פאנל ובו צורות גיאומטריות שנחרת בסלע.
מבני קבורה הסלעיים, הם אחת התופעות הארכיאולוגיות המרשימות ביותר בארץ ישראל. מקובל על רוב החוקרים כי מבני האבן הענקיים האלה הוקמו לפני 4,500-4,000 שנה. אלפי דולמנים נסקרו בגליל העליון ובגולן, אך עד היום, לא זכו הדולמנים ובני התרבות שהקימו אותם, בתשומת הלב הראויה.
בשנים האחרונות התעורר עניין מחודש בחקר הדולמנים במזרח התיכון, והמחקר מניב גילויים חדשים ומרתקים. פרופ' גונן שרון, ראש התוכנית לתואר שני בלימודי גליל במכללה האקדמית תל חי ומכותבי המאמר, אמר: "לפני שנים אחדות התגלה פאנל ובו ציורי קיר בתוך דולמן ענק בשדה שסביב קיבוץ שמיר. זו הפעם הראשונה בה תועדה אומנות סלע בהקשר של דולמנים במזרח התיכון. בעקבות תגלית זו, פתחנו בפרויקט מחקר לאיתור ותיעוד אומנות בדולמנים ברחבי ארץ ישראל".
פרופסור שרון המשיך וסיפר כי אחרי פתיחת הפרויקט נסקרו עשרות דולמנים ברחבי הגליל העליון והגולן וזאת בניסיון לחשוף עוד מעולמם של בני התרבות. אורי ברגר, ארכיאולוג גליל עליון ברשות העתיקות והשותף השני למחקר החשוב, אמר: "עד היום אותרו דולמנים רבים בארץ ובמדינות השכנות, אבל לא ידענו כמעט כלום על ציביליזציית בנאי-העל הזו, מעבר לשרידי הבנייה אדירים שהם הותירו אחריהם כעדות לקיומם באזור".
לדברי אורי ברגר, ארכיאולוג גליל עליון ברשות העתיקות, "עד היום אותרו דולמנים רבים בארץ ובמדינות השכנות, אבל לא ידענו כמעט כלום על ציביליזציית בנאי-העל הזו, מעבר לשרידי הבנייה אדירים שהם הותירו אחריהם כעדות לקיומם באזור. חרותות הסלע פותחות לנו, בפעם הראשונה, צוהר לתרבות שעומדת ברקע הקמתם של הדולמנים.
המחקר המשותף של ברגר ופרופ' שרון מסיר אט אט את המסתורין הקיים סביב אותה תרבות שאחראית על אחד ממפעלי הבנייה הגדולים ביותר, ועם זאת הפחות מוכרים, בהיסטוריה הארץ-ישראלית.