ועדת החוקה של הכנסת אישרה היום (שלישי) לקריאה שנייה ושלישית את הצעת החוק שתגביל את ההפגנות בתקופת הסגר. החוק יועבר עתה למליאה ומרגע שיוכרז הלילה מצב חירום מיוחד ניתן יהיה להפגין רק במרחק של קילומטר מהבית ובהתאם למגבלות שיקבעו לגבי גודל ההפגנה. מחוץ לכנסת היה סוער לא פחות: עשרות מפגינים "למען הדמוקרטיה" הפגינו נגד החוק והתעמתו עם שוטרים בכמה הזדמנויות. 3 מפגינים נעצרו בחשד לתקיפה, שוטרת נפצעה.

לעדכונים נוספים ושליחת הסיפורים שלכם - היכנסו לעמוד הפייסבוק של החדשות

בשעות האחרונות התקיים מאחורי הקלעים בכנסת משא ומתן, שהוביל בסופו של דבר להסרת ההסתייגויות על ידי הליכוד. בליכוד הסכימו לרדת מהדרישה להגביל את ההפגנות "בכל תקופת הקורונה", והגדיר את ההגבלות כרלוונטיות רק לתקופת הסגר. החלטה זו סללה את הדרך לאישור החוק בוועדת החוקה בכנסת.

במהלך הישיבות המרתוניות שהתקיימו ביום שישי האחרון בכנסת, הח"כים לא הצליחו להגיע להסכמות בסוגיית ההפגנות – האם להשאירן במתכונת הנוכחית גם בימי הסגר ההדוק, או להגבילן למרחק מסוים ממקום המגורים, וכן לצמצם את מספר המשתתפים האפשרי בהן.

הפגנות מחוץ לכנסת (צילום: Olivier Fitoussi, פלאש/90 )
הפגנות מחוץ לכנסת | צילום: Olivier Fitoussi, פלאש/90

ראש הממשלה בחן את האפשרות להעביר תקנות לשעת חירום שבאמצעותן יוגבלו ההפגנות כתחליף לחקיקה מלאה בנושא. אולם, כחול לבן הבהירו שיתנגדו למהלך שכזה. על כן, ועדת חוקה, חוק ומשפט התכנסה הבוקר, והיא צפויה להכריע כיצד ייראו המחאות בתקופה הקרובה – לקראת העברת ההחלטה לחקיקה במליאה.

במקביל, ארגוני המחאה השונים נגד נתניהו והממשלה עלו בשיירת רכבים לירושלים – והפגינו באופן זה מול משכן הכנסת ומול קריית הממשלה. זאת, בזמן הדיון בוועדה על הגבלת ההפגנות והמחאות בזמן הסגר.

עם תחילת המחאה, החלו מפגינים לטפס על גדר משרד האוצר. פקחי עירייה שהיו במקום החלו להתעמת עמם, החרימו את אחד השלטים שהמפגינים תלו ואף הרחיקו את חלקם בכוח. במשטרה טוענים שהפקחים הותקפו על ידי חלק מהמפגינים באמצעים שונים ובמקלות.

הפגנות מחוץ לכנסת (צילום: Olivier Fitoussi, פלאש/90 )
הפגנות מחוץ לכנסת | צילום: Olivier Fitoussi, פלאש/90

תחילה מסרה המשטרה כי חשוד עוכב לחקירה בחשד שתקף את אחת השוטרות באמצעות מקל, ופצע אותה בפלג גופה התחתון ובידה. לאחר מכן עודכנו במשטרה כי בסך הכל 3 מפגינים עוכבו או נעצרו בגין חשד לתקיפה. אחד מהם הוא תא"ל במיל' אסף אגמון, ממובילי המחאה.

 

עימותים אלימים בהפגנות מול הכנסת (צילום: n12)
עימותים אלימים בהפגנות מחוץ לכנסת, היום | צילום: n12

בעיריית ירושלים הגיבו להסרת השלטים: "פסק הדין של בית המשפט העליון התייחס לשילוט מול בית הנשיא, כאשר לכאורה הייתה הסכמה של בעלי המבנה שעליו הוצבו השלטים. המקרה הנדון שונה בתכלית. האכיפה היא בהתאם לחוק עזר אחר והתלייה נעשתה ללא הסכמת בעלי המקרקעין/גדר. יצוין כי אין מניעה של זכות המחאה או ההפגנה. המוחים והמפגינים יכולים להניף שלטים בידיים שלהם ולא לתלות על רכוש ציבורי".

הפגנות מחוץ לכנסת (צילום: Olivier Fitoussi, פלאש/90 )
הפגנות מחוץ לכנסת | צילום: Olivier Fitoussi, פלאש/90

מארגון הדגלים השחורים נמסר: "משטרת נתניהו ממשיכה באלימות חסרת הפשרות שלה נגד כל מי שאינו תומך במשטר נתניהו. כחול לבן צריכים להתבונן בתמונות הללו ולהבין את גודל השעה, נתניהו מנסה לרסק באלימות את הדמוקרטיה, זה הזמן לעצור אותו".

באחד מהסרטונים שפורסמו ברשת נראים מפגינים מתעמתים עם חיילי צה"ל שהוצבו במחסומים בדרכים, במטרה לסייע למשטרה. בצה"ל גינו בתוקף את הביקורת כלפי החיילים: "מגנים בכל תוקף פגיעה והתנהגות בוטה כלפי חיילים המסייעים למשטרת ישראל. נבהיר כי פעולות החיילים מתבצעות על פי החלטות הממשלה וכחלק מהמאמץ הלאומי בו משתתף צה"ל בהתמודדות למול נגיף הקורונה".

המשטרה חסמה לתנועה את רחוב קפלן בירושלים - לקראת הפגנת הרכבים. בארגוני המחאה טוענים כי הדבר ימנע מהם את זכות המחאה להסתובב עם הרכבים סביב הכנסת. בכוונת המפגינים להקיף את כיכר הממשלה בנסיעה איטית. זו תהיה הפגנה ממונעת, והשאלה המרכזית היא עד כמה משטרת ירושלים תהיה נכונה להכיל את האירועים במתכונתם הנוכחית.

בנימין נתניהו (צילום: מרים אלסטר פלאש 90, פלאש/90 )
רצה להעביר תקנות לשעת חירום בנושא ההפגנות - כחול לבן התנגדו. ראש הממשלה נתניהו | צילום: מרים אלסטר פלאש 90, פלאש/90

בתוך כך, אנשי ארגון המחאה "מבצר הדמוקרטיה" פנו הבוקר ליועץ המשפטי לממשלה אביחי מנדלבליט – בדרישה לפסילת הליך החקיקה בנושא ההפגנות. זאת, מאחר שלטענתם ראש הממשלה בנימין נתניהו מצוי בניגוד עניינים מובהק בסוגיה זו.

"הפגנות אלה תכליתן להביא לסיום כהונתו של נתניהו", נכתב במסמך שהועבר ליועמ"ש. "במצב דברים זה, נתניהו מצוי בניגוד עניינים חמור". בפנייה, הם ביקשו ממנדלבליט "לפעול בדחיפות עליונה ולהורות על אי חוקיותם ופסילתם של סעיפי הצעת החוק שעוסקים בהגבלת הזכות להפגין".

השתתפו בהכנת הכתבה: משה נוסבאום, גיא פלג.