בימים האחרונים חלה עלייה משמעותית בתחלואה בקורונה בחברה הערבית. בעקבות כך, החליטה היום (שבת) ועדת המעקב העליונה של ערביי ישראל והועד הארצי לרשויות המקומיות להפעיל מחדש את רשות החירום הערבית. בהקשר זה הוחלט כי הרשות תפתח בימים הקרובים בקמפיין חדש להעלאת המשמעת וליישום הוראות למניעת ההתפשטות בחברה הערבית.
לעדכונים נוספים ושליחת הסיפורים שלכם - היכנסו לעמוד הפייסבוק של החדשות
התחלואה בחברה הערבית הגיעה למספר הגבוה ביותר מאז תחילת המשבר, המאיים על בריאותה וביטחונה של הקהילה הערבית, יחד עם השלכות נוספות של משבר זה על הכלכלה המקומית וחופש התנועה בעיירות. גם במד"א יצאו בקמפיין אזהרה בציבור הערבי, אוסאמה אבו מוך פרמדיק בכיר במד"א אמר ל-N12 : "פנינו לציבור הערבי במטרה להגביר את המודעות גם בגל הראשון, ואנחנו עושים זאת גם עכשיו".
אחמד שייח' מנכ"ל אגודת הגליל, וחבר ברשות החירום, סיפר בעקבות ההחלטה להחזיר את הפעילות של רשות החירום: "אחרי הצלחת ועדת החירום הערבית והחברה הערבית בכלל בהתמודדות בנגיף הקורונה ב"גל הראשון", בה החברה הערבית היוותה רק 6% מסה"כ החולים בישראל, אנו עדים לאחרונה להתפרצות נוספת של "גל שני" - והמספרים מדאיגים".
"ראינו חשיבות רבה להפעלת חדר המצב מחדש", העיד שייח'. "אנו מאמינים שעבודה רב מגזרית של המנהיגות הארצית והמקומית בחברה בערבית עם החברה האזרחית בשטח יביא לזיהוי מדויק של צרכי החברה הערבית ומתן מענה קונקרטי ומותאם בעת המשבר".
עלייה "מטורפת" בתחלואה בחברה הערבית
התפשטות הקורונה בחברה הערבית נמצאת בעלייה מתמדת בתקופה האחרונה כפי שניתן לראות ביישובים רבים ברחבי הארץ. אנו עדים לעליה מתמדת באחוזים גבוהים בכל יום, וכך זה נראה על פי נתוני על פי משרד הבריאות:
רהט בדרום - 332 חולים מאומתים.
ערעה בנגב - 280 חולים מאומתים.
חורה בנגב- 222 חולים מאומתים.
כפר קאסם במרכז - 111 חולים מאומתים.
באקה אל גרביה במשולש - 132 חולים מאומתים.
אום אל פחם במשולש - 136 חולים מאומתים.
טייבה במרכז- 75 חולים מאומתים.
טירה במרכז - 47 חולים מאומתים.
נצרת בגליל - 36 חולים מאומתים.
היום הודיע ראש מועצת דליית אל כרמל, רפיק חלבי, על מקרה ראשון ביישוב שעל הכרמל ואמר: "יש ביישוב מקרה אחד של קורונה, אנו פונים לכל האזרחים לעטות מסכות ולשמור על ההנחיות והנהלים כדי לעבור את המשבר הזה, במיוחד בעלי העסקים, חייבים ליישם את ההנחיות".
ובמקביל בדרום, בעקבות העלייה במספר יישובים שם, אמר הפעיל החברתי, העיתונאי עו"ד שחדה בן ברי תושב הנגב, אמר אתמול בראיון לתוכנית אל אוסבוע המשודרת בקשת 12: "המצב בדרום קטסטרופלי במיוחד בערעה שבנגב וברהט. יש סוג של אדישות וחייבים להתעלות על המנהגים של חיבוקים ונשיקות בחתונות אחרת יהיה מחיר כבד מאוד".
עוד סיפר בן ברי: "לכן אני פונה לכל מי שאכפת לו, לפעול במהירות במטרה לעבור את המשבר הקשה. אנשים אומרים לי אין קורונה הכל קונספירציה של ממשלת נתניהו, אני עונה להם יש קורונה אבל כן יש מי שמנצל את המשבר לטובתו הפוליטית. הקורונה קיימת וחייבים להילחם בה בכל הכוח".
ואילו בגליל בעיקר בטמרה, העיר שבה העירייה והעומד בראשה נלחמו בגבורה בגל הראשון אמר ד"ר סוהיל דיאב, ראש עיריית טמרה ורופא במקצועו בשיחה עם חדשות 12: "הקורונה עדיין כאן מסתובבת בין האנשים ולצערנו אינה נראת בעין ולפעמים גם לא מפתחת תסמינים.
"חייבים להיזהר", הצהיר ד"ר דירב. "עיריית טמרה ערוכה ומוכנה לכל התפתחות, בעקבות ההתפתחות האחרונה בעיר טמרה כשהתגלו 10 המקרים החדשים, הפעלנו מחדש את צוותי החירום שהוקמו במיוחד ועשו עבודה נפלאה עם פרוץ המגפה".
התגייסות ארצית - אחריות לאומית
גם בהנהגה הארצית של החברה הערבית מברכים על החלטת ועדת המעקב להחזיר את הפעילות של רשות החירום הארצית לענייני קורונה. בשיחה עם החדשות, אמר חה"כ מנסור עבאס מהרשימה המשותפת: "חשוב להדגיש שהחברה הערבית התמודדה בצורה מוצלחת בשלב הראשון של משבר הקורונה בזכות שיתוף הפעולה של כל הגורמים בחברה כמו ועדת המעקב, הרשויות המקומיות, אנשי הדת ועיתונות. לכן חשוב להחזיר את המאמץ המשותף בדמות ועדת החירום ולשלב את כל הגורמים שיכולים לעזור בניהול ההתמודדות עם הגל השני" .
הפרמידיק ועו"ד מועאוויה כבהא ממשרד הבריאות סיפרה בשיחה עם N12 בעקבות העלייה המדאיגה בתחלואה בחברה הערבית :"לצערינו התנהגות האוכלוסייה מהווה גורם עיקרי להתפשטות המחלה, אי ההקפדה על הוראות והנחיות משרד הבריאות מביא לעליה בתחלואה שפוגעת בכולנו".
אנו עדים לכך שחלק גדול מהתחלואה וההידבקות הינה באירועים חברתיים", סיפר עו"ד כבהא. "אירועים כגון חתונות ומסיבות אחרות,למרות ההנחיה עדיין אנו רואים חתונות בתוך השכונות בכפרים וביישובים הערביים בהשתתפות מאות ואף אלפי מוזמנים, הדבר מסוכן, מסכן את האוכלוסייה ומביא להתפשטות התחלואה בצורה גבוה".
קצין אג"מ במחוז צפון:"פועלים בהסברה אבל גם באכיפה מוגברת"
גם למשטרת ישראל ובמיוחד במחוז הצפוני יש את הדרך בנקיטת פעולות לצמצום התפשטות הנגיף בצפון. כמו בגל הראשון המשטרה תחזור לפעול גם במחסומים נושמים כפי שאמר בכיר במחוז לחדשות. על הפעילות המוגברת של המחוז הצפוני אמר קצין אג"מ במחוז צפון, נצ"מ ויקטור בוסקילה בשיחה עם N12: "שוטרי מחוז צפון נמצאים במרחבים הציבוריים ברחובות הערים, במרכזי הקניות ובאוטובוסים, ועוסקים באכיפת תקנות החירום. אנו רואים גידול עצום במספר הנדבקים ביישובים רבים בארץ כתוצאה מאי הקפדה על ההנחיות לריחוק חברתי ואי עטיית מסכות, והאזרחים חייבים לנהוג באחריות".
עוד הוסיף נצ"ב בוסקילה :"פעילות ההסברה כבר קרובה למיצוי ואנחנו ננקוט בצעדי ענישה ומתן דוחות בכל מקום בו נראה שאין הקפדה מצד הציבור. המאבק שלנו הוא לשמור את המגפה תחת שליטה כדי לא להגיע לסגרים נרחבים אשר יפגעו ביכולת הפרנסה של הציבור. אנחנו נלחמים על הבריאות שלנו ועל היכולת של כל אחד מאזרחי ישראל לעבור את התקופה הכלכלית הבעייתית הזו. אני חוזר וקורא לציבור - השמעו להנחיות - כדי להציל חיים ובכדי שנוכל להמשיך לחיות בכבוד".