פותחים את השמיים: שרת התחבורה מירי רגב קיימה הערב (חמישי) מסיבת עיתונאים, בעקבות ההחלטות שהתקבלו בקבינט הקורונה שעסק בחזרת הטיסות ופתיחת נתב"ג. הבשורה לישראלים היא פרסום רשימת המדינות הראשונות אליהן ישראלים יוכלו לטוס ללא חובת בידוד עם חזרתם לארץ - קרואטיה, בולגריה ויוון. השרים בוחנים עדיין לאפשר לישראלים לטוס גם לקפריסין ללא בידוד עם שובם. בנוסף, בוטלה חובת הבידוד לנכנסים לישראל ממדינות שהוגדרו כ"ירוקות" והוצג "מתווה פתיחת השמיים" אליו ייחלו אזרחים רבים ובוודאי שעובדי ענף התעופה.
לעדכונים נוספים ושליחת הסיפורים שלכם - היכנסו לעמוד הפייסבוק של החדשות
על פי ההודעה שפרסמו משרדי התחבורה, החוץ, הבריאות, התיירות והמל"ל, ישראלים יוכלו לצאת לבולגריה, קרואטיה ויוון במגבלות שיפורטו. עוד הוכרז כי חובת הבידוד לנכנסים לישראל ממדינות שהוגדרו כ"ירוקות" בוטלה. ההחלטות התקבלו בקבינט הקורונה, שהתכנס היום בשעות אחר הצהריים.
"הגעתי לשדה התעופה כדי לעקוב אחרי ההכנות לקראת הפתיחה שבוע הבא", אמרה שרת התחבורה מירי רגב בפתח דבריה. "כפי שאמרתי, ראש הממשלה נתן אור ירוק לפתיחה. ההחלטה לפתוח את השמים היא בשורה גדולה לאזרחי המדינה שמשוועים לצאת לחופשות. ענף התעופה הוא הראשון שנפגע - וגרף איתו פגיעה קשה בענפים נוספים".
המתווה לפתיחת השמיים
- החל מ-16 באוגוסט לא תחול חובת בידוד או בשיקה מקדימה לישראלים שיכנסו ממדינות ירוקות לישראל.
- מאותו תאריך יוכלו הישראלים לטוב ל-3 מדינות: בולגריה, קרואטיה ויוון - כל אחת מהן תחת מגבלות שונות. הכניסה ליוון תכלול 600 ישראלים שיפוזרו בין 4 יעדים במדינת האיים: אתונה, כרתים, סלוניקי וקורפו. הנוסעים ליוון יחויבו בבדיקה בארץ, ובדיקה נוספת עם נחיתתם. עד קבלת התשובה, יחויבו להישאר במלון - 48 שעות לכל היותר. ישראלים שיגיעו לבולגריה יתבקשו לעבור בדיקה בארץ 72 שעות מראש - אולם לא ידרשו בבידוד או בדיקה בבולגריה. התנאים לנוסעים לקרואטיה כוללים בדיקה בארץ 48 שעות מראש, גם כן ללא בדיקה או בידוד עם נחיתתם ביעד. לשדה - יש להגיע כבר עם תוצאת הבדיקה השלילית.
- עוד סוכם כי רשימת המדינות שיקבלו ישראלים תתעדכן בכל שבועיים.
- מתווה התו הכחול אושר היום בקבינט, ופרטיו יפורסמו באתרי משרד הבריאות, התחבורה ורשות שדות התעופה.
- את טופס הצהרת הבריאות ידרשו הנוסעים למלא ביציאה ובחזרה - את כולם ניתן למצוא באתר משרד הבריאות.
- לאחר שבוע על פי המתווה שהוצג, יציג משרד הבריאות את נתוני התחלואה לבדיקת בטיחות המתווה.
- בנוסף, הוחלט כי צוותים יעודיים ימשיכו לעבוד על מתווה עבור אנשי עסקים שהגעת לישראל או מישראל למדינות אחרות בעולם חיונית להנעת הכלכלה. בנוסף, יגובש מתווה להגברת תיירות ממדינות ירוקות לישראל.
"המדינה שלנו אדומה", אמרה השרה רגב, "ולכן מדינות ירוקות אינן ששות לקבל אותנו. הצלחנו בעבודה מאומצת של משרד החוץ לאפשר לישראלים להיכנס לבולגריה, לקרואטיה וליוון. אנחנו צריכים לזכור שהמתווה הזה רלוונטי לשלב זה. המציאות היא דינאמית והתנודות הן חדות - חורף בפתח ואנו יודעים שמדינות היעד גם הן נכנסות לתקופת חורף. לכן האירוע הזה מורכב גם להן - ולא רק לנו".
"סיכמנו עם שר הבריאות שבכל שבועיים נכריז על מדינות חדשות. משרד החוץ ימשיך לעשות עבודה ולבדוק אילו מדינות ירוקות נוספות יצטרפו לרשימה שאינה מחייבת בידוד. שבועיים מהיום ברגע שיהיו מדינות נוספות שיהיו מוכנות לקבל ישראל - אנחנו נודיע לציבור. הציבור יעודכן על המדינות הללו על ידי האתרים השונים".
בהתייחסה למחירי הטיסות, אמרה השרה כי "יכול להיות מצב שיהיו כאלו שיפקיעו מחירים. אנחנו וידאנו שהטיסות ליוון יהיו טיסות במחיר הגון - כמו בעבר. כמובן שיש אינטרס שהמחירים יהיו זולים כדי שכולם יוכלו לטוס. אני מבקשת מהאזרחים - תיכנסו לאתרים ותתעדכנו מעת לעת על השינויים שנפרסם".
מה לגבי הטיסות לאירופה?
אתמול הגיעה הודעה רשמית על פיה חלק ממדינות אירופה יפתחו את שעריהם לתיירים ישראלים - ללא צורך בבידוד. בינתיים הגיעו בישראל לסיכום סופי עם בולגריה וקרואטיה, שם מתמודדים השלטונות עם תחלואה גבוהה שעולה מדי יום. למרות זאת, בישראל עדיין לא החליטו אם יאפשרו לתיירים בולגרים וקרואטים להיכנס ללא חובת בידוד.
עם זאת, נראה שהישראלים לא יחזרו בקרוב למרבית יעדי אירופה, לנוכח העובדה שישראל נמצאת ברשימת המדינות האדומות של האיחוד האירופי.
טיסה למדינות נוספות:
כיום יש מדינות שכבר מאפשרות כניסת ישראלים, בהן ארה"ב ואוקראינה, שם נדרש בידוד קצר במלון עד לקבלת תוצאות בדיקה שנעשית בשדה התעופה לאחר הנחיתה.
הדיון המתוח בוועדת הקורונה: "חוזרים לאחור"
בוועדת הקורונה של הכנסת התנהל השבוע דיון על מתווה פתיחת השמיים שאמור לצאת לדרך בעוד ארבעה ימים - אלא שיו"ר הוועדה, ח"כ יפעת שאשא-ביטון, תקפה את המתווה המוצע של משרד הבריאות לאחר שהבינה שהוא כולל רק תיירים ישראלים שיוצאים מהארץ ולא נותן מענה לכ-200 אלף עובדי ענף התיירות.
"אז כל הדיון הזה בעלמא, אנחנו מדברים רק על ישראלים, אנחנו לא יודעים מה גורל המכרז של המעבדה (לבדיקות קורונה), אין לנו נתוני הדבקה - כל הדיון הזה הוא בעלמא!", הוסיפה. "אז אל תגידו שהשמיים נפתחים כי הם לא והתעופה לא באמת נפתחת ואנחנו עובדים פה על עצמנו".
"אני לא רואה פה שום בשורה", האשימה יו"ר הוועדה. "אני מרגישה אכזבה גדולה. אנחנו לא נמצאים בדיון הקודם אלא הרבה אחורה".
באשר ללחצים לקבל נתונים ושמות של מדינות שאליהן ניתן יהיה להגיע אמר פרופ' שלמון: "אם נסתכל על הקריטריונים נכון להבוקר: איטליה, בריטניה, לטביה, יוון וכו' - חלקן מקבלות באופן מוגבל ישראלים וחלקן לא מקבלות ישראלים בכלל".
לפי שעה, רשימת היעדים שיפתחו לישראלים עדיין לא ברורה. עדיין אין אפשר להזמין כרטיסים וחבילות נופש ולנוכח רמת התחלואה הגבוהה בישראל טרם ברור אם ביום שאחרי פתיחת השמיים הישראלים באמת יחזרו לנפוש בחו"ל. עם זאת, מדובר בשלב ראשון וחשוב הן עבור הכלכלה הישראלית והקשר שלה עם העולם והן עבור שוק התעופה והתיירות שנפגע קשות ויוכל להתרומם מעט על הרגליים, הגם שזה רק מעט.