לפני 64 שנים החליט יצחק לינוף, אביו של עופר, לפתוח חנות צילום, וחיפש פינה אטרקטיבית. החנות באבן גבירול הפכה לעסק משפחתי, ובמהלך הקורונה הבן והנכד של יצחק מצאו עצמם עובדים שעות נוספות בהמרת סלילי פילם ישנים לפורמט דיגיטלי.
לעדכונים נוספים ושליחת הסיפורים שלכם - היכנסו לעמוד הפייסבוק של החדשות
"מהרגע של אחרי הסגר פשוט אנשים לא הפסיקו לצלצל, לבוא, הייתה פה עלייה מטאורית", סיפר ירדן לינוף, בנו של עופר. "כמעט ב-300 אחוז. פנו אלינו עשרות אנשים שמצאו היסטוריה וסרטים. זאת הייתה הזדמנות נהדרת להציל את הזכרונות שלהם".
דוד ניר למשל, חיפש משהו עבור אביו במחסן של הוריו – כשמצא סרט שמונה מילימטר ועליו כתוב: "סיני". מהר מאוד עשה את הקישור, הבין שיש לו משהו מיוחד בידיים ורץ למעבדה. את הסרט פיתח עופר לינוף, שלמרות שצפה במאות אלפי שעות של סרטי שמונה מילימטר ביתיים, לא האמין למראה עיניו.
בסרטון נראה ראש הממשלה דאז לוי אשכול, מצולם בצבע בתעלת סואץ. "לוי אשכול מבחינתי הוא דמות בשחור-לבן", סיפר לינוף. "זה חומר שהוא עולה מהבוידעם אחרי חמישים שנה, והוא מרתק". באותו רגע התקשר לדוד ניר, והכריז: יש פה חומר נדיר.
"לוי אשכול היה אז ראש ממשלה", סיפר יצחק בן ה-86, אביו של דוד . "הוא כביכול בא לעשות ביקורת. לא יודע, עצם הדבר שהוא מגיע, נתן לנו הרגשה פנטסטית. מגיע ראש הממשלה לביקור". התקופה היא אחרי ששת הימים, הוא היה אז קצין במילואים בפיקוד דרום. הפלוגה שלו הוצבה בסמוך לתעלת סואץ, והשקיפה על הצד המצרי. הימים היו מתוחים מאוד, אבל למרות הסכנה יצחק לא זנח את התחביב שלו וצילם כמעט כל הזמן. "האקדח בצד הזה, המצלמה בצד שני בתוך תיק", סיפר.
גם אילן רוזן החזיק בביתו סרטים במשך עשרות שנים. "אחרי שביבי החליט שהוא נותן לנו 750 שקל אמרתי 'הו, יש לי יעוד לכסף הזה'", סיפר אילן, שסיפר למשפחתו מה מתרחש בסרטים שהמיר: "אנחנו ממלאים שקי חול, כשלא היו אז מקלטים, כדי לחסום את הכניסה של חדר המדרגות מפני פגזים שאמורים היו ליפול". באותה הזדמנות הראה אילן למשפחתו את התיעוד ההיסטורי משנת 1967 – כשהוא ומשפחתו היו הראשונים לעלות לחרמון.
אריה קליין ז"ל ששרד השואה, הגיע ארצה לירושלים והכין בעבודת יד את המתנות המיוחדות שראשי ממשלות ישראל היו מביאים איתם לביקורים רשמיים ברחבי העולם - והוא תמיד אחז במצלמה. גם סרטיו הומרו לפורמט דיגיטלי, ומשפחתו נחשפה לתמונתה של פולה, אשתו של דוד בן גוריון, שהכין לאחר מותה – וגרמה לראש הממשלה הראשון לחייך. בסרט אחר, נראות שיירות של חיילים שחוזרים מהמלחמה, אחרי ששת הימים.
לזכות לראות את סבא וסבתא הולכים, צוחקים, צעירים מלאי חיים - זאת כבר חוויה אחרת מהתבוננות בתמונות הישנות. ואם תחפשו בבוידעם בבית - אולי לפתע תמצאו בקופסאות ישנות וקרועות פיסות היסטוריה משפחתיות נדירות.