הנתונים מראים - שיפור במצב הקורונה בישראל, האטה בתמותה ובמספר המונשמים: אמש (חמישי) פורסמו במהדורה המרכזית מסקנות של מחקר חדש, שניסה להסביר מה מצבה של ישראל ביחס לעולם ולמה התמותה בארץ נמוכה. גם נתוני משרד הבריאות המעודכנים מעידים על המשך שבירת העקומה - שעות לפני ששרי הממשלה צפויים לדון בהמשך ההקלות. במקביל, הלחצים על משרד הבריאות והממשלה נמשכים גם הערב וגורמים נוספים מבקשים להקל משמעותית את התנאים.
לעדכונים נוספים ושליחת הסיפורים שלכם - היכנסו לעמוד הפייסבוק של החדשות
מספר חולי הקורונה בישראל עומד על 14,803, מתוכם 109 מונשמים, 139 במצב קשה ו-102 במצב בינוני. שיעור התמותה מקורונה בישראל ירד במהלך היממה האחרונה כש-3 בני אדם מתו כתוצאה מסיבוכי הנגיף. הנתון המעודד ביותר מתוך הפרסומים של משרד הבריאות הוא מספר מיטות האשפוז הפנויות, שממשיך להיות גבוה - מתוך 2,624 מיטות לאשפוז חולי קורונה רק 433 מאויישות, כלומר ישנן 2,191 מיטות פנויות. בצה"ל נראה שיפור גם שם כאשר היום מדווחים על 106 חולים בסה"כ.
המחקר שתומך בשחרור המשק
במרכז הבינתחומי הרצליה ביצעו מחקר שבחן מדוע הנתונים בישראל כל כך מעודדים בעוד בשאר מדינות העולם חוו התפשטות רחבה וקשה יותר. בראש ובראשונה, ראו במחקר שאוכלוסיית המדינה היא צעירה יותר ממדינות אירופה הרלוונטיות שמשווים אותן לישראל וממדינות ה-OECD. מכיוון שידוע היום כי הנגיף הוא קטלני יותר בקרב אוכלוסיות מבוגרות, הנתון הזה פועל לטובתנו.
שנית, ייתכן וזה מעט מפתיע, אבל יכולת המערכת בישראל להעניק תמיכה ראשונית היא טובה הרבה יותר ביחס למדינות הרלוונטיות וה-OECD. לסיום, מכיוון שיש פחות לחץ על בתי החולים, יכולת התמיכה בחולים קשה ובמונשמים - טובה יותר.
שלושת הנתונים החשובים הללו, הביאו את המומחים לגיבוש מסקנות שלדעתם יש לנקוט: תחילה הם סבורים כי יש לפתוח את המשק תוך הפרדת גילאים ואזורים נגועים. בהמשך לחדש את הלימודים בכיתות הנמוכות.
כותבי המסמך מדגישים את הצורך בשיתוף הציבור בלוח הזמנים של המהלכים הצפויים ובמחיר שיהיה צריך לשלם, אם לא נעמוד ביעדים. שיתוף הציבור יביא לירידה בחרדה של הציבור, חרדה שלא טובה לבריאותם של האזרחים ולחוסן הכלכלי של המדינה.
הלחץ של בעלי העסקים והדיון הלילי שיעסוק בפתיחת החנויות
בימים האחרונים נראה שגורמים רבים בציבור ובמשק החלו לאבד את האמון במקבלי ההחלטות, ואמש פורסם ב"מהדורה המרכזית" שגם גורמים המעורבים בקביעת המדיניות בנושא הקורונה לא מרוצים מההתנהלות. "אנחנו מאבדים את הציבור ואנחנו צריכים את שיתוף הפעולה שלו", התריעו שרים שונים. הדברים מתפרסמים על רקע ישיבה נוספת הנוגעת להקלות וצפויה להתקיים הלילה אם כי טרם נקבע מועד מדוייק.
על רקע הלחצים, משרד הבריאות ומשרד הביטחון חתמו אתמול בערב על הסכם עם חברת "MY HERITAGE" הישראלית להקמה ותפעול מעבדה ל-10,000 בדיקות קורונה ביום. המעבדה תהיה עצמאית ותופעל ע"י עובדי החברה הישראלים ותשתמש בציוד של החברה הסינית BGI. עסקה זו מצטרפת להסכם שחתמו משרד הביטחון ומשרד הבריאות עם חברת AID GENOMICS, שתספק גם היא ציוד לקופות החולים ובתי חולים ברחבי הארץ. הציוד יאפשר להם יכולת ל- 12-14 אלף בדיקות ביום.
במקביל להמלצות המחקר, ההסתדרות ונשיאות המגזר העסקי, הארגונים שאמורים לייצג את העובדים ואת בעלי העסקים והעצמאיים, החליטו היום לשלב כוחות. בפנייה משותפת לראש הממשלה, קראו הארגונים לפתוח את המשק, ובמגזר העסקי הוסיפו איום - אם הממשלה לא תיעתר לבקשתם לפתוח את העסקים - הם יצאו לרחובות.
בתוך כך, שרי הממשלה צפויים לדון הבוקר בשורת הקלות נוספת למשק שייתכן וייכנסו לתוקפן כבר ביום ראשון הקרוב. פתיחת מערכת החינוך כעת לא על הפרק, ומסתמן שגם השווקים לא ייפתחו. ל-N12 נודע שבדיונים המקדימים שהתקיימו בין משרדי האוצר והבריאות, מסתמן ששני הצדדים יסכימו למהלכים הבאים:
פתיחת חנויות נוספות ברחובות, מספרות ייפתחו בכפוף לדרישות מיגון מחמירות (כפי שפרסמנו - מסכות, כפפות ומיגון לעיניים לספרים) - בנוסף, במשרד הבריאות נוטים לאשר גם את סעיף הטייק אווי - איסוף עצמי ממסעדות, שהמשמעות שלו תהיה פתיחה של עסקי מזון ברחוב, תחת הגבלות מיגון והיגיינה.