לקראת ההחלטות שצפויה לקבל הממשלה בנוגע להקלות במשק, בעלי הבסטות והסוחרים בשווקים ברחבי הארץ דורשים: "אפשרו לנו לפתוח את העסקים". על אף שההקלות במגבלות צפויות לקחת חלק לפי ההערכה במספרות וחנויות להמרת כספים, בנוגע לשווקים - עדיין אין החלטה. אלי מלכה שסוחר כבר 40 שנה בשוק סיפר: "נכנסנו לדיכאון מהמצב - למה פותחים את דוכני הלוטו ואת איקאה ואותנו לא?!". לירון קרן, בעלי "רחמו" במחנה יהודה מבקשת: "נסו להקל עלינו עד כמה שאפשר".
לעדכונים נוספים ושליחת הסיפורים שלכם - היכנסו לעמוד הפייסבוק של החדשות
גם יניב גורי, הבעלים של "ג'חנון-בר" בשוק מחנה יהודה מתוסכל מהמצב הקיים: "כרגע אני לא עובד, אין לי טעם לעבוד כי אני אמנם מוכר אוכל, אבל אם אני לא יכול למכור בטייק אווי, אין לי טעם לפתוח. חשוב לי שתחזור התנועה לשוק - אנחנו מקום חיוני, יש פה בעיקר מוצרי צריכה יומיומיים ובטח שלא איקאה או חנות צעצועים חשובה יותר מאיתנו. השוק תומך בהמון אוכלוסיות חלשות, באיזה עוד מקום אפשר לקנות 20 פיתות בעשרה שקלים? הסופרים לא עושים הנחות ועוזרים לאנשים שזקוקים לכך. נראה כאילו שהממשלה פותחת רק את מה שמכניס לה כסף חזרה לכיס. בינתיים כולנו באווירת נכאים וגם כאשר פותחים, מגיעים שוטרים ועושים לנו בעיות".
אלי מלכה, סוחר חמוצים 40 שנה בשוק שיתף בתחושות: "כבר נכנסו לדיכאון מהמצב. עשינו הפגנה בירושלים מול הכנסת, אני ועוד סוחרים משוק מחנה יהודה ומעוד שווקים בארץ. באיקאה יש תורים - 300 איש בתור, ילדים רצים בתור בלי מסכה. כואב לי לראות את זה וזה מעצבן", סיפר בתסכול.
"פתחו את הדוכנים של הלוטו, להביא לאנשים להמר, להרוג אותם ולקחת מהם את קצבת הביטוח לאומי. זה מה שמעניין, לפתוח את הלוטו עכשיו?!", המשיך אלי, "אנשים שבורים ואין להם מה לאכול. למה הלוטו כן והשוק לא? מה ההבדל בין דוכן פיס ודוכן בשוק?! מבקש ממקבלי ההחלטות שיתחשבו בעצמאים, אני לא מקבל כלום, לא נותנים לי בתור עצמאי כסף - אומרים שלא מגיע לי".
גם לירון קרן, הבעלים של מסעדת "רחמו" בשוק מחנה יהודה זועמת על ההחלטה לפתוח מקומות מסוימים ולא את השוק: "אם במסגרת ההקלות יתנו לנו למכור טייק-אווי, דבר שכרגע עדיין אסור, זה יסייע מאוד לנו בעלי העסקים ולעובדים שלנו. התקנות כרגע הן מאוד לא ברורות ואני שואלת את עצמי: למה מפעל הפיס פתוח או סניף של איקאה נשארים פתוחים, אבל אני לא יכולה למכור חומוס דרך החלון לציבור? אני מרגישה שעובדים עלינו בעיניים, ההתנהלות היא ממש ביזיון. גם כל המענקים וההבטחות הן שטויות במיץ. בכוח רוצים שאנחנו נהפוך לפורעי חוק, אני קוראת לממשלה: נסו להקל עלינו עד כמה שאפשר".
רועי מימוני, הבעלים של דוכן האוכל "מימוניס" בשוק סיפר גם הוא: "אם יאפשרו לנו למכור טייק אווי, אנחנו נמנע תורים ונקפיד על מרחק שני מטר מלקוח ללקוח. אני מוכן גם לחלק מסיכות לאנשים שמגיעים לעמוד בתור ואין להם, אבל חייבים לאפשר לנו לפתוח ולעבוד כי אחרת זה ישבור אותנו.
"אני עובד על 20 אחוז מההכנסה הרגילה", ממשיך מימוני, "התחלנו לעשות משלוחים אבל זה לא קל כי אני לא ערוך לכך. אתמול היה כאן שוטר וביקש שמי שיגיע ימתין במרחק לפחות 6 מטרים מהחנות. היום בא שוטר אחר ואמר לי שהם צריכים לעמוד במרחק 50 מטרים ואנחנו נוציא את זה כמשלוח".
"המצב הקיים מרתיח לי את הדם - הסוחרים בשוק פשוט מתוסכלים"
משה מלטינסקי הוא סוחר ירקות בשוק כבר עשרות שנים, מספר שהוא לא זוכר אף פעם מצב דומה: "המצב קשה, אנחנו עובדים רק עם משלוחים. כואב לי לראות את התורים באיקאה, אצלנו בשוק זה הרבה יותר פתוח. הסופרים הסגורים לעומת זאת - הם מקור ההדבקה הכי גדול שקיים. בסופרים לא שומרים בכלל. כל סוחרי שוק הכרמל שנמצאים בבתים מוכנים לחזור לעבודה תוך יום של התראה. נשמור על ההיגיינה והניקיון יותר מבסופרים, נעמיד אנשים בכניסה שימדדו חום - נעשה את כל מה שיבקשו מאיתנו, רק שיתנו לנו לפתוח".
"המצב הזה מרתיח לי את הדם", זועם רפי מזרחי, סוחר בשוק הכרמל ויו"ר ועד הסוחרים. "מי שיש לו כוח, כמו הטייקונים עושה מה שהוא רוצה, הם כל היום מופיעים בטלוויזיה, אותנו לא מזמינים. אתמול הוצאתי מכתב למשרד ראש הממשלה ולא קיבלתי תשובה".
"כשאני מדבר עם סוחרים בשוק הם מתוסכלים ומאשימים את הממשלה", ממשיך רפי, "אומרים שאולי זה משהו מכוון כלפיהם, שזה צעד מכוון לא לפתוח את השווקים. למה פותחים את כל הרשתות בארץ? רמי לוי יוחננוף וכל הרשתות הגדולות? מאות אנשים בתור לאיקאה זה לא מדבק?! זה עושה לי פשוט לא טוב".
"מדובר במאות משפחות שמעסיקות עוד אלפי משפחות שלא יקבלו חל"ת ולא יקבלו את ה-6,000 מהמדינה כי הם לא עומדים בקטגוריות של הסכומים שהם מדברים עליהם - הרבה לא ישרדו את המשבר הזה. לא שומעים אותנו".