4 ימים בלבד לפני מועד ההכרזה על תחילת הליך הסיפוח בישראל, בעולם הערבי מסירים את הכפפות ומתכוננים לרגע שבו ייאלצו להתמודד עם שינוי המציאות שכופות ישראל וארה"ב: מתחת ומעל לפני השטח, נערכות מדינות ערב - אלו שיש לנו הסכמי שלום עמן כגון ירדן ומצרים, אך גם אלו שהיחסים עמן תחת עלטה כגון סעודיה וקטר - לתגובה משמעותית מבחינתן.  

לעדכונים נוספים ושליחת הסיפורים שלכם - היכנסו לעמוד הפייסבוק של החדשות

במסגרת צעדי התגובה להכרזת כוונות הסיפוח, הרשות הפלסטינית פתחה בקמפיין להטלת סנקציות על ישראל, אם וכאשר יתבצע הסיפוח. הרשות שואפת לגייס תמיכה בינלאומית בתכנית חלופית או החלטה בינלאומית שתוקיע כל מהלך חד צדדי להכרעת הסכסוך.

ההתנחלות איתמר. תסופח? (צילום: FLASH90, חדשות)
ההתנחלות איתמר בשומרון. תהיה חלק מהסיפוח? | צילום: FLASH90, חדשות
ארכיון (צילום: פלאש 90, גרשון אלינסון)
חיילים בצומת גוש עציון. "גושי ההתיישבות יסופחו" | צילום: פלאש 90, גרשון אלינסון

לדברי מזכיר הוועד הפועל של אש"ף, סאיב עריקאת,  אם המהלך יצא לפועל כמתוכנן – הרשות הפלסטינית תסרב לשמש כ"פקידות" המשרתת את ישראל, ובמצב כזה יהיה על ישראל לשאת במלוא האחריות, בהתאם לדיני הכיבוש באמנת ג'נבה הרביעית משנת 1949.

בינתיים, הרשות הפלסטינית אינה נסוגה מצעדי התגובה לכוונת הסיפוח - ניתוק שיתוף הפעולה ואף קבלת הכספים המיועדים למשכורות מישראל. המשמעות היא החרפת המשבר הכלכלי, שמסכן את הרשות, בתקווה שניתן יהיה לפתור את הבעיות הטכניות המצטברות, ובמיוחד את המשבר הפיננסי, דרך צד שלישי שיתווך בין הצדדים, ללא חידוש רשמי של המגעים המדיניים.  

תגובות המחנה המתון בעולם הערבי

באירן, במדינות הערביות העוינות לישראל, וארגוני הסירוב הפלסטינים בעזה נשמעות קריאות להחריף את המאבק האלים. הקולות המתונים בעולם הערבי מאותתים בימים האחרונים לישראל כי מוטב שתסיר את המהלך מהפרק ותעדיף לפעול לחידוש המשא ומתן, על בסיס פתרון שתי מדינות.

"מודאג שהתוכנית תבטל את פתרון 2 המדינות" (צילום: רויטרס, חדשות)
מלך ירדן עבדאללה. נועד עם ראש המוסד | צילום: רויטרס, חדשות
אבו מאזן במהלך נאומו באום (צילום: AP)
אבו מאזן תוקף את תכנית טראמפ | צילום: AP

הקול הברור ביותר שנשמע בהקשר זה הוא קולה של איחוד האמירויות, שאין לה יחסים דיפלומטיים עם ישראל. ד"ר אנואר גרגאש, שר החוץ של האמירויות אמר: "גם איחוד האמירויות הערביות רוצות את המשך המשא ומתן בין פלסטין לישראלי. איחוד האמירויות נגד כל סיפוח שמוצע על ידי ממשלת ישראל הנוכחית". בנוסף, במהלך נאום, אמר השר גרגאש כי התקשורת עם ישראל חשובה ותניב תוצאות טובות יותר מאשר נתיבים אחרים שננקטו בעבר.

בציוץ שפרסם בחשבון הטוויטר שלו גרגאש אמר כי סיפוח יפגע לרעה בסיכויים לתהליך שלום באזור: "המשך השיחות של ישראל על סיפוח אדמות פלסטיניות חייב להיפסק. כל מהלך ישראלי חד-צדדי יהווה בעיה רצינית לתהליך השלום, יערער את ההגדרה העצמית הפלסטינית ויהווה דחייה של הקונצנזוס הבינלאומי והערבי כלפי יציבות ושלום".

ירדן מציבה תמרורי אזהרה

בינתיים, ירדן מציבה תמרורי אזהרה, אך נמנעת מהכרזה מראש על מהלך התגובה. המלך עבדאללה פתח בקמפיין שכנוע בינלאומי נגד הסיפוח. בראיון ל"דר שפיגל" הודיע כי סיפוח יפגע ביחסי השלום בין המדינות וכל האפשרויות נלקחות בחשבון. במהלך שיחת וידאו עם חברי קונגרס אמריקנים, הוא התייחס למהלך הסיפוח כפגיעה בסיכויים להשיג שלום וכן ביציבות האזורית.

א-סיסי (צילום: SKY NEWS, חדשות)
נשיא מצרים א-סיסי | צילום: SKY NEWS, חדשות
_OBJ

דברים ברוח דומה אמר בימים האחרונים שר החוץ של ירדן, אימן ספדי, בהגיעו לפגישה עם אבו מאזן ברמאללה. לדבריו, ירדן חותרת למנוע את הסיפוח כדי להציל את השלום. 

נציין כי ביום חמישי דיווחנו על נסיעתו של ראש המוסד יוסי כהן לפגישה עם המלך עבדאללה בעמאן, שם הוא נועד עמו על הסיפוח. אתמול פרסם פרשננו אהוד יערי על כך שהמסר הישראלי שהועבר הוא שישראל לא תספח את בקעת הירדן, קו אדום מצדה של ירדן, אלא רק גושי התיישבות גדולים. 

"הפרה בוטה של ​​כל עקרונות המשפט הבינלאומי"

מצד מצרים, הגיעו איתותי אזהרה בשבועות האחרונים, אך לא איומי החרפה ביחסים. שר החוץ של מצרים, סאמח שוכרי, קרא לעולם הערבי ולקהילה הבינלאומית להתאחד לשם הבאת השלום והיציבות עבור העם הפלסטיני והקמת המדינה במדינה הפלסטינית בגבול 1967, שמזרח ירושלים היא בירתה.

_OBJ

לדבריו, פעולה חד צדדית תערער את ההזדמנויות להחיות את המשא ומתן התלוי בפתרון של שתי מדינות וביוזמת השלום הערבית. "כל פעולה חד צדדית לסיפוח התנחלויות בגדה המערבית ובבקעת הירדן היא הפרה בוטה של ​​כל עקרונות המשפט הבינלאומי, העקרונות והנורמות השולטים ביחסים בינלאומיים," אמר.

במקביל, המדינות המתונות של העולם הערבי משמיעות אזהרות ופונות למנופי השפעה בינלאומיים (ארה"ב, מעצמות האיחוד האירופי והאו"ם), בניסיון להפעיל על ישראל לחץ ולשכנע אותה לסגת מהתכנית, על בסיס אינטרס משותף ביציבות והימנעות ממהלכים שעלולים לפגוע בביטחון האזורי.