לפני כחודש נערכה שיחה בין נציגי מנהלי בית האבות לדוקטור אירית לקסר, מנהלת אגף הגריאטריה במשרד הבריאות - מי שאמונה על בתי האבות ומוסדות האשפוז, האוכלוסייה הכי פגיעה במשבר הזה. בשיחה, נשמעת לקסר אומרת שהיא מודעת לבעיות הקשות בשטח, וכי אנשי משרד הבריאות עובדים על מנת למצוא פתרונות.
לעדכונים נוספים ושליחת הסיפורים שלכם - היכנסו לעמוד הפייסבוק של החדשות
זה היה באמצע מרץ, תחילת הבלאגן. השבוע הראשון שבו החלו לסגור חנויות, הלימודים בוטלו ומנהלי בתי האבות היו בלחץ ממה שעלול לקרות - וניסו לקבל תשובות. "הלחץ שלנו הוא מה יקרה כשיהיה חולה ראשון", אמרו נציגי בתי האבות. "אתם הוצאתם נוהל שקרבה ראשונה אפשר להיכנס. אנחנו מבקשים שתוציאו הנחיה שמוסד שרוצה להחמיר.. אגב, אנחנו מחמירים - לא מכניסים אף אחד למוסד".
לקסר, בתגובה, השיבה: "אני לא בטוחה שזה נכון. אני אפילו בודקת משפטית לאסור עליכם להחמיר" - ומנהלי בתי האבות השיבו: "אנחנו מאוד מקווים שלא תעשי את זה". כך, כבר לפני חודש ביקשו חלק ממנהלי המוסדות לאסור כניסה של אנשים חיצוניים כדי למנוע הדבקות. ד"ר לקסר ממשרד הבריאות התעקשה שזו החלטה לא נכונה, ואף בודקת אם יש לה איך לפעול נגדה משפטית.
"אני לא חושבת שהתפקיד שלנו הוא לשמור על חיי המטופלים, אלא לשמור על איכות חיי המטופלים. ועל הבטיחות.. אבל לא רק לשמור על החיים בכוח. לא יכולה להפוך את כל המוסדות הסיעודיים לבית כלא".
נציגי בתי האבות המשיכו והתעקשו: "עכשיו זה מצב אקוטי. אנחנו לא במצב רגיל, לפחות עכשיו כשרוצים בכל המדינה לצמצם את ההתפשטות". ולקסר התנגדה שוב: "אני יודעת שיש בעלי מוסדות שהחמירו.. בטח לא אתן לזה הצדק במסמכים שלנו. הדברים משתנים מיום ליום. אם יהיה סגר כמו באיטליה אז נראה - אנחנו לא בשלב הזה".
בשלב הזה נשמעים נציגי בתי האבות מביעים בדיוק את מה שהפך למציאות: "אנחנו חוששים מאוד שמבקר יכנס לבית וכל הקשישים ידבקו". מנהלי המוסדות המשיכו להציף את החששות, התחזיות הקודרות, התעקשו להחמיר את הנוהל של משרד הבריאות, הרגולטור, זה שאמור לעשות זאת בעצמו.
לא רק מכונות הנשמה היו חסרות כבר לפני חודש, גם ציוד מגן במוסדות עצמם שכל כך חשוב במניעת הדבקה בשלב כל כך קריטי. גם על כך, התריעו מנהלי בתי האבות בפני ד"ר קסלר. "ברור לנו שצריך יותר. המיגון צריך להיות ברמה של חולה קורונה קל. לא לעשות את מה שראש הממשלה עשה, כל מה שלא צריך הוא עשה. רצה לעשות הצגה ולא הצליח לו, מי שמבין, הוא עשה הצגה רעה".
חודש בלבד אחר כך, ומחדל בתי האבות צועק לשמיים. 37 חולי קורונה מבתי האבות נפטרו, עוד רבים נדבקו, והסוף, למרבה הצער - נראה עוד רחוק.
תגובת משרד הבריאות: "ראש האגף לגריאטריה וצוותה פועלים לילות כימים במחויבות אישית למען מתן פתרונות מקסימליים לקשישים. צר לנו שגורמים שונים מנסים להציג תמונה מעוותת באמצעות הוצאת הדברים מהקשרם".
"השיחה התנהלה באמצע מרץ ולאור תסריטי הייחוס שהיו צפויים. הודגש כי הדאגה הינה גם לאיכות החיים של הקשישים ולטיפול פליאטיבי המכבד את רצונם. בימים האחרונים מונה פרופסור רוני גמזו להוביל את מבצע "מגן אבות ואמהות" לטיפול בנושא".