מה גורם לבני הנוער בבתי הספר להדביק ולהידבק יותר מאחרים? מעט אחרי שהתחלנו "לחגוג" את הסרת המגבלות והחזרה ההדרגתית לשגרה, הכה נגיף הקורונה במערכת החינוך בישראל. מההתפרצות בבית הספר הגימנסיה העברית בירושלים, דרך בתי ספר בבת-ים, רחובות, חדרה ובאר-שבע, עד לכך שנסגרו עשרות בתי ספר ברחבי הארץ. ההחלטה על סגירתם התקבלה בחלק מן המקרים במועצות המקומיות ובמקרים אחרים בעקבות יוזמה של מנהלי בתי הספר וועדי ההורים.
לעדכונים נוספים ושליחת הסיפורים שלכם - היכנסו לעמוד הפייסבוק של החדשות
"ייתכן שהתנאים הצפופים בבתי הספר מעודדים הדבקה", אומר פרופ' חגי לוין, יו"ר איגוד רופאי בריאות הציבור בהסתדרות הרפואית. "מצד שני, רבים מהנדבקים הללו לא חוו תסמינים ולכן עלולים לגלות את אירוע ההדבקה רק לאחר שהוא כבר מפושט. הסיבה לכך שראינו תחלואה גבוהה בבתי הספר היא מכיוון שזה 'נמצא מתחת לפנס'. נוסף על כך, מחקרים מסוימים מצביעים על כך שילדים מתחת לגיל 10 פחות מדבקים, אבל זה עוד דרוש הוכחה נוספת".
לדבריו של פרופ' לוין, אחת הסיבות לעלייה בתחלואה בבתי הספר היא שבהם מתמקדות הבדיקות, ושהחולים המאותרים כוללים גם כאלה שלא חשו סימפטומים של המחלה: "בבתי ספר החלו להיבדק מגעים ללא תסמינים וייתכן שאם נבדוק במקומות אחרים נגלה גם בהם הדבקה שכיום טרם זוהתה. כלומר: זה לא אומר שההתפשטות לא מתרחשת גם במקומות נוספים אלא פשוט שאנחנו לא יודעים על כך".
"מי אמר שאין התפרצות במקום עבודה כזה או אחר?", תהה, "לכן, צריך לבדוק באופן שיטתי. הגישה של חוסר שקיפות הנתונים גורמת לכך שאנחנו לא מדייקים בתגובות שלנו והחשש שעולה הוא שאנחנו הולכים לגל התפרצות נרחבת, כבר לפני החורף הקרוב".
"חזרה לקבוצות לימוד קטנות תצמצם את ההדבקה"
מחקר אפידמיולוגי של מכון גרטנר בשיתוף הטכניון, אוניברסיטת חיפה ואוניברסיטת תל-אביב שפורסם אתמול (רביעי), מעלה כי דווקא ילדים מדבקים ונדבקים פחות בקורונה, מאשר מבוגרים. מן המחקר עולה כי קבוצת הגיל של בני 3 עד 4 הכי פחות נדבקת או מדבקת בנגיף covid-19.
"הקפדה על נהלי שמירת הריחוק החברתי, עטיית מסכות והיגיינה הם תנאי הכרחי על מנת שנוכל להמשיך ולקיים שגרה לצד התמודדות עם הווירוס", אמר פרופ' יהודה אדלר, דיקן הפקולטה למדעי הבריאות במרכז האקדמי למשפט ועסקים. "חוסר היכולת לקיים את ההנחיות לצד בלבול בציבור הוביל להדבקות בבתי הספר. אני מאמין שחזרה לקבוצות לימוד קטנות ומפגשים מצומצמים יותר של התלמידים יסייעו לצמצם את ההדבקה".
"ברגע שנתנו שבוע בלי מסכות וביטלו את הקפסולות, ילדים ובני נוער ישבו אחד ליד השני בצפיפות של 40 תלמידים בכיתה - כך שמספיק שאחד חולה והוא יכול להדביק את כולם ולהפוך ל'מפיץ על'", הוא מסביר. "אין ספק שככל שהילד מתבגר, הסיכוי שלו להידבק גדל מכיוון שסטטיסטיקת ההידבקות נמוכה יותר רק בגילאים הקטנים".