לזכור ולא לשכוח: בצל החשש מהתפשטות הקורונה שהביא לביטול טקסים מתוכננים רבים, יימשכו היום (שלישי) אירועי יום הזיכרון לשואה ולגבורה במתכונת מיוחדת. בשעה 10:00 בבוקר נשמעה צפירה בת שתי דקות ברחבי הארץ. לאחר מכן החל טקס הנחת הזרים לרגלי אנדרטת מרד גטו ורשה ב"יד ושם" ואז שודר הטקס "לכל איש יש שם", שהוקלט מראש במשכן הכנסת.
לעדכונים נוספים ושליחת הסיפורים שלכם - היכנסו לעמוד הפייסבוק של החדשות
עם הישמע הצפירה בשעה 10:00 בבוקר החל טקס ייחודי ביישומון זום מ"יד ושם", שבו השתתף הרב הראשי לשעבר ישראל לאו, ניצול הגטו בפולין, ונוצרים ציוניים מכל רחבי העולם. הטקס נערך על ידי השגרירות הנוצרית הבינלאומית בירושלים, הארגון הציוני הנוצרי הגדול בעולם, בשיתוף "יד ושם" והוא ישודר בפייסבוק של השגרירות. לצידו של הרב לאו נשא דברים גם נשיא השגרירות, ד"ר יורגן בולר.
הטקס "לכל איש יש שם" התקיים זו השנה ה-31 במשכן הכנסת. קטעי הטקס, שבו קוראים ראשי המדינה בשמות קרוביהם שנספו בשואה, צולמו במשך שלושה ימים בכנסת ומחוצה לה, כשלא יותר מעשרה אנשים נכחו בכל רגע נתון בחלל המצולם. הטקס "לכל איש יש שם" ביד ושם, שמתקיים מדי שנה במקביל לטקס בכנסת, לא נערך השנה, וכך גם טקס האזכרה המרכזי באוהל יזכור ביד ושם, שמתקיים מדי שנה בשעה 13:00.
ברוח ימים אלה, יצאה קריאה לציבור לצאת למרפסות בזמן הצפירה כאות סולידריות עם ניצולי השואה ולעמוד עם שלטים שנושאים את הכיתוב: "זוכרים מקרוב, מחבקים מרחוק".
בנוסף, לראשונה זה 71 שנה לא תתקיים הערב העצרת לנעילת יום השואה בקיבוץ לוחמי הגטאות ובמקומה תיערך עצרת וירטואלית שתשודר בשעה 16:30. גם העצרת המקבילה שמתקיימת מדי שנה בקיבוץ יד מרדכי תיערך ללא קהל ותועבר ברשת. כמו כן, משרד החינוך הנחה את בתי הספר לציין את יום הזיכרון לשואה ולגבורה באמצעות למידה מרחוק. גם אירועי "זיכרון בסלון" יתקיימו במתכונת מיוחדת ויועברו ברשתות החברתיות.
אמש נפתחו אירועי יום השואה בטקס ממלכתי שנערך ברחבת גטו ורשה ביד ושם. בשל החשש מהתפשטות נגיף הקורונה והנחיות משרד הבריאות, נאומיהם של נשיא המדינה וראש הממשלה וחלקים נוספים בטקס הוקלטו מראש.
ראש הממשלה נתניהו התייחס בנאומו למשבר הקורונה: "התפרצות הקורונה מחייבת מאבק כלל-עולמי בנגיף, ולא פחות מזה, היא ממחישה את החשיבות של ריבונות לאומית. שלא כמו בשואה – הפעם זיהינו את הסכנה בזמן".
בשלב זה נתניהו התייחס לאיומים הביטחוניים עמם מתמודדת ישראל: "לקחי השואה מחייבים אותנו לערנות מתמדת. איומי ההשמדה של האיסלאם הקיצוני בהובלת אירן לא התפוגגו בסופת הקורונה. הם עדיין כאן, ואנו נחושים מתמיד לתת להם מענה. צה"ל וזרועות הביטחון מסייעים עכשיו לאזרחים במשבר הקורונה, אבל בל יטעה איש: אנו מקפידים יותר מתמיד על כשירות מבצעית כדי לבלום כל סכנה - ליד גבולותינו והרחק מגבולותינו".
נשיא המדינה ראובן ריבלין נשא גם הוא דברים במהלך הטקס: "בשבועות האחרונים נדמה שהעולם עצר מלכת. המאבק בנגיף הקורונה מכתיב את חיינו כרגע, ממהדורת חדשות אחת לאחרת, ממקבץ הנחיות אחד לשני. כך, לצערי, איננו נפגשים הערב, כבכל שנה, ברחבת כיכר גטו וורשה שביד ושם. אבל, אסור שאיומי ההווה, יאפילו על זיכרון העבר. אנחנו מחויבים לזיכרון. אנחנו נמשיך ונזכור. למעננו, ולמען הדורות הבאים".
"המגפה הנוכחית, שמעסיקה את העולם כולו, המלחמה באויב לא-אנושי, בלתי נראה, שלא מבחין בין אדם לאדם, רק מדגישה את המחויבות המשותפת של כולנו לסולידריות אנושית, לערבות ההדדית, ולמאבק בלתי מתפשר באנטישמיות ובשנאה המתפשטות גם הן, כמחלה מדבקת, בין אדם לאדם", אמר.