ברקע החשש מגל שני ועליית התחלואה אצל העובדים הזרים, עולה השאלה כיצד ניתן לזהות את היקף ההתפרצות בקרב אוכלוסייה שרבים ממנה אינם תושבי ישראל. לכחצי מהם אין ביטוח רפואי בארץ, והם חוששים ללכת להיבדק מחשש שהתהליך הרפואי ידרוש מהם להזדהות ולחשוף את מעמדם הבלתי חוקי. זואי גוטצייט מהארגון "רופאים למען זכויות אדם" אומרת שכרגע אין נתונים שמעידים על התפרצות מיוחדת של הנגיף בקרב העובדים הזרים, אבל מזהירה שבשל מצבם המיוחד, גל של הנגיף עלול לפרוץ בקרבם.
לעדכונים נוספים ושליחת שלכם - היכנסו לעמוד הפייסבוק של החדשות
בעקבות העלייה בתחלואה בקרב האוכלוסייה, נפתח מרכז הבדיקות לזיהוי נגיף הקורונה בתחנה המרכזית הישנה בתל אביב. עם זאת, גוטצייט אומרת שרבים מחסרי המעמד חוששים ללכת להיבדק למרות שהם מבינים את החשיבות.
"כל מגע עם הרשויות מחייב הזדהות, אך לכולם אין תעודות זהות ולחלקם אין אשרות שהייה", אומרת גוטצייט. "אני פניתי למנכ"ל רשות האוכלוסין ואמרתי: 'נורא יפה שאתם קוראים לאנשים להיבדק, אבל כל עוד לא תבטיחו שלא יעשו שימוש לרעה במידע הם יפחדו להגיע'".
לגבי השאלה כמה מאוכלוסיית הזרים נדבקה עד כה, אומרת גוטצייט שקשה לדעת מן הנתונים על מצב הקורונה בקרב הזרים, אבל לפי הנתונים שבידיה הייתה עליית תחלואה קלה שלא מעידה על התפרצות. "מהמידע שקיבלתי היו מקרי קורונה בקרב עובדי הסיעוד שנדבקו, אבל היה ציות להנחיות ואנשים קיבלו טיפול", אמרה.
"היה בעיות של הסדרת בידוד, אבל לא הייתה בעיה של הסדרת בדיקות. אין כאן משהו ייחודי באוכלוסייה הזאת שמעודד הדבקה מיוחדת והנתונים לא תומכים בכך שיש התפרצות יוצאת דופן, הוסיפה. "יש עלייה בתחלואה, אבל המספרים כל כך קטנים שלא ניתן לגזור מהם על כל קהילות המגרים. צריך לזכור שמדובר באוכלוסייה פגיעה בגלל הצפיפות, בגלל שהם נוסעים בתחבורה ציבורית ובגלל שהם באים במגע עם כל האוכלוסייה הישראלית ולכן חשוב להנגיש להם את המידע ואת הטיפול".
במוקד לפליטים ומהגרים התייחסו לנתונים: "קהילת מבקשי המקלט מתייחסת למגיפה ברצינות רבה ונעשים מאמצים רבים בתוך הקהילה כדי לתרגם ולהפיץ את הנחיות משרד הבריאות לשלל השפות", נכתב בהודעה. "המראות ממתחם הבדיקות שהוקם בנווה שאנן ממחישים את האחריות שמגלה הקהילה לנוכח המשבר".
"חשוב להדגיש שמה שהפך את הקהילה לפגיעה כל כך מלכתחילה היא המדיניות הממשלתית המכוונת מזה שנים - של הזנחה, הדרה וגרירת רגליים", נכתב. "אילו מדינת ישראל הייתה מקיימת מערכת מקלט צודקת, רבים ממבקשי המקלט היו מוכרים כפליטים ובהתאם לכך היו בעלי זכויות חברתיות ורפואיות".
הם הוסיפו: "מדינת ישראל דחקה במכוון את מבקשי המקלט לשולי החברה, ואולי המשבר הנוכחי יגרום לה להתעורר ולהבין כי מדובר באנשים שכבר הפכו לחלק מהחברה הישראלית".