המאבק בקורונה בבני ברק עולה מדרגה: הממשלה אישרה הערב (חמישי) במסגרת התקנות לשעת חירום את התקנות החדשות, שמאפשרות להכריז על הגבלת כניסה ויציאה מאזורים בהם יש תחלואה גבוהה. לפני כן סיכמו שרי הפנים והביטחון, אריה דרעי ונפתלי בנט כי 4,500 קשישים תושבי העיר, בני 80 ומעלה, יוצאו מבני ברק למלוניות, לאור המשך התפשטות נגיף הקורונה בעיר. במקביל, אישרו השרים גם חובת בידוד למשך 14 יום לחוזרים מחו"ל שאין באפשרותם לעמוד בתנאי הבידוד במקום מגוריהם - העובר על החובה צפוי לקנס מנהלי של 5,000 שקלים.
לעדכונים נוספים ושליחת הסיפורים שלכם - היכנסו לעמוד הפייסבוק של החדשות
ההחלטה על הידוק הסגר אושרה בהצבעה טלפונית, והיא באה בהמשך להפרות הבוטות של הנחיות משרד הבריאות בידי פלגים במגזר החרדי ובשל המספר הגבוה של החולים המאומתים בעיר בני ברק שעומד נכון להיום על 571. השרים היו אמורים להתכנס בשעה 16:30 לדון בהחמרת ההסגר על העיר, אך הדיון נדחה לשעה מאוחרת יותר. בישיבה כאמור אישרו צעד דרמטי נוסף שיעסוק במפרי הבידוד שחוזרים מחו"ל ובמי שנקבע שחייב בבידוד. מי שיפר את הבידוד ולא יישמע להנחיות צפוי לקנס כספי גבוה. עוד קבעו השרים כי רופא מחוזי או ראשי של קופות חולים רשאי להורות לאדם שנמצא בבידוד ושאינו חוזר מחו"ל לעבור לבידוד מטעם המדינה, זאת אם מצא שבמקום שבו שוהה המבודד לא מתקיימים תנאי הבידוד.
במסגרת הידוק ההסגר על בני ברק, השרים אישרו את הפיכתה של העיר ל"אזור מוגבל" למשך שבוע. הגבלות התנועה בתוך העיר יוחמרו ותאושר העברתם של תושבי העיר החולים למקומות בידוד מיועדים. כמו כן, השרים אישרו את הסמכתו של משרד הבריאות להורות למשטרה על מניעת כניסה ויציאה מאזורים מסוימים נוספים בארץ, למעט כניסתם של עובדים במקצועות חיוניים.
אילו הגבלות ייכנסו לתוקף מרגע ההכרזה על הידוק ההסגר?
מרגע ההכרזה על הגבלת כניסה ויציאה מאזור מסוים, במקרה זה בני ברק, לא יצא אדם המתגורר בדרך קבע באזור, אלא למטרות הבאות: טיפול רפואי שלא ניתן לקבל באותו אזור, הליך משפטי שהוא חייב להתייצב אליו, שוטר, חייל או איש צוות רפואי המתייצב לתפקידו, הלוויה של קרוב מדרגה ראשונה, העברת קטין מהורה להורה בהסדר משמורת וצורך חיוני אחר באישור רשות החירום הלאומית, לפי נוהל שיפורסם לציבור.
כמו כן, מרגע ההכרזה לא ייכנס אדם לאזור המוגבל, למעט במקרים הבאים: כניסת גוף הצלה, משטרה, צה"ל והגנה אזרחית, כניסת אדם המתגורר דרך קבע באזור, כניסת עובדי רפואה, כניסת עובדים סוציאליים לפי דין, כניסת עובדי רווחה במחלקה לשירותים חברתיים, כניסת עיתונאים, כניסה לצורך אספקת מוצרים, כניסה לצורך העברת קטין בהסדר משמורת וכניסה לצורך חיוני אחר באישור רשות החירום הלאומית.
שוטר רשאי למנוע כניסת אדם ורכב לאזור המוגבל, לדרוש להזדהות, לעכב, להורות לגוף הצלה לפעול ולעשות שימוש בכוח סביר במקרה שמישהו מסרב. ניתן לערער על החלטה שלא להכניס או להוציא אדם מהאזור. אפשר גם להגיש עתירה מנהלית. מדובר בהכרזה שתוקפה עד שבוע ימים וניתן להאריך אותה בחמישה ימים בכל פעם עד 21 ימים. מעבר לכך, נדרש אישור הוועדה לענייני קורונה בכנסת.
4,500 קשישים יועברו לבידוד במלוניות
מוקדם יותר היום שוחחו השרים דרעי ובנט וסיכמו להעביר את אוכלוסיית הקשישים, בני 80 ומעלה, בבני ברק לבידוד במלוניות שיופעלו על ידי פיקוד העורף. האוכלוסייה הבוגרת (גילאי 60-80) תישאר בבידוד ביתי הרמטי ככל האפשר, במקביל להקפדה על ריחוק חברתי, חיטוי וחבישת מסיכות פנים. נציין כי הפינוי לא יתבצע בכוח, אלא רק מרצון.
עלות הפרויקט נאמדת בכ-75 מיליון שקלים שיועברו למשרד הביטחון ממשרד האוצר. המהלך יתבצע בתיאום עם מטה המאבק בנגיף הקורונה בבני ברק בהובלת ראש העירייה אברהם רובינשטיין ואלוף (במיל') רוני נומה. המתווה הוצע מתוך הבנה כי האוכלוסייה הקשישה בבני ברק מצויה בסיכון הגבוה ביותר, ולכן יש להוציאה בהקדם מהעיר, המאופיינת בצפיפות רבה.
"מגיפת הקורונה מכה בבני ברק", מסר שר הביטחון בנט. "הבעיה היא בקשישים, הקשישים בסכנת חיים מיידית ולכן קיבלנו החלטה לשלוח את צה"ל ופיקוד העורף למבצע להוציא את הקשישים מבני ברק, ולהעביר אותם למלונות כדי להגן עליהם. זוהי הסכנה המיידית. מעבר לכך, יש את אוגדה 98 שפועלת עם פיקוד העורף, עם עיריית בני ברק ועם ראשי ההנהגה החרדית בעיר. ביחד אנחנו נשמור ונדאג לתושבי בני ברק".
הפלגים הקיצוניים יפגינו: "גזירת שמד"
לפני הצבעת שרי הממשלה על הידוק ההסגר, פלגים קיצוניים הכריזו על הפגנה, נגד מה שמכונה "גזירת השמד" של סגירת בתי הכנסת והישיבות. סיעת "בני תורה" מיהרה להוציא הודעה בה התנערה רשמית מההפגנה ואף גינו את קיומה: "מטורפים אלו שמפגינים היום, אינם קשורים לציבור האיכותי של בני התורה כלל וכלל", נכתב בהודעה. תנ"צ מוריס חן הגיב על ההכזרה לקיום ההפגנה: "נאפשר לכל אזרח במדינת ישראל את הזכות להפגין, כול עוד זה ייעשה על פי תנאי משרד הבריאות".
מספר חולי הקורונה בעיר בני ברק עומד בשעה זו על מאות ואילו ההערכות הן כי המספרים בפועל גבוהים בהרבה. בדיון שהתקיים הבוקר בוועדת הקורונה בכנסת, אמר מנכ"ל קופת חולים מכבי, רן סער, כי הוא מעריך שיותר משליש מתושבי בני ברק חולים בקורונה, מספר הנאמד בכ-75,000 איש. "מכבי מטפלת במחצית מתושבי בני ברק ולפי אינדיקציות שונות כ-38% מתושבי בני ברק חולים", אמר בדיון.
מה יעשה מי שמתקשה לקיים את הנחיות הבידוד?
במקביל לכל אלה, נמשכים הדיונים המשפטיים בשאלה כיצד ניתן לחייב אנשים שנדבקו בנגיף להתפנות מביתם למלוניות. הצעד הזה בא, בין היתר, על רקע הביקורת במשרד הבריאות על מספרם הנמוך של החולים שפונו מבני ברק. בבתים רבים בארץ קיימת בעיה של קיום ההנחיות בשל תנאים של צפיפות ועל כן דנה הממשלה בחיוב משפטי והעברתם של החולים למקומות ייעודיים.
מנכ"ל משרד הבריאות אמר ביום שני: "אנחנו מודאגים מאזורים עם צפיפות גבוהה. כדי להתמודד עם העניין צריך להביא כלים של הסברה ותודעה כמו שנעשה בימים האחרונים. בנוסף, צריך לתת כלים להתמודד עם ההנחיות. במקומות צפופים לא כולם יכולים לשמור על הבידוד וחשוב לדאוג לכך שכולם יוכלו ליישם את ההנחיות".
הצו החדש מתיר לתושבי העיר לצאת ממקום מגוריהם רק לאחת מהמטרות הבאות: "הצטיידות במזון, תרופות ומוצרים חיוניים בתחום האזור המוגבל; קבלת שירות רפואי חיוני, אף אם אינו נמצא באזור המוגבל; הגעה של עובד המועסק במפעל למתן שירותים קיומיים למקום עבודה וחזרה ממנו אף אם אינו נמצא באזור המוגבל".
יותר מ-5,000 דוחות בגין יציאה אסורה למרחב הציבורי
מאז כניסת צווי משרד הבריאות לתוקפם, רשמה המשטרה 7,403 דוחות: 5,226 בגין יציאה אסורה למרחב הציבורי, 988 בגין שהייה במרחב הציבורי, 393 בגין סירוב להוראה על פיזור התקהלות אסורה, 335 בגין הפעלת עסק או מקום בניגוד לתקנות, 249 בגין תפילה בניגוד לתקנות, 127 בגין הפרת חובת הבידוד, 25 בגין הפעלת חנות, 8 בגין הפרת חובת הדיווח למשרד הבריאות ו-52 דוחות נוספים בגין איסורים נוספים שנקבעו בתקנות.
כמו כן, מאז תחילת המאבק בנגיף נפתחו 135 חקירות נגד מפרי בידוד ו-43 חקירות בעקבות חשד להפצת הודעות כזב. בנוסף, בוצעו כ-66,650 ביקורים למחויבי בידוד בכל רחבי הארץ והוצאו צווי סגירה ל-77 בתי עסק שהפרו את ההוראות.
בהכנת הכתבה השתתפו דנה ויס, ירון אברהם ואור רביד.