בניסוי הבא בחנו עד כמה המסכות שלנו באמת מונעות מרסיסי רוק נגועים להתפזר באוויר. באמצעות הבובה המשתעלת, השווינו בין המסכות השונות. בכל פעם לחצנו על המפוח והבובה הוציאה טיפות מים הצבועות בצבע זרחני בעוצמה שפחות או יותר דומה לעוצמת שיעול של אדם. במרכז החדיש והמתקדם לטכנולוגיה וסימולציה של בית החולים איכילוב התנדבו לסייע בניסוי. ראשית, בסיועו של איש הניסויים, אריה כהן, התאמנו את עוצמת השיעול של בובת הניסוי לעוצמת שיעול של אדם ממוצע. בדקנו את מרחק הרסס - 138 ס"מ.

מבחן המסכות  (צילום: n12)
מסכת הבנדנה | צילום: n12
מבחן המסכות  (צילום: n12)
מסכת ה-N95 | צילום: n12
מבחן המסכות  (צילום: n12)
מסכת הפה-אף הכירורגית | צילום: n12

מסכת הפה-אף הכירורגית

מסכת הפה-אף הכירורגית היא  אולי המסכה הנפוצה ביותר שאנחנו רואים ברחוב. למרות שמדובר במסכה הפשוטה ביותר, היא קולטת את רסיסי הרוק ביעילות מרובה. על הרצפה לא זיהינו סימני צבע כלל. אפשר לראות שעל ידי שימוש במסכה בעצם נחסם לגמרי כל רסס הטיפות מהפה של הבובה.

הבנדנה

המנכ"ל היוצא של משרד הבריאות סבור שהבנדנה לא פחות טובה מהמסכות האחרות - אז בדקנו. בדומה למסכה הכירורגית, גם הבנדנה הצליחה לשמור על הסביבה מפני חלקיקים נגועים.

מסכת ה-N95

עברנו אל הדגם היוקרתי והיקר יותר, ה-N95 - אולי מותג העל של תקופת הקורונה. למסכה הספציפית הזאת יש שסתום בחלק הקדמי שלה – מדובר בשסתום חד כיווני שמסנן את האוויר שנכנס פנימה, אבל מאפשר זרימה חופשית של האוויר שיוצא החוצה, ולכן יותר נוח למי שמשתמש במסכה הזאת לנשום יחד איתה. המדידה הראתה שהרסיסים הגיעו למרחק של קצת יותר ממטר ונחתו לצידי בובת הניסוי. סביר שה-N95 שאין בה שסתום תעשה גם היא עבודה טובה.

המסקנה

אז מה למדנו? המסקנה היא שאם רוצים לשמור על ביטחון הקרובים לנו, די במסכה הפשוטה ביותר. שלא כמו חברת ביטוח, לא צריך לשלם הרבה בשביל לקבל כיסוי ראוי, כל עוד עוטים את המסכה כמו שצריך.