משבר הקורונה גרם לשיבוש בחייהם של רבים במדינות העולם. בעוד ששורת מדינות הורו על הסגר מיידי עם פרוץ המגפה, מדינות רבות נוקטות בדרכים שונות ומגוונות כדי לחזור לשגרה. חומרים שאסף המטה לביטחון לאומי עבור שרי הממשלה והגיע לידינו חושף - אלה שלושת השלבים באסטרטגיית היציאה ברחבי העולם.
לעדכונים נוספים ושליחת הסיפורים שלכם - היכנסו לעמוד הפייסבוק של החדשות
בדיקות וטיפול רפואי
גרמניה - במדינה חילקו את היציאה מהמשבר לשלושה שלבים, כשהראשון שבהם החל ב-20.4, השני יחל ב-4.5, לאחר בחינת השלב הראשון. בשלב השלישי הוגדרו תאריכים משוערים לצעדים מסוימים כמו התכנסויות רחבות, תכנון פעילות מערכת החינוך ועוד.
גרמניה מבצעת מספר בדיקות שמספקות לה תמונה טובה של נדבקים חדשים (כ- 650,000 בדיקות PCR בשבוע). היא פועלת להרחיב את היכולת הזו כל העת, אך הבדיקות אינן מהוות פער. כמו כן, רוב הבדיקות מתבצעות במתחמי דרייב-אין.
אוסטריה - שם תאריך היציאה מההסגר החל לפני שבוע. כשהטווח הראשוני של בחינת ההשפעות היא בין התאריכים 24-28.4. כמו כן, תתקיים שם פתיחה הדרגתית של מרפאות וחזרה לטיפולים שוטפים בהן ובבתי החולים. במקביל, תהיה הקמת מוקדי חקירות אפידמיולוגים למיפוי שרשראות הדבקה, כשהכוונה היא להתמקד בבדיקות לקבוצות מסוימות - לפי אזורים, אוכלוסיות ועוד. במקביל, קיים מאמץ להגברת ייצור עצמי של מוצרים הדרושים להתמודדות עם המחלה דוגמת מסיכות.
דנמרק - יחלו בימים הקרובים לבדוק כל חולה עם תסמינים. השלב הראשון באסטרטגיית היציאה במדינה שהחלה ב- 15.4 מלווה בהגדלת מספר הבדיקות והיערכות לקידום בדיקות סירולוגיות. כמו כן, הממשלה הגיעה להסכם עם מועצות המחוזות בדנמרק שאחראיות על תפעול בתי החולים במדינה ועם ארגוני רופאים על חידוש השירותים הרפואיים לחולים שאינם בתחום הקורונה. במסגרת זאת בתי חולים פרטיים הונחו להעביר ציוד כמו מכונות הנשמה לבתי החולים הציבוריים.
שוויץ - בשלב הראשון בשוויץ ייפתחו בתי חולים ומרפאות חוץ – שם יבוצעו ניתוחים וטיפולים, גם כאלה שאינם דחופים. כמו כן, יתקיים מתן שירותי רפואת שיניים, עיסויים רפואיים ושירותים פסיכולוגים. עבור יישום האסטרטגיה יפותחו אסטרטגיית בדיקות נרחבות וקונספט לבדיקת הדבקה. שוויץ היא בין המדינות המובילות בתחום הבדיקות (אחת ל- 1000 איש).
דרום קוריאה - במדינה פיתחו ערכות בדיקה וריאגנטים בשלב מאד מוקדם וקיצרו את תהליך האישורים והייצור. וגם הזהירו מפני אפשרות של "negative false". בדרום קוריאה משתמשים גם בטכנולוגיות לפענוח מהיר של תצלומי רנטגן וניתוח סימפטומים. כמו כן, הקימו במדינה מערך של בדיקות בדרייב אין ו-walk thru. בסוג אחד הבודק נמצא בתוך תא ומקבל את הדגימה, בסוג שני הנבדק נמצא בתא. במקביל, מבצעים במדינה ניסויים במספר תרופות – על תאים ועל בעלי חיים. ישנו פוטנציאל בדיקות במדינה של 60 אלף ביום – אך בשל ירידת התחלואה מבצעים רק כ-11 אלף בדיקות בממוצע. כמו כן, לא מבצעים בדיקות מדגמיות, אך כן בריכוזי הידבקות.
מערכת החינוך
גרמניה - שמרטפיות ובתי ספר לילדי העובדים החיוניים פתוחים כבר מספר שבועות. כמו כן, משרד החינוך בגרמניה יציג לממשלה ולציבור תכנית להפעלת מוסדות החינוך עד 29 באפריל. נכון לעכשיו אין תאריך יעד לפתיחת מערכת החינוך - מה שגורם לתסכול בקרב הציבור.
אוסטריה - הלימודים בפורמט הרגיל יתחילו לכל המוקדם בסתיו. שר החינוך הציג תכנית המשלבת מספר אלמנטים: פתיחה מדורגת לפי גילאים, פיצול כיתות לשניים ולימוד שבוע-שבוע, וכן הארכת שנת הלימודים בשבועיים. כמו כן, שר החינוך ביקש מהאוניברסיטאות להתחיל לתכנן את הפתיחה שכבר מתרחשת בפועל.
בנוגע ללימודים בביה"ס - אין הנחיות מלאות אך מסתמן כי בחינות הבגרות יתקיימו כסדרן.
דנמרק - השלב הראשון לאסטרטגית היציאה במדינה החל ב-15 באפריל וכלל פתיחת גני ילדים ובתי ספר עד כיתה ה', תוך נקיטת צעדי ריחוק חברתי, אך הורים רבים עדיין חוששים לשלוח את ילדיהם. הוחלט כי הציונים הסופיים שניתנו במהלך שנת הלימודים יסווגו כציוני מבחן. כמו כן, בתי ספר תיכון ומוסדות ההשכלה הגבוהה ימשיכו להיות סגורים.
שוויץ - פעוטונים עד גיל 4 היו פתוחים כל הזמן, בשלב ב' חינוך חובה יחזור לפעילות בבתי הספר ובגני הילדים (טרום חובה עד כיתה ט'). בשלב ג' ייפתחו מוסדות להשכלה גבוהה ומוסדות להכשרה מקצועית. כמו כן, החליטה מועצת החינוך שלא לתת ציונים לתלמידים בסוף שנת הלימודים.
דרום קוריאה - שנת הלימודים הייתה צריכה להיפתח במרץ ונדחתה. כעת מתמקדים במדינה בלמידה מרחוק – כל התלמידים חזרו ללמידה מרחוק, גנים ופעוטונים לא מתכוונים לפתוח.
מרחב ציבורי
גרמניה - ישנה חובה לשמור מרחק של 1.5 מטר מכל אדם אחר וישנה המלצה להימנע מיציאות מיותרות מהבית, אך כאשר יוצאים ניתן לעשות זאת עם התא המשפחתי או עם אדם אחד בלבד שאינו חלק מהתא המשפחתי. כמו כן, הדגישו במדינה כי הפרת ההנחיות תגרור ענישה וקנסות. חשוב לציין כי אין חובת לעטות מסכה - אך זה מומלץ מאוד, בעיקר בחנויות ובתחבורה הציבורית.
ממשלת גרמניה קוראת להימנע מנסיעות לצרכים אישיים, מקומות בילוי ואף ביקור של קרובי משפחה
מרוחקים. כמו כן, אסורה התקהלות לפעילות ספורט, מוזיקה ופעילויות פנאי אחרות.
אוסטריה - מנסים לקדם במדינה עבודה מהבית ככל הניתן, יציאה מותרת לטובת עבודה, קניות, סיוע לזולת ויציאה להתאווררות בלבד. במדינה התירו חלק מפעילויות הספורט, בחוץ ותחת מגבלות של שמירת מרחק
ושימוש בציוד אישי. כמו כן, קיימת חובת חבישת מסכות בתחבורה ציבורית. באוסטריה הודיעו כי מוסדות דת יפתחו ב- 15.5. ובינתיים אירועים גדולים כמו פסטיבלים לא יותרו עד סוף אוגוסט.
מוזיאונים באוסטריה ייפתחו בהדרגה החל מאמצע מאי ועד תחילת יולי. הספריות ייפתחו באמצע מאי ובתי קולנוע יפתחו ככל הנראה רק בספטמבר.
דרום קוריאה - עדיין קיימות מגבלות על התקהלות ואירועים המוניים. ומקומות בילוי, מרכזי ספורט וכנסיות נסגרו למספר שבועות.
שוויץ - החלה פתיחת אתרי בילוי ופנאי כמו מוזיאונים, גני חיות וספריות. בקרוב יחלו הקלות בהגבלות ההתקהלות. כמו כן, יופעלו טיסות בקיץ בהיקף של 20 אחוז בלבד.
דנמרק - עדיין קיים איסור התקהלות של מעל 10 אנשים עד 10.5 ( מ-11.5 מותרת התכנסות עד 500 איש). אסור לקיים אירועים גדולים, תחבורה ציבורית פועלת בהיקף מצומצם והגבולות במדינה סגורים עד 10 במאי.
ניטור ואכיפה
גרמניה - הממשלה לא מבצעת ניטור מיקום ותנועה על בסיס נתוני סלולר כמו שמבצע השב"כ אצלנו. אך יושק ישומון יעודי שיעשה זאת והתקנתו תהיה התנדבותית. המדינה קבעה מפתח למספר החוקרים האפידמיולוגים ב-5 מתחקרים לכל 20 אלף תושבים. לשם הגעה ליעד יוכשרו מתחקרים באמצעים מקוונים ויוקצו חיילים למשימת התחקור.
דנמרק - הרשויות ישיקו אפליקציה לאיתור שוהים בקרב חולים מאומתים והשימוש בה יהיה התנדבותי ולאזרחים מעל גיל 15. היישומון יעיל עד לדיוק של מטרים בודדים בתנאי שהוא מותקן על הטלפון של החולה ושל מי שבקרבתו.
שוויץ - במדינה יפתחו ישומון ליישום האסטרטגיה שתספק מידע למגע עם נדבקים.
דרום קוריאה - ישנו שימוש במדינה בטכנולוגיות לאיתור חשודים ובדיקתם, אך במקביל מופץ מידע לשמירה על ריחוק חברתי לציבור באמצעות ישומונים חינמיים. הממשלה בדרום קוריאה משתמשת במערכת הודעות התרעה עם הנחיות שגורמות לטלפון להשמיע מעין אזעקה ואז האזרח יודע שעליו להיבדק. כמו כן, ישנם ישומונים לניתוח מוקדי התפרצות, מיפוי "אזורים נגועים", ומעקב אחרי פעילות אשראי שמעיד על תנועת אנשים.
במקביל, ביקשו מאזרחים להפעיל בהתנדבות את תיעוד התנועה של גוגל כדי לעזור לרשויות לעקוב. כמו כן, מוטלים קנסות בסך של 2,400 דולר לעסקי פנאי שייפתחו ויתברר כי היו אחראים להדבקה.