לראשונה ב-LIVE: השופטים קיימו היום (חמישי) דיון במספר עתירות שעניינן הסמכת שירות הביטחון הכללי ומשטרת ישראל לבצע איסוף, עיבוד ושימוש ״במידע טכנולוגי״ של חולים מאומתים בנגיף הקורונה במטרה להילחם בהתפרצות המגפה. לראשונה בתולדות ישראל - הדיון העליון הועבר בשידור חי. במהלך הדיון דיברה גם פרופסור סדצקי ואמרה כי בלי השימוש באמצעים הללו מצב ההדבקה בארץ היה גרוע מאוד.
לעדכונים נוספים ושליחת הסיפורים שלכם - היכנסו לעמוד הפייסבוק של החדשות
שלוש העתירות שהוגשו מופנות כנגד החלטת הממשלה להתקין שני קבצי תקנות שעת חירום, הראשון מסמיך את השב"כ לסייע במאמץ הלאומי לצמצום התפשטות נגיף הקורונה, והשני מתייחס להרחבת סמכויות המשטרה במעקב אחר תושבים. בדיונים קודמים קבע בג"ץ כי על מנת להמשיך ולאפשר את התקנות הללו על הכנסת להפעיל את וועדותיה, וכך נעשה.
לפי הנתונים שמסרה נציגת הפרקליטות בדיון בבג"ץ נמצאו 4,600 חולים בעקבות איכוני השב"כ. כמעט פי עשרה נשלחו לבידוד בעקבות האיכונים. כלומר כמעט חצי מהחולים שהתגלו, התגלו בזכות האיכונים של השב"כ. פרופסור סיגל סדצקי דיברה גם היא בדיון והסיפה: "אין לי שום ספק שלולא הכלים המשולבים שנקטנו בהם, החקירות האפידמיולוגיות משני הסוגים, הבידודים הכלליים והממוקדים, ההגבלות החברתיות הקשות שיש להם מחיר כבד מאוד, אין לי ספק שלולא האמצעים האלה היינו במצב איטליה".
מוקדם יותר במהלך הדיון טען עו"ד דן יקיר, המייצג את האגודה לזכויות האזרח ששותפה בעתירה: "השילוב הקטלני בין המשבר הפוליטי למשבר הבריאותי הביא לכך שיש חריגה וזליגה מסוכנת של תפקיד השב"כ לנושאים אזרחים מובהקים". בתגובה ענתה נשיאת העליון אסתר חיות: "החוק השאיר גמישות מסוימת כדי להטיל על השב"כ תפקידים נוספים".
בהמשך התייחסה הנשיאה חיות לנתונים שפורסמו אודות יעילות פעילות השב"כ: "על פי הנתונים שהוצגו לנו, 1900 בני אדם שקיבלו הודעות התרעה ממשרד הבריאות על סמך המערכת של השב"כ, בעקבות מפגש אקראי עם חולה קורונה מאומת, התגלו ונמצאו כחולים מאומתים בעצמם".
בנוסף, אמרה חיות כי לדברי משרד הבריאות, אפליקצית המגן לא מפותחת מספיק, יש בה כשלים והיא לא מתקרבת לרמת היעילות של השב"כ. "זה כלי שהוא בפיתוח, הם מפתחים אותו תוך כדי תנועה, היתרון הגדול שהוא וולנטרי", הוסיפה.
כמו כן, אושרו תקנות השב"כ יופעלו אך ורק לצורך איתור אנשים ששהו בסביבת חולי קורונה מאומתים. זאת בהתאם להנחיות המסווגות שאושרו גם כן על ידי היועץ המשפטי לממשלה. הפרויקט הניסיוני של העברת דיוני בג"ץ בשידור חי מופעל היום תחילה באופן זמני ובמתכונת מצומצמת של הליכים נבחרים, בעלי עניין ציבורי מיוחד. בתום שנה להפעלת הפרויקט, יוחלט באשר להמשך העברת שידורים ישירים מדיונים המתקיימים בבית המשפט העליון.
שר המשפטים אמיר אוחנה בירך על המהלך של שידור הדיון ביום בחי באתר בית המשפט העליון. "זה צריך להיות הסטנדרט בכל הדיונים", טען אוחנה. "למעט אלו המתנהלים בדלתיים סגורות. טענתי כך עוד בהיותי עו"ד מן המניין, אחר כך בכהונתי כח"כ ובימי הראשונים בתפקיד שר המשפטים. זו הדרך היחידה בה ניתן יהיה להגיע לשיקוף אמיתי של המתחולל באולם ביהמ״ש, וכך נזכה לפיקוח טוב יותר על מערכת המשפט".
ניר דבורי השתתף בהכנת הכתבה