באיחור של שבועיים: בג"ץ קיבל היום (חמישי) את עתירת "הפורום החילוני" ואסר על בתי החולים למנוע הכנסת חמץ לשטחיהם במהלך חג הפסח. כמו כן, נאסר על המאבטחים לבדוק בשקיות ובתיקים של המבקרים, וגם לא לשאול או להנחות את המבקרים שלא להכניס חמץ. לבתי החולים, משרד הבריאות והרבנות הראשית ניתנו 10 חודשים כדי להיערך ליישום הפסיקה.
לעדכונים נוספים ושליחת הסיפורים שלכם - היכנסו לעמוד הפייסבוק של החדשות
בפסק הדין, שהתקבל בדעת רוב של השופטים פוגלמן וגרוסקופף, ציינו השופטים כי הכנסת מזון שלא מסומן ככשר לפסח היא חלק מזכויות היסוד לאוטונומיה של הפרט ושל חופש מדת שנתונים לכל אזרח במדינה דמוקרטית, ולבתי החולים אין סמכות ברורה ומפורשת בחוק שנותנת להם את הכוח לפגוע בזכויות יסוד אלו. השופטים האם קיימת בחוק הסמכה לבתי החולים: "בגרעין ההכרה בכבוד האדם כזכות חוקתית, מונחת התפיסה כי האדם הוא יצור אוטונומי וחופשי, הכותב את סיפור חייו ומעצב את אישיותו על פי רצונו", כתב השופט פוגלמן. "האיסור על הכנסת מזון לבית החולים בימי הפסח לא מאפשר למי שמטופל בבית החולים באותה עת לאכול את המזון שהוא חפץ בו".
השופט הנדל, שנשאר בדעת מיעוט, סבר כי יש לדחות את העתירה מכיוון שאפשר היה לפתור את הסוגיה בהסכמה ובמציאת פתרון שיתאים לשני הצדדים: "יש צורך בשיח אמיתי, המכיר לא רק בעמדה של צד אחד אלא גם בהכרח להגיע לפתרון מתוך כבוד הדדי. יתכן שפתרון יעלה סכום כסף מסוים, אך נתון זה כשלעצמו אינו פוטר את הצדדים מן הצורך למצות עד תום את האפשרות להגיע לפתרון כזה, לפני פניה לערכאות לשם הכרעה בין הערכים". בהמשך הוסיף הנדל: "קיומה של מדינה יהודית ודמוקרטית תלוי באזרחיה וברצון להכיר בכך שאנו חברה אחת - נוח היה לה לעתירה זו שלא הייתה מוגשת יותר משהוגשה".
שר התחבורה, בצלאל סמוטריץ', תקף את פסיקת השופטים: "בג"ץ ממשיך לחרב את עקרונות המדינה היהודית ולהשליט עליה עקרונות פרוגרסיביים מטורללים בצורה לא דמוקרטית ובחוסר סמכות. ובכלל, נראה שבג"ץ מנהל כאן את המדינה ומקבל החלטות בעוד ועוד נושאים בצורה שמייתרת את המערכת הדמוקרטית ואת העם. השאלה מתי העם יתעורר ויפסיק לחשוב שזה גשם".
מהפורום החילוני שהגיש את העתירה בנושא החמץ בבתי החולים לבג"צ נמסר: "בג"צ קיבל היום את כל טענותינו, כפי שהוצגו בפניו על ידי עו״ד יאיר נהוראי. זהו יום חג לדמוקרטיה הישראלית בכלל ולציבור החילוני בישראל בפרט. בג"צ קבע כי המדיניות שהייתה נהוגה עד כה מהווה פגיעה בזכות לכבוד ולפרטיות, ובזכות לחופש מדת. עוד קבע בג"צ כי משרד הבריאות והרבנות הראשית פעלו בחוסר סמכות כאשר אסרו על הכנסת מזון לבתי החולים והורו על הצבת מאבטחים שיפקחו על הכנסת אוכל לבתי החולים".