שמעון מימון מוכר פלאפל במרכז אורן בבאר שבע כבר יותר מ-30 שנה והוא כבר ראה הכל: ממשברים כלכליים ועד מבצעים צבאיים. מימון מעולם לא נאלץ לסגור את העסק ליותר מכמה ימים - עד שהגיעה הקורונה. אבל אחרי שלושה שבועות בבית הוא נשבר וניסה לפתוח את העסק שלו למשלוחים בלבד.
לעדכונים נוספים ושליחת הסיפורים שלכם - היכנסו לעמוד הפייסבוק של החדשות
"לצערנו אנחנו צריכים למכור מנה פלאפל בגניבה", הוא מסביר. "החוק אומר לקחת משלוח עד לבית, עד לבית, להניח בפתח הדלת ולחזור בחזרה. אם מנת פלאפל עולה 16 שקלים, משלוח זה עוד 20 שקלים ויחד זה 36 שקלים. האם מישהו יהיה מוכן לשלם 36 שקלים בשביל מנת פלאפל?".
אבנר בוארון הוא דור שני לפלאפל, שהקים אבא שלו לפני יותר מחמישים שנה. היום יש לו כבר שלושה עסקים בעיר, כולם עובדים במתכונת משלוחים בלבד – וגם הוא כבר הספיק לחטוף על זה קנס. אחרי האירוע ניסתה הבת שלו, ורד, לקבל תשובות ברורות ממשרד הבריאות לגבי מדיניות המשלוחים. אבל גם שם התקשו להחליט. בהתחלה אמרו שאפשר להוציא ללקוחות – ואחר-כך חזרו בהם.
"אני פה מגיל 7 לעשות משהו אחר אני לא יודע", אומר אבנר, "אני מנהל את זה יפה, יש לי עוד שני עסקים, אני בסדר, אני לא בוכה. אבל עוד פעם - אם נישאר במצב הזה, אני מאמין שתהיה פשיטת רגל. אפילו חנות פלאפל קטנה תפשוט רגל".
"איך תשב בבית אם אתה לא יודע שעוד שבוע יש לך איך לאכול?"
פלאפל הקוסם בתל אביב פתוח ברצף כבר 19 שנה - בימי שיגרה מאכילים פה יותר מאלף איש ביום, אבל מאז פרוץ המגפה המקום סגור. לבעלים, אריק רוזנטל, קוראים לו הקוסם. כדי להפוך את המקום שלו למוסד, רוזנטל עבד קשה, היה בעסק כל יום מהפתיחה עד אחרון הלקוחות. ואז ביום אחד, כמו כולם, קיבל את ההודעה שצריך לסגור.
"החרדה הכלכלית היא אסון. החרדה יכולה להיות יותר גרועה מהמציאות שבסוף תקרה. החרדה נותנת לאנשים לעשות שטויות ולא מגיע לנו את זה", אמר רוזנטל בכאב והוסיף: "חדרי המיון תכף יהיו בעיקר מבעלי מסעדות שמקבלים התקפי לב וחרדות, כי לשבת בבית כהוראה וכחוק זה אחד - אבל איך תשב בבית אם אתה לא יודע שעוד שבוע יש לך בכלל איך לאכול, כי לא קיבלת שקל".
לפני שנה הקוסם הוציא ספר בישול ואומנות באנגלית שמוקדש כולו לגרגר המוזהב –בשם "Hummus". עכשיו כשכולם בבית – לפחות הביקוש לספר ולמתכונים עלה. "השקענו בספר הזה 4 שנים של תחקיר, כתיבה, צילום והוצאה לאור, זכינו לשמחתנו לפני פחות מחודש באוסקר של עולם הבישול והאומנות", סיפר. "הקורונה נתנה זמן לאנשים להתעמק בו, להסתכל עליו להתבונן בו לעשות מתכונים, אנחנו מקבלים עשרות מיילים ביום על שאלות ומתכונים מכל העולם. השבוע קיבלתי מייל ביפנית שאני אמור איכשהו לענות עליו, אני לא יודע איך אפילו".