מתקרבים לפינוי: השרה להגנת הסביבה גילה גמליאל הצהירה הבוקר (שני) בוועדת הפנים והגנת הסביבה של הכנסת על כוונתה להעביר בזמן הקרוב החלטת ממשלה לסגירת מתחם בז"ן בחיפה. "בעידן כזה לא צריך בתי זיקוק בחיפה, מדובר בפרוייקט לאומי ממדרגה ראשונה", הסבירה השרה. היא נקבה גם בתאריך יעד לסיום התהליך – שנת 2030.
לעדכונים נוספים ושליחת הסיפורים שלכם - היכנסו לעמוד הפייסבוק של החדשות
את הדברים אמרה גמליאל בדיון תחת הכותרת "מפרץ חיפה – תמונת מצב והתוכניות העתידיות לפינוי המפעלים המזהמים. היא ציינה כי המתווה אותו היא מתכוונת לקדם יתואם עם הגופים הרלוונטיים, ביניהם משרד האוצר ורשות מקרקעי ישראל. "הצעד מתכתב עם אג'נדה מרכזית שלנו במשרד: גמילת ישראל משימוש בדלקים מזהמים".
השרה הוסיפה כי לא יהיה מדובר בצעד מיידי, אלא בתהליך ממושך והדרגתי – שרק בסיומו יפונו המפעלים. על פי לוח הזמנים, רק בעוד עשור המהלך יגיע לסיומו. "אם זה לא יקרה – תתרחש קטסטרופה סביבתית וכלכלית", הזהירה גמליאל.
נושא הזיהום בחיפה ובאזורה עלה לא אחת לכותרות, בעקבות בתי הזיקוק הפועלים בה."ללא החלטה – יישאר המטרופולין רק עם ההשלכות הסביבתיות השליליות של המפעלים; בעידן כזה – לא צריך בתי זיקוק בחיפה", הדגישה השרה. "לא נאפשר הידרדרות של המצב הסביבתי".
יו"ר ועדת הפנים והגנת הסביבה ח"כ מיקי חיימוביץ' אמרה: "הדיון הזה הוא שלב חשוב בדרך לבשורה של ממש לטובת בריאותם של תושבי מפרץ חיפה והאזור, חיזוק הכלכלה המקומית והגנה על הסביבה. האנשים שחיים בזיהום אוויר מתמיד, באזור שתחלואת הסרטן בו היא מהגבוהות בארץ. זו תעשייה מזהמת שאינה מתאימה יותר לרוח התקופה, לאמצעים הטכנולוגיים הקיימים, ולזיהום הסביבתי הגדול שהיא מייצרת בקרב תושבים. מגיע לתושבי חיפה עתיד אחר".
לפני כשבועיים קרס אחד מהמבנים של מפעלי בז"ן בעיר. מהחברה נמסר שלא היו נפגעים וכי אין חשש לדליפת חומרים מסוכנים. ארגוני הסביבה בירכו על האירוע: "כמו נפילת חומת ברלין, סימבולי שזה קרה דווקא עכשיו". גם השרה גמליאל צייצה בעניין: "סמל משמעותי של תחילת הסוף. הפעם הקריסה התרחשה בטעות, הפעם הבאה תהיה מכוונת. לתושבי חיפה מגיע לחיות בסביבה בריאה".