חוזרים לעבודה: לאחר תקופה ארוכה שבה נאסרה פעילותן, בתי עסקים וחנויות ברחבי הארץ שבו החל משעות הבוקר (ראשון) לפעילות ופתחו את שעריהן תחת הנחיות בריאות קפדניות. במסגרת ההנחיות החדשות שנכנסו לתוקף, מהיום מותרת פתיחת חנויות רחוב, מספרות ומכוני יופי וקוסמטיקה. הקניונים והשווקים יישארו סגורים, אך מתחמי מסחר פתוחים כמו "ביג" יורשו לפעול. בעלי העסקים אמנם נערכים לקבלת לקוחות, אך חוששים כי רבים יישארו בבתים: "רוב הלקוחות מפחדים לבוא, אנחנו מקווים שאף אחד לא יידבק ושנצליח לעבוד".
לעדכונים נוספים ושליחת הסיפורים שלכם - היכנסו לעמוד הפייסבוק של החדשות
אלונה מרטיניוק, בעלת מכון יופי בשכונת בית הכרם, פותחת את בית העסק לראשונה מאז הוטלו ההגבלות. "עשינו כל מה שאפשר", היא אומרת. שמנו מחיצה ביני לבין הלקוחה. אנחנו מקווים שאף אחד לא יידבק ושלקוחות ימשיכו לבוא. אנחנו עושים פה ציפורניים ופדיקור. זה מכון יופי אבל כרגע אנחנו מפחדים לעשות אפילו שעווה בפנים".
לדבריה, למרות ההתאמות שביצעה לטובת פתיחת מכון היופי בהתאם להנחיות המחמירות של משרד הבריאות, ייתכן שהלקוחות יעדיפו להישאר בבתים: "כל כך רצינו לפתוח אבל רוב הלקוחות שלי מבוגרות ואני מקווה שאנשים יבואו. רוב הלקוחות יושבים בבית ומפחדים לבוא. מקווים שנצליח לעבוד".
אלי סרוסי, בעלי "דראג אופנועים" בירושלים, שותף גם הוא לרצון לחזור לעבודה: "בחודש האחרון היה פה שקט ודממה - לא עבדנו בכלל. היום באנו עם אנרגיות חדשות. ניקינו את האבק שהיה פה בחודש האחרון ואנחנו מקווים שנתחיל לעבוד. אנחנו עושים תיקונים ומוכרים אופנועים חדשים ומשומשים".
לדברי סרוסי, כלל לא בטוח שיצליח לשרוד את המשבר ולכן הוא מפציר בממשלה לסייע לבעלי העסקים: "הנזק שלי עומד על כ-80 אחוז מהמחזור החודשי שהוא עצום ואני מחפש את הדרך חזרה. הגשתי בקשה להלוואה מהמדינה ועדיין לא נעניתי. אני עשרים שנה עצמאי בענף הזה ואני מקווה שמדינת ישראל תבוא לקראתנו. אחרי שבמשך שנים אנחנו משלמים מיסים - עכשיו המדינה צריכה להוכיח את עצמה".
גם ליאור זריזי, בעלי מספרה בירושלים, יפתח את בית העסק ללקוחותיו - שהפצירו בו לשוב לעבודה. "חודש וחצי לא פתחנו", הוא משתף. "הלקוחות סימסו, שיגעו וצעקו עלינו במובן החיובי - וייחלנו לרגע הזה. היום פתחנו ואנחנו שומרים על ההנחיות - לא יותר מארבעה אנשים באותו מרחב תוך שמירה על מרחק".
למרות שקיבל לא מעט פניות, סירב זריזי לעבוד בחודש האחרון בניגוד להנחיות: "יש לי המון חברים ספרים ואני לא מכיר כאלה שעבדו בבתים, אבל המון אנשים פנו אלינו וביקשו שנעשה את זה בצורה מחתרתית. לא אסכן את עצמי או את הסובבים. אנחנו מקבלים לקוחות רק בזוגות, במרחק שני מטר. ברור שזה מוריד מהווליום של העבודה אבל נצמדים להנחיות. התחושה היא כיפית, אני חוזר לעשות את מה שאני הכי אוהב בעולם".
הקלות לצד מגבלות
ההקלות שעליהן הכריזה הממשלה מאפשרות פתיחה של מרבית המשק והמסחר ברחובות. לשמחתם של הישראלים, גם המספרות ומכוני היופי יחזרו לפעילות - ותותר מכירת מזון גם בטייק-אוויי ולא רק במשלוחים. ההגבלה על איסור תנועה מעבר ל-500 מטרים לא בוטלה ועדיין קיימת חובת עטיית מסכה: מגיל 7 חובה לחבוש אחת בכל יציאה מהבית, והקנס למי שיפר את ההנחיות יעמוד על 200 שקלים - כבר מהעבירה הראשונה.
על פי הודעת משרד ראש הממשלה, משרד הבריאות ומשרד האוצר, ההקלות נועדו "להחזיר בהדרגה את המשק הישראלי לשגרה זהירה". הן יימשכו עד ל-3 במאי. לאחר מועד זה ייבחנו הקלות נוספות בהתאם לנתוני התחלואה. במקביל להקלות, הממשלה אישרה הטלת סגר החל משעות הבוקר על כמה שכונות בבית שמש ובנתיבות בשל התפרצות מחלת הקורונה.
למרות ההקלות, ב-400 אלף משקי בית בישראל יש לפחות הורה אחד שייאלץ להיעדר ממקום עבודתו, זאת מאחר שהילדים נמצאים עדיין בבתים - ללא מסגרות חינוכיות פעילות. "פתיחת מערכת החינוך היא תנאי הכרחי להחזרת המשק לתפקוד, בדגש על חזרת ההורים למעגל התעסוקה", נכתב בדרישה של יו"ר ההסתדרות ויו"ר נשיאות המגזר העסקי להחזרת מערכת החינוך לפעילות.