מספר חולי הקורונה בישראל ממשיך לעלות, ויחד איתו גם מפלס הדאגה של הצוותים הרפואיים שקולטים את הנדבקים ומטפלים בהם במחלקות המבודדות ברחבי הארץ. העדויות מבתי החולים מציירות תמונה מטרידה שבה האנשים החשובים מכולם בהתמודדות עם המשבר מושלכים אל המערכה ללא הציוד הנדרש כדי לשמור על בריאותם - ומרגישים מופקרים אל מול הסכנה.
לעדכונים נוספים ושליחת הסיפורים שלכם - היכנסו לעמוד הפייסבוק של החדשות
"בשבוע הראשון של מרץ בית החולים היה עסוק בביקורת מנהלתית והשקיע בזה המון", סיפר רופא באחד מבתי החולים במרכז הארץ. "בשלב זה כבר היה ברור לכולם שהקורונה פה, שזה עניין של ימים, ובכל זאת, המחלקות הפנימיות לא עברו הדרכה והדרכת המיון נדחתה ממש לרגע האחרון, כל המשאבים הופנו לביקורת".
"בתקופה זו מסכות N95 כבר נעלמו מהמחלקות ובשביל לקבל מסיכה כירורגית היה צריך לפנות ולבקש במיוחד", המשיך הרופא. "הודיעו לנו גם להשתמש בהן בשימוש רב פעמי - כלומר אתה בודק מטופל, הוא משתעל עליך, ואז אתה הולך לבדוק מטופל אחר עם אותה המסכה".
עוד סיפר הרופא: "אחד המתמחים שנדבק בבית החולים נמצא שלילי יומיים קודם לכן, אז עולה השאלה אם בכלל הבדיקות אמינות. אתה חוזר מהעבודה, ואתה מרגיש לא מוגן, שאתה חושף את בני המשפחה שלך לזיהום. לא מעט אנשי צוות עזבו את הבתים כדי להגן על המשפחה, חלק הוציאו את המשפחה, חלק שכרו לעצמם דירות Airbnb. אנחנו מבקשים טובות מחברים שעובדים בתעשיית התרופות שיעזרו לנו עם מסכות. חסר ציוד מגן ואתה צריך להחליט אם אתה מתמגן מול מטופל X או Y".
"רק כשנתחיל ליפול כמו זבובים יזכרו למגן אותנו"
סקר שערך ארגון המתמחים לרפואה בישראל "מרשם" בדק את החוסרים בציוד מיגון לצוותים הרפואיים בבתי החולים ובקופות החולים בישראל - והממצאים מדאיגים. 96% מהנשאלים ציינו כי כמעט ואין להשיג מסכות מסוג N95, ו-73% אחוזים מהנשאלים ציינו כי גם מסכות כירורגיות רגילות אינן בנמצא, והם נאלצים לרכוש אותן בעצמם. "אני מתה מפחד, זה ביזיון", ציינה אחת הרופאות.
בשבוע שעבר שלחו חברי הצוות הרפואי בבית החולים איכילוב מכתב להנהלה, ובו ציינו כי הם מרגישים לא מוגנים וחשופים, אחרי שגילו שחולה מספר 71 שאושפז בבית החולים כסובל מדלקת ריאות הוא למעשה חולה קורונה, רבים מהם נאלצו להיכנס לבידוד ואילו האחרים המשיכו לעבוד ללא כל מיגון. היום דיווח בית החולים כי משאיות עמוסות בציוד מיגון ממשיכות להגיע, וכי בשבועיים האחרונים נרכשו מסכות, מטושים, חומרי חיטוי וציוד נוסף בשווי של 4.5 מליון שקלים לטובת הצוותים הרפואיים והחולים. ומה קורה בשאר בתי החולים?
לפי הסקר של ארגון המתמחים, רק אחוז אחד מהרופאים העידו כי יש במקום עבודתם את כל הציוד הנדרש. לצד זאת, הבהירו, האספקה הולכת ואוזלת והמצב צפוי להשתנות בקרוב. "אני מתה מפחד שברגע האמת פשוט לא יהיה מספיק מיגון, ונעבוד עם מסכות כירורגיות בלבד או פחות מכך", הביעה את תחושותיה רופאה מבית חולים במרכז הארץ בפוסט שפרסמה. "חייבים למצוא פתרון לפני שכולנו נגיע למצב של קטסטרופה, לפני שלא יהיה למשרד הבריאות זמן למצוא פתרונות שיגנו עלינו". עוד הסבירה את חששה: "אני מפחדת להדביק את ילדיי, הוריי ובן זוגי".
71% מהנשאלים בסקר ציינו כי חסר להם ציוד למיגון הגוף כמו חלוקים או משקפות מגן. באשר למטושים - המקלונים שמשמשים ללקיחת דגימות לבדיקת הקורונה - 37% העידו על חוסר. "באמת לא מובן לי איך לא יצאה כבר לפני שבועיים הוראה על כך שכל הצוות הרפואי יעבוד רק עם אמצעים ממוגנים, זה בזיון". זעמה רופאה נוספת על ההתנהלות. "למה אני צריכה לקנות לעצמי מסכה מסכנה שלא באמת עוזרת? רק כשנתחיל ליפול כמו זבובים יזכרו למגן אותנו".
"בשבועות האחרונים המתמחים נמצאים בקו החזית הראשון במלחמה כנגד נגיף הקורונה", אמרה יו"ר ארגון "מרשם", ד"ר ריי ביטון. "על מנת שנוכל לעמוד במשימה המורכבת אנו זקוקים לתנאים המתאימים. יש לנו את רוח הלחימה הנדרשת אבל לא נוכל להילחם בלי מיגון ובלי כלים. המתמחים חשופים לנגיף בגלל מחסור אקוטי באמצעי מיגון. אנחנו מתריעים: עם כל הרצון, בלי מיגון, הרופאים יחלו ו/או יבודדו - מערכת הבריאות בסכנה".
משרד הבריאות: "אין מחסור בציוד, מונעים בזבוז של המלאי"
במשרד הבריאות טענו היום כי אין מחסור בציוד רפואי ויש מספיק ממנו במחסני החירום, אך לבקשת המשרד הארגונים השונים מצמצמים את השימוש רק למקרים שבהם יש צורך במגע ישיר עם חולה. "כמויות גדולות נמצאות בתהליך רכש מכל מיני מקורות בעולם וייצור מקומי", הוסיף על כך המשנה למנכ"ל משרד הבריאות איתמר גרוטו.
"מבחינת הכמויות יש מלאי מספיק של ציוד חירום", המשיך פרופ' גרוטו. "מבחינת הכמות שהוקצנו לארגונים יש מלאי מספק לימים הקרובים. עדיין מנהלים הארגונים הונחו למנוע בזבוז ולעשות שימוש יעיל בציוד. אנחנו עוד לא הגענו לימים שצריך להתמגן 24/7 אבל המצב דינמי. שומרים את המלאים שיש בבתי חולים ומנהלים אותם בצמצום".
לפניות לכתבת: avivitm@ch2news.co.il